Μόνο τα κέρδη καταλήγουν σε ιδιώτες στην Ελλάδα, ενώ τις ζημίες πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία στην Ελλάδα υποστηρίζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, ο οποίος υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα γίνεται ξεπούλημα και όχι ιδιωτικοποιήσεις.
Οι απόψεις του Κρούγκμαν επιβεβαιώνουν πώς οι διεθνώς αναγνωρισμένοι οικονομολόγοι αξιολογούν την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Στηλειτεύουν, επικρίνουν και οικτιρούν τις διαδοχικές κυβερνήσεις του Μνημονίου που βύθισαν τον ελληνικό λαό στη φτώχια και στην απελπισία.
Ο Κρούγκμαν έκανε λόγο για ξεπούλημα χωρίς λόγο, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Σε Ελλάδα και Πορτογαλία διεξάγονται αυτή την εποχή έρευνες για ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες, προσυμφωνημένα και ύποπτα πλεονεκτήματα για ορισμένους ενδιαφερομένους. «Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι οπωσδήποτε κακό», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα o Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με ξεπούλημα χωρίς λόγο. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, ενώ οι κίνδυνοι, αλλά και οι ζημιές επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο οικονομολόγος.
Η Tagesspiegel παρουσιάζει τις ιδιωτικοποιήσεις σαν παιχνίδι Monopoly, ονοματίζοντάς το όμως Europoly. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι συνοπτικά οι εξής: «Ακίνητα με αξία δισεκατομμυρίων ξεπουλιούνται, υπηρεσίες ύδρευσης περνούν στα χέρια ιδιωτών, τράπεζες πωλούνται σε αμφιλεγόμενους αγοραστές. Ολιγάρχες και επενδυτές παίζουν ένα γιγαντιαίο Monopoly. Οι δανειστές άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελος των κερδοσκόπων. Σε αυτό το παιχνίδι Europoly είναι ξεκάθαρο εξ αρχής ποιοι θα είναι οι χαμένοι (…)»
Το «μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη» θα αποφέρει μέχρι το 2016, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις 11 δισ. ευρώ αντί για τα υπερβολικά 50 δισ. που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Οι επιπτώσεις των λανθασμένων υπολογισμών πλήττουν τους πολίτες που πρέπει να υποστούν ακόμα σκληρότερη λιτότητα και ακόμα περισσότερες περικοπές.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης είναι το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα. Σε μελέτη του, ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής πολεοδομίας στο Χάρβαρντ, Σπύρος Πολλάλης, υπολόγισε την αξία του πρώην αεροδρομίου σε τουλάχιστον 1,239 δισεκατομμύρια. Όμως τελικά τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από την επένδυση της Lamda Development θα είναι περίπου τα μισά, δηλαδή μόνο 577 εκατ. ευρώ.
«Η κρίση ήταν το χειρότερο χρονικό σημείο για ιδιωτικοποιήσεις», δηλώνει ο Κώστας Μητρόπουλος, πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, στην εφημερίδα Tagesspiegel. «Όμως από την αρχή η τρόικα δεν κατάλαβε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η τιμή πώλησης. Απλά η αγορά δεν ήταν έτοιμη για επενδύσεις, ανεξάρτητα από το κόστος».
Το παιχνίδι Europoly φέρνει τεράστιο πλούτο σε ορισμένους παίκτες, ενώ οδηγεί άλλους στην χρεοκοπία. Στο μεταξύ, πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν πιο δίκαιους κανόνες. Και ρωτούν τους τροϊκανούς; Γιατί θέτετε υπό χρονική πίεση της χώρες της κρίσης; Γιατί στην Ελλάδα δεν περιμένατε πρώτα να επανέλθει η αγορά και να ξεκινήσετε έπειτα τις ιδιωτικοποιήσεις; Για ποιο λόγο καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να αγοράσουν οι επενδυτές σε τιμή ευκαιρίας;
To εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας επιβεβαιώνει τη μεγάλη κερδοσκοπία και απάτη που στήνεται σε βάρος των Ελλήνων και των υπολοίπων λαών της Ευρώπης. Ο Σύλλογός μας γίνεται καθημερινά αποδέκτης διαμαρτυρόμενων υπερχρεωμένων συνανθρώπων μας που σηκώνουν το δικό τους σταυρό του μαρτυρίου καθώς δεν ξέρουν τί να κάνουν με τους τοκογλύφους των τραπεζών. Ευελπιστούμε ότι θα αυξηθούν οι φωνές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό που θα λένε τα πράγματα με το όνομά τους.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.