Νοσταλγώντας τον Τόμσεν

Εκεί, λοιπόν, που η κυβέρνηση ήθελε να διώξει την τρόικα, την περασμένη εβδομάδα έτρεχε στο Παρίσι μην τυχόν και φύγει.

 

Αυτή είναι η περίληψη του τελευταίου επεισοδίου στο σίκουελ «Ηρωικές διαπραγματεύσεις», το οποίο παίζει στο «Σινέ Κυβέρνηση» και προσπαθεί να ψαρέψει θεατές από εκείνους που πάνε στο «Σινεμά ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο με επιτυχία ανέβασε τον τελευταίο καιρό το ηρωικό δράμα «Σκίζω τα Μνημόνια με έναν νόμο κι ένα άρθρο».

 

Ο λαϊκιστικός ανταγωνισμός για το ποιος θα δείξει ότι «βγαίνουμε από το Μνημόνιο» θα ήταν για γέλια, αν ήταν απλώς ένας κλασικός ρωμαίικος καβγάς, σαν αυτούς που συνηθίζουν τα δυόμισι κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) προς τέρψιν των σκληροπυρηνικών τους. Όμως, η διεθνής συγκυρία και η κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπουν στους νουνεχείς αυτής της χώρας να χαλαρώσουν. Ξέρουν πως αυτού του τύπου οι αγώνες πλειοδοσίας μπορεί να είναι «ηρωικοί» για μερικούς, αλλά δεν είναι καθόλου διασκεδαστικοί για τους ξένους, οι οποίοι -ας μην το ξεχνούμε- ακόμη μας δανείζουν για να σταθεί στα πόδια της ελληνική οικονομία.

 

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στο ανταγωνισμό της με τον ΣΥΡ ΖΑ για το ποιος θα φανεί πιο αντιμνημονιακός. Αυτό έχει διπλά καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα. Αφενός δεν προχωρούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου η κυβέρνηση κάνει σπασμωδικές κινήσεις.

 

Οι τελευταίες δεν εκθέτουν μόνο τη χώρα, αλλά και τα ελλείμματα της πολιτικής της. Έτσι, με το απονενοημένο διάβημα να βγούμε στις αγορές χωρίς ΔΝΤ και γραμμή στήριξης, όλοι οι προβολείς των αγορών στράφηκαν και πάλη στην Ελλάδα. Όλοι τότε είδαν όσα δεν έκανε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια και για τα spreads άρχισαν και πάλη να σκαρφαλώνουν.

 

Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί, πριν νοσταλγήσουμε τον Πολ Τόμσεν και την παρέα του. Η απάντησή της στον ΣΎΡΙΖΑ δεν είναι να γίνει σαν τον ΣΎΡΙΖΑ, αλλά να του αντιταχθεί  στη βάσει της λογικής.

 

Οι Έλληνες πλήρωσαν πολλά τα τελευταία χρόνια για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Ας μην τα εξανεμίσει η κυβέρνηση για προεκλογικούς λόγους.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ