Η Τράπεζα Πειραιώς τιτλοποιεί δάνεια, μη εξυπηρετούμενα, μεγάλα, πολλά ναυτιλιακά.

Μάλιστα, κάποιοι οφειλέτες είχαν την ευκαιρία να τα αγοράσουν «κουρεμένα», λένε οι σχετικές πληροφορίες.

 

Τώρα ο Μιχάλης Σάλλας έδωσε στην κοινοπραξία που έφτιαξε με την αμερικανική KK&R δάνεια ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Αυτά είναι τόσο καλά όσο και κακά δάνεια, τα οποία το σχήμα παίρνει κατά μέσο όρο 50% «κουρεμένα».

 

Και στοχεύει, ασφαλώς, να βγάλει κάτι παραπάνω. Δηλαδή, αν είχα δάνειο 10.000.000 που δεν πλήρωνα και μπήκε εκεί μέσα, θα μπορούσα ίσως να το κλείσω με 5.500.000 – 6.000.000. ΑΝ είχα τα λεφτά. Η κοινοπραξία θα έβγαζε έτσι ένα 10% – 20% κέρδος γρήγορα. Το μισό από αυτό το γράφει όφελος ο ισολογισμός της τράπεζας (αφού μετέχει στο σχήμα).

 

Δεν το παίρνει νέα ζημία, διότι έχει πάρει προβλέψει για τα δάνεια (θυμάστε το σοκ στο εννεάμηνο;) οπότε βγαίνει κερδισμένη. Όπως και ο δανειολήπτης Αυτό είναι το deal όσο πιο απλοϊκά μπορούμε να το περιγράψουμε.

 

Αυτό όπως και ότι κάποιοι θα λάβουν χρηματοδότηση (300.000.000 λένε οι Αμερικανοί ότι θα διαθέσουν) για να «τρέξουν» οι δουλειές καλύτερα και να πωληθούν ακριβότερα.

 

Τώρα στις ειδήσεις: Οι πληροφορίες μας λένε ότι σχεδιάζεται να γίνουν, εφόσον η συγκυρία το επιτρέψει, τουλάχιστον άλλες δύο, ισόποσες κινήσεις σαν και αυτή, αφού ακούγεται ότι το σύνολο των δανείων που θέλει να δώσει είναι 5 δισ. «Μα καλά, δεν φοβούνται οι Αμερικανοί τη δραχμή;» ρωτούν κάποιοι μετά την ανακοίνωση του deal με την Πειραιώς. «Όχι» είναι η απάντηση.

 

Και υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι δανείων από αυτά που αποκτά το σχήμα υπό την KK&R που είναι σε δολάρια. Και επομένου είναι «τσιμέντο»… Ποια είναι αυτά τα δάνεια; Μα, τα ναυτιλιακά, που έχουν -αν μη τι άλλο- και εξασφαλίσεις τα καράβια.

 

Ακόμη και scrap να τα πουλήσουν, κάτι θα βγάλουν. «Και είναι τόσο πολλά αυτά τα ναυτιλιακά δάνεια;» μπορεί να αναρωτιέστε. Ναι. Στα τέλη του 2013, σύμφωνα με στοιχεία δημοσιευμένα, τα ναυτιλιακά δάνεια της Πειραιώς έφταναν στα 3,9 δισ. δολ.

 

Με δεδομένο ότι οι επισφάλειες τοποθετούνται κοντά στο 30%, τούτο σημαίνει περί το 1,3 δισ. δολ. για τακτοποίηση… Αλλά τόσα, άλλωστε, δεν έχωσε σε τιτλοποίηση και η Alpha Bank προ μηνός;

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ