ΑΚΙΝΗΤΑ «Κεραμίδα» στις τράπεζες από την πτώση των τιμών

Πιέσεις δέχονται τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών δανείων εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στις τιμές των ακινήτων.

 

Οι αναταράξεις στην κτηματαγορά έχουν ως αποτέλεσμα τα «καλύμματα» των στεγαστικών δανείων -δηλαδή οι προσημειώσεις- να έχουν χάσει σχεδόν ένα 20%, όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη. Κατ’ επέκταση αυτή η απομείωση δημιουργεί ένα πρόσθετο «βάρος» που επιδεινώνει και το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επισφαλειών, αλλά και της πτώσης στις τιμές των ακινήτων, προκύπτουν τα εξής: Το συνολικό στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ, με το 30% των στεγαστικών δανείων να βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνονται δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ. Παράλληλα οι τραπεζίτες περιμένουν την κορύφωση των επισφαλειών μέσα στο 2015.

 

«Ακάλυπτα»
Την ίδια ώρα, η αξία των ακινήτων που αποτελούν την εμπράγματη εξασφάλιση του συνόλου των στεγαστικών δανείων έχει υποχωρήσει σημαντικά και αφήνει «ακάλυπτο» σχεδόν άλλο ένα 15% με 20% αυτών των δανείων. Δηλαδή άλλα 15 δισ. ευρώ.

 

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του 2013 οι τιμές των ακινήτων είχαν υποχωρήσει κατά 35%. Για το σύνολο του 2014 οι προβλέψεις θέλουν νέα υποχώρηση της τάξης του 7%, πριν μπούμε σε φάση σταθεροποίησης μέσα στο 2015 και να δούμε «αναιμική» άνοδο των τιμών το 2016.

 

Οι πραγματικές τιμές έχουν μειωθεί για όλα τα ακίνητα ανεξαιρέτως και σε όλη την επικράτεια. Και όπως είναι επόμενο, η ποσοστιαία μείωση είναι μεγαλύτερη στις πιο ακριβές περιοχές και έχει επηρεάσει δραματικά τις τιμές των εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται στη νησιωτική Ελλάδα. Καλύτερη συμπεριφορά έχουν δείξει οι τιμές που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του Μετρό, τα οποία καταγράφουν τις μικρότερες ποσοστιαίες απώλειες.

 

Και αυτός είναι από τους βασικούς λόγους που οι τράπεζες έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς που αφορούν πρώτη κατοικία. Διότι αν ξεκινήσουν μαζικά να βγάζουν ακίνητα στο «σφυρί», τότε θα πρέπει να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις ύψους αρκετών δισ. ευρώ, για να «καλύψουν» τα χαρτοφυλάκια.

 

Εφη Καραγεώργου από Έθνος