Κρατικοποίηση τραπεζών προτείνει ο Λαφαζάνης! Ο ΣΥΡΙΖΑ τί λέει;

Εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαφοροποιώντας τη στάση του αρκετά από τις φωνές που ακούγονται στο κόμμα του για συμβιβασμό με την τρόικα.

«Η κυβέρνηση της αριστεράς που έρχεται θα αμφισβητήσει το ρόλο των αγορών, οι αγορές θα πάψουν να καθορίζουν την πορεία της χώρας μας, η πολιτική της κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι πάνω από τις αγορές και πάνω από τις τράπεζες» δήλωσε ο Λαφαζάνης κι όλα αυτά τα ενδιαφέροντα τα ακούσαμε στη διάρκεια εκδήλωσης του Δικτύου Οικονομολόγων RMF και του Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Ερευνας (ΜΑΧΩΜΕ), στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παρασκευής στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

 

Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο., του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε «όμηρο των αγορών» και την κατηγόρησε πως «παραδίδει τα πάντα στους πιστωτές, παραδίδει γη και ύδωρ, πριν βεβαίως παραδώσει τα ηνία στην επόμενη κυβέρνηση της αριστεράς».

 

Eρωτηθείς για το σενάριο περί αλλαγής κυβέρνησης στο πλαίσιο της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας έκανε λόγο για «φαντασιώσεις των κατεστημένων κύκλων» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία βάση για συνεννόηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι γρήγορα εκλογές».

 

Ομιλητής στην ίδια εκδήλωση ήταν ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που είχε παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, με το επιχείρημα ότι δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικό.

 

Ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε πως το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή μπορεί να είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης και πρότεινε στο ΣΥΡΙΖΑ να μην το αποκλείει ως «Σχέδιο Β».

 

«Μια εναλλακτική κυβέρνηση όπως αυτή που είναι πιθανό να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πρέπει να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο. Όταν αποκλείεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ. επιστροφή στη δραχμή), το οποίο πιθανώς να είναι και ο κυριότερος μοχλός εκβιασμού, τότε περιορίζεις τις διαπραγματευτικές σου δυνατότητες», τόνισε

 

 «Η ύφεση τελειώνει αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη δυναμική. Αρα έχουμε δύο επιλογές: Η πρώτη να συνεχίσουμε στην πορεία στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, η οποία είναι μια πορεία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δεν θα μειωθεί η ανεργία, δεν θα έχουμε δυναμική ανάπτυξη, η Ελλάδα θα περιθωριοποιείται όλο και περισσότερο.

Η δεύτερη επιλογή είναι μια ριζοσπαστική λύση, ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει δυναμική διευθέτηση του χρέους, άρση της λιτότητας, δημόσιες τράπεζες, παρέμβαση για ανακούφιση της ανεργίας κι ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης. Εγώ προτείνω τη δεύτερη. Δεν θα είναι εύκολη. Θα υπάρχουν τριβές, θα υπάρξουν συγκρούσεις, απειλές και εκβιασμοί και με το θέμα του νομίσματος και με το θέμα της συμμετοχής στην ΕΕ αλλά όλες αντιμετωπίζονται».

 

Στην εκδήλωση, στην οποία μίλησαν επίσης ο δικηγόρος Θέμης Τζήμας και ο φυσικός-συγγραφέας Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, αμφότεροι οι ομιλητές επιτέθηκαν στις τράπεζες για την τακτική που ακολουθούν σε βάρος της κοινωνίας.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι προτάσεις τους, πλην όμως η επίσημη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς προς το παρόν δεν χαράσσεται με βάση όσα προτείνει ο κ. Λαφαζάνης και οι συνεργάτες του αλλά το επιτελείο του κόμματος επί των οικονομικών θεμάτων που αναζητεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δίαυλο επικοινωνίας με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τους ξένους πιστωτές και τα ταμεία των αρπακτικών που κατ΄ ευφημισμόν αποκαλούνται επνεδυτικά σχήματα από τα συστημικά ΜΜΕ 

danioliptes.gr