ΟΟΣΑ: Στο 175% του ΑΕΠ το χρέος το 2014

Θα ξεπεράσει το 175% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδος φέτος και επομένως οι δανειστές πρέπει να κουρέψουν το χρέος, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

Στην βάση αυτή υπογραμμίζει πως το μεγάλο βάρος του χρέους, αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι ενδεχομένως να χρειασθεί να αναζητηθεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, είτε μέσω παράτασης των λήξεων, είτε μέσω περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

 

«Η μείωσή του χρέους σε συνετά επίπεδα, θα απαιτήσει χρόνια σταθερής ανάπτυξης και μια ισχυρή δημοσιονομική κατάσταση. Το μεγάλο βάρος του χρέους καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης», τονίζεται στην έκθεση.

 

 

Μείωση εξαγωγών, αύξηση οφειλών προς Δημόσιο

Αλλωστε, τα νέα είναι αρνητικά. Μεγάλη αύξηση 34,2% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Σεπτέμβριο εφέτος, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των εισαγωγών και της περαιτέρω μείωσης των ελληνικών εξαγωγών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το αποτέλεσμα είναι ότι, στο τέλος του 9μήνου, το εμπορικό έλλειμμα να εμφανίζει αύξηση 8,7%. 

 

Επίσης, νέο ρεκόρ σημείωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον Οκτώβριο ανερχόμενα σε 71,25 δισ. ευρώ, έναντι 70,16 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 ανήλθε σε 10,9 δισ. ευρώ, από 9,683 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2014. Αν προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (έως και το 2013) ύψους 60,35 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών στο 10μηνο 2014 φθάνει στα 71,25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

 

Η ψυχρή λογική των αριθμών αποδεικνύει ότι τα οικονομικά προβλήματα μεγαλώνουν αντί να μειώνονται και το χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται και ότι η μνημονιακή πολιτική δεν αποτελεί λύση για τη χώρα μας και το λαό της αλλά προφανώς εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της πολιτικοοικονομικής ελίτ, των διεφθαρμένων πολιτικών και τραπεζιτών και των δικών τους ανθρώπων. 

 

danioliptes.gr