«Κόκκινη κάρτα» από ΕΚΤ στις τράπεζες

Εκτός τραπεζικού δανεισμού εξακολουθεί να βρίσκεται μία στις 3 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ μία στις 4 εμφανίζει αύξηση των αναγκών της για τραπεζικά δάνεια.

 

 

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην έρευνα που πραγματοποίησε για τις συνθήκες χρηματοδότησης την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, στην οποία επισημαίνεται ότι μόλις το 18% των ελληνικών ΜμΕ το χαμηλότερο δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αίτηση για δάνειο.

 

Ως βασικότερος λόγος αναφέρεται η αποθάρρυνση, καθώς σε ποσοστό 26% οι μικρομεσαίες θεωρούν ότι το αίτημά τους θα απορριφθεί. Εκτός από το φόβο της απόρριψης, οι βασικοί λόγοι που αποτρέπουν τις ελληνικές επιχειρήσεις από το δανεισμό, είναι το υψηλό κόστος, η έγκριση μόνο ενός μέρους του αιτούμενου ποσού και φυσικά η ολοκληρωτική απόρριψη του αιτήματος, λόγοι που κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα εμπόδια πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.

 

Χρηματοδότηση

Με αυτά τα δεδομένα, η δυσκολία στη χρηματοδότηση αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τις ελληνικές ΜμΕ σε ποσοστό 32%, αξιολογώντας το με τον βαθμό η στην κλίμακα από 1 έως 10.

 

Στη ν Ιρλανδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 18%, στην Ισπανία και την Πορτογαλία 17%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι γερμανικές και οι αυστριακές ΜμΕ, οι οποίες μόλις σε ποσοστό 7% αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

 

Στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό εταιριών που ανακοινώνουν αύξηση των αναγκών τους για τραπεζικά δάνεια, στο 25%, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό 32% των εταιριών που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην τραπεζική χρηματοδότηση.

 

Και τούτο τη στιγμή κατά την οποία οι εταιρίες σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ολλανδία εμφανίζουν μείωση των αναγκών για χρηματοδότηση.

 

Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του 2014,3°% των ΜμΕ της ζώνης του ευρώ προσέφυγε σε τραπεζικό δανεισμό, ποσοστό το οποίο ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, ενώ 36% απέφυγε να ζητήσει δάνειο λόγω των επαρκών εσωτερικών πόρων.

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ