Συμφώνησαν να μας σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι στο λαιμό η τρόικα και οι υπηρέτες της και κοτζαμπάσηδες της χώρας για το καλό των συστημικών τραπεζών.
Δεν έχει σημασία αν καρκινοπαθείς ξεψυχήσουν, ούτε αν θα επικρατεί το αδιαχώρητο στις ουρές των συσσιτίων ή αν ο ένας θα κλέβει τον άλλο -αν και ήδη συμβαίνει αυτό- αρκεί οι τράπεζες να λειτουργούν και να έχουν το χρήμα σε αυτό τον τόπο.
Ετσι, στο Παρίσι, τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν στην παράταση εφαρμογής του Μνημονίου. Περισσότεροι νεκροί στο βωμό των τραπεζών, των hedge funds, της παρασιτικής πολιτικοοικονομικής ελίτ, της παράτασης του συστήματος βολέματος και της έλλειψης αξιοκρατίας. Συμφώνησαν να συνεχίσουν από κοινού τον εκβιασμό και την καταστροφή του ελληνικού λαού!
Ομως, τελικά ποιος είναι ο δανειστής και ποιος ο δανειζόμενος; Ποιος είναι ο νοικοκύρης και ποιος ο κλέφτης;
Η ΕΚΤ τα παίρνει όλα
Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας αποδεικνύει το αυτονόητο. Οτι εμείς ταϊζουμε τράπεζες, golden boys, διεφθαρμένους πολιτικούς και υπαλλήλους τους για να μας θάβουν όλο και πιο μέσα στο χώμα και στο τέλος τα δικά μας λεφτά καταλήγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αναλυτικά αναφέρεται ότι ρευστότητα που εισέρευσε στη χώρα και «χάθηκε» χωρίς να ενισχύσει την οικονομία χαρακτηρίζει την τελευταία διετία στη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, που εκτιμά ότι από τα μέσα του 2012 εισέρευσαν από το εξωτερικό 50 δισ. ευρω, τα οποία «θυσιάστηκαν» στο βωμό της απομόχλευσης και της επιστροφής από τις τράπεζες κεφαλαίων στην ΕΚΤ.
Πρόκειται για 50 δισ. ευρώ, στα οποία δεν συνυπολογίζονται τα κεφάλαια χρηματοδότησης του Δημοσίου από το πρόγραμμα στήριξης, ούτε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά προέρχονται από το σωρευτικό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του ιδιωτικού τομέα με το εξωτερικό, το οποίο αντανακλά κυρίως τη δυναμική του τουριστικού τομέα, αλλά και τις τρέχουσες μεταβιβάσεις και μεταβιβάσεις κεφαλαίου, καθώς και τη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος και από τις εισροές μέσω του ισοζυγίου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Η ρευστότητα αυτή δεν πέρασε στην οικονομία καθώς, όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι της Εθνικής, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες σε απομόχλευση και σε επιστροφή ρευστότητας στην ΕΚΤ.
Καταρχάς, η απομόχλευση προκύπτει από το περιβάλλον ύφεσης και το μεγάλο ύψος των επισφαλειών, αλλά όσο ανακάμπτει η οικονομία, θα ενισχύεται και η ζήτηση για δάνεια.
Οσον αφορά τη μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ έχει γίνει με γοργό ρυθμό ήδη, κυρίως γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν «ενώπιον» τους το ορόσημο της 1ης Μαρτίου 2015, όπου είναι προγραμματισμένη η παύση αποδοχής του μεγαλύτερου τμήματος των κρατικών εγγυήσεων ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών από το Ευρωσύστημα.
Σε όρους ρευστότητας, οι εγγυήσεις αυτές αποτελούν βασικό συστατικό του υφιστάμενου αποθέματος ενεχύρων των τραπεζών, παρέχοντας περιθώρια άντλησης από την ΕΚΤ δυνητικής ρευστότητας 26 δισ. περίπου, εκ των οποίων γινόταν χρήση περίπου 18 δισ. στα μέσα του 2014.
Η διατήρηση του δανεισμού από την ΕΚΤ, τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα των 43-44 δισ. περίπου, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να επιταχυνθεί η διάχυση της ρευστότητας στην οικονομία, τονίζουν οι οικονομολόγοι.
Επομένως, ας μην ΄έχουμε αυταπάτες για το ποιος δίνει και ποιος παίρνει ή καλύτερα ποιος κλέβει και ποιος είναι το θύμα. Σε αυτή την οικονομική Κατοχή, ο μόνος τρόπος είναι η αντίσταση για το καλό όλων μας.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.