Μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και την εκτίναξη των ομολόγων του Δημοσίου πάνω από 8%, η άνοδος των επιτοκίων και στα εταιρικά ομόλογα κλείνει τις πόρτες δανεισμού για τις εταιρείες.
Κλείνουν οι πόρτες δανεισμού για τις ελληνικές εταιρείες -πλην ολίγων εξαιρέσεων- καθώς αυξάνεται το κόστος του προκαλώντας κινδύνους στην ανταγωνιστικότητα, στις συμφωνίες, στις επενδύσεις και τις ζητούμενες νέες θέσεις εργασίας. Μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και την εκτίναξη των ομολόγων του Δημοσίου πάνω από 8%, το νέο «βύθισμα» ήρθε στα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της ΔΕΗ της οποίας το 5ετές είχε απόδοση 10%, όταν η αντίστοιχη Swissgrid δανείζεται με 0,30%.
Το επιτόκιο του 5ετούς της Frigoglass από το 11,4% την περασμένη εβδομάδα πήγε στο 15%, όταν ο ανταγωνιστής της, η Gerresheimer, δανείζεται με 1,2%! Η επίπτωση της ανόδου των επιτοκίων είναι η χειρότερη εξέλιξη για τις ελληνικές εταιρείες – ιδιαίτερα εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ξένες αγορές, δηλαδή οι μικρομεσαίες, οι οποίες εξαρτώνται μόνο από την όποια δυνατότητα δανεισμού από τις ελληνικές τράπεζες.
Πριν όμως από την απόφαση της κυβέρνησης για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν ήδη μειονέκτημα καθώς τα επιτόκια δανεισμού ήταν ήδη μεγαλύτερα από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές (Πίνακας).
ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΟΜΟΛΟΓΑ
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΙΝΤΡΑΛΟΤ 7,80% 9,00% GTECH 1,40%
FRIGOGLASS 11,40% 15,00% GERRESHEIMER 1,20%
ΕΛ.ΠΕ. 7,20% 9,00% NESTE OIL 1,80%
PPC 8,30% 10,00% SWISSGRID 0,30%
Μ.Θ. 8,70% 10,75% 1,20%
Χαρακτηριστικό των επιτοκίων που ζητούν οι ξένοι επενδυτές ήταν η άνοδος της απόδοσης του ομολόγου στη Frigoglas, εταιρεία του ομίλου Δαυίδ, η οποία προχωρεί σε ευρεία αναδιάρθρωση με συνένωση ή κλείσιμο μονάδων.
Ενδεικτικό της κακής εικόνας ήταν και εκείνη σε επιχειρήσεις όπως η lntralot, της οποίας το επιτόκιο του ομολόγου (5ετές λήξεως 2018) αυξήθηκε από 7,8% σε 9%. Η απόδοση του ομολόγου των Ελληνικών Πετρελαίων από το 7,2% προ της απόφασης οδηγήθηκε στο 8,2% μέσα σε μία εβδομάδα, περιορίζοντας περαιτέρω τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων. Το κλειδί για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι μόνο η διαφορετική μέτρηση του χρέους με τα πρότυπα του Δημοσίου Τομέα, όπως προτείνει η Japonica.
Μόνο εφόσον μειωθεί η ποσότητα του χρέους θα μειωθούν και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και κατ’ επέκταση τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», ο κ. Πολ Καζαριάν (μεγαλοεπενδυτής ελληνικών ομολόγων) είδε 18 οικονομικούς διευθυντές ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και τους ενημέρωσε διεξοδικά για το χρέος και τα νέα λογιστικά πρότυπα. Ίσως να μην ήταν τυχαίες οι αναφορές για το θέμα (χρέος προς ΑΕΠ κάτω από 60%) από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Χαμηλά επιτόκια μόνο για εξωστρεφείς εταιρείες
Από την κακή εικόνα των χρηματαγορών για τις ελληνικές εταιρείες ξεχωρίζουν εκείνες με μεγάλη παρουσία στο εξωτερικό, που διαθέτουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ξένες τράπεζες ή επενδυτικά κεφάλαια.
Κορυφαίο παράδειγμα η Folli Follie η οποία δανείζεται με 1,75%, εκδίδοντας 5ετές μετατρέψιμο ομόλογο ύψους 250 εκατ. ευρώ. Την περασμένη Τετάρτη, η μετοχή της σημείωνε άνοδο ως και 3%, καθώς η έκθεσή της δεν βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα αλλά στην Κίνα, όπου οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας εξασφαλίζουν ένα επίπεδο κατανάλωσης. Η χώρα, όμως, αποτελεί μόνο το 4% των σημείων πώλησης και το 26% των πωλήσεων του ομίλου.
Χαμηλό επιτόκιο είχε το ομόλογο του Τιτάνα (απόδοση 5,2% – 96τιμή) ενώ εξαγωγικές εταιρείες όπως Μυτιληναίος, Βιοχάλκο μπορούν να εξασφαλίσουν χαμηλά επιτόκια, εφόσον ομαλοποιηθεί η αγορά.
Του Δημήτρη Παφιλα από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.