Γεμάτα από φτωχά παιδιά τα ιδρύματα

Τις συνέπειες των οικονομικών δεινών, που «σαρώνουν» τα τελευταία χρόνια πολλές ελληνικές οικογένειες, βιώνουν με τραγικό τρόπο τα παιδιά. Αυτό επιβεβαιώνουν τα ευρήματα έρευνας του Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

 

Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητική, καθώς δείχνουν ότι το ποσοστό των παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό «αγγίζει» το 40%, ενώ ολοένα περισσότεροι γονείς απευθύνονται σε ιδρύματα, δηλώνοντας αδυναμία να τους προσφέρουν ακόμα και φαγητό.
 

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην απομακρύνονται από την οικογένεια για λόγους φτώχειας. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε άλλους μηχανισμούς υποστήριξης της οικογένειας που αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά και να ενισχυθεί ο θεσμός της αναδοχής, ώστε τα παιδιά να ζουν μέσα σε περιβάλλον οικογενειακό, αντί να προτάσσουμε την ιδρυματική μεταχείριση» ανέφερε ο βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 

3.000 ψυχούλες

Η καταγραφή έδειξε ότι, αυτή τη στιγμή, στα ιδρύματα όλης της χώρας ζουν περίπου 3.000 παιδιά -χωρίς να συνυπολογίζονται όσα φιλοξενούνται σε αυτά- λόγω φτώχειας.
 

«Οπωσδήποτε, πρέπει να δούμε την αναδοχή και τη διαδικασία αποϊδρυματοποίησης, τη δημιουργία ξενώνων για παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα και για παιδιά με παραβατική συμπεριφορά, αντί να διαβιούν σε ιδρύματα ή σωφρονιστική καταστήματα» συμπλήρωσε ο κ. Μόσχος.
 

Τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχουν λάβει η οικονομική και η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα επεσήμανε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος, σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα της παιδικής πορνείας και της παιδικής εκμετάλλευσης «αγκαλιάζουν» πλέον και την Ελλάδα.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ