Η αχόρταγη Τράπεζα Πειραιώς

Με εντολή Σαμαρά έσπρωξαν την Αγροτική στην αγκαλιά της Πειραιώς αντί να την ανακεφαλαιοποιήσουν και χάρισαν στον Μ. Σάλλα προίκα 7,5 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ.

 

Δεν φτάνει που, «με εντολή Σαμαρά», ρούφηξε την ΑΤΕ Bank με τα σπόρια των 95 εκατ. ευρώ, αμέσως μετά πήρε «προίκα» 7,5 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την ΑΤΕ Bank. Η όρεξη της, όμως, έχει ανοίξει τόσο πολύ ώστε να απαλλάσσεται, «με εντολή Σαμαρά», από τους φόρους και τα τέλη μεταβίβασης για τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών τα οποία υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ.
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, αποκάλυψε στη βουλή ότι, η Πειραιώς γλύτωσε, προφανώς ξανά «με εντολή Σαμαρά», τους φόρους και τα τέλη μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της ΑΤΕ Bank.
 

Με δύο λόγια, η Τράπεζα Πειραιώς όχι μόνο «σκούπισε» τρεις τράπεζες (Αγροτική, Κύπρου, CPB) σχεδόν στο τσάμπα, αλλά, δεν πλήρωσε… ευρώ τσακιστό στο Δημόσιο για την μεταβίβαση τους, αφού δεν πλήρωσε ούτε τους φόρους και τα τέλη.
 

Ένοχο μυστικό…

Το κραυγαλέο της υπόθεσης είναι τα 7,5 δισ. ευρώ. Εδώ αποκαλύπτεται ένα ακόμα ένοχο μυστικό της κυβερνητικής συνδιαλλαγής με τον Μιχάλη Σάλλα.

 

Όπως καταγγέλλουν οι 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή τους προς τον Γκίκα Χαρδούβελη, η κυβέρνηση Σαμαρά «χάρισε» στην Τράπεζα Πειραιώς, την Αγροτική όταν η αξία της περιουσίας της υπολογιζόταν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
 

Όμως, και εδώ είναι το σκάνδαλο, η «εξαγορά» έγινε με βάση την προσωρινή αποτίμηση της περιουσίας της Αγροτικής. Μόλις ολοκληρώθηκε η «πώληση», πραγματοποιήθηκε από την Grant Thornton οριστική αποτίμηση των assets της ΑΤΕ Bank, η οποία εκτόξευσε την αξία τους στα 7,47 δισ. ευρώ!

 

Μόλις την ξεπούλησαν στην Πειραιώς, εκτινάχθηκε η διαφορά Ενεργητικού Παθητικού, δηλαδή το funding gap των υγιών στοιχείων ενεργητικού της Αγροτικής, κατά 6 δισ. ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνεται από την απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 28 Ιανουαρίου 2013.

Αποτίμηση

Η πλάκα, όμως, συνεχίζεται. Αφού η αποτίμηση οριστικοποιήθηκε στα 7,47 δισ. ευρώ, ήλθε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πριμοδότησε με ισόποσα κεφάλαια (7,47 δισ. ευρώ) την Πειραιώς.

Άρα, η ΑΤΕ Bank κρίθηκε μη συστημική τράπεζα, η τράπεζα περίπου 80 ετών που ήλεγχε την χρηματοδότηση ολόκληρης της αγροτικής οικονομίας, προκειμένου να μην ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ. Έτσι άνοιξε ο δρόμος της παραχώρησης της στην συστημική Πειραιώς η οποία πήρε από τον ελληνικό λαό και «προίκα» 7,5 δια ευρώ για την Αγροτική!

 

Και δεν πλήρωσε φόρους και τέλη μεταβίβασης με νομοθετική διάταξη που πέρασε από την βουλή η κυβέρνηση, παρά την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

 

Υ. Γ. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση κόπτεται για τη δημοσιονομική εξυγίανση, απολύοντας καθαρίστριες και ζητώντας από τους καθηγητές να δουλέψουν τσάμπα, ενώ η τρόικα που μάχεται με το μνημόνιο να μας βάλει στο «δρόμο της δημοσιονομικής αρετής», κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στα προκλητικά δώρα Σαμαρά στους τραπεζίτες.

 

 

Νίκος Μανεσιώτης από FINANCE MARKETS VOICE