Η υπερφορολόγηση και η υπερχρέωση οδήγησαν στη φτωχοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος των Ελλήνων το 2014 ενώ τα golden boys ονειρεύονται να θησαυρίσουν κι άλλο και να βασανίζουν, ασκώντας μια στυγνή εξουσία που συγκρίνεται με εκείνες των δικτατορικών καθεστώτων και των κατοχικών δυνάμεων σε βάρος όλων των δανειοληπτών και των υπόλοιπων φτωχοποιημένων πολιτών. 

 

Ολοι εμείς οι δανειολήπτες το 2014 δυστυχώς βιώσαμε την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στις τράπεζες, στις οποίες ανέθεσε να διαμορφώσουν την οικονομική πολιτική στη χώρα, δηλαδή ο κόσμος να πεινάει ώστε εκείνες να κρατάνε τα ταμεία τους γεμάτα. 

Το 2015 η κυβέρνηση επιχειρεί να επιτρέψει στους τραπεζίτες να αλωνίσουν. 

Κι αυτό διότι, επαναλαμβάνονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που κατασχέθηκε για οφειλή στις τράπεζες -άνευ απροόπτου- και στην περίπτωση που περάσουν τα μέτρα που θέλουν οι τραπεζίτες σχετικά με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να παγιδέψουν τον δανειολήπτη σε δήθεν ρυθμίσεις δανείων, ενώ ο νόμος Κατσέλη που αποτελεί ασπίδα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα είναι δυσεφάρμοστος. 

Με τη βοήθεια του Συλλόγου μας, το 2014 εκατοντάδες άνθρωποι  δικαιώθηκαν με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη και πλέον έχουν γλιτώσει από τη μέγκενη της τοκογλυφίας των τραπεζών και έχουν σώσει τις περιουσίες τους από την κατάσχεση.

Ο αγώνας του Συλλόγου μας συνεψίζεται υπό αντίξοεςς συνθήκες και απέναντι σε μια εξουσία που το 2014 άφησε συντρίμμια, όπως:

1. Δυόμισι εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%).Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας, με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης. Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας ενώ συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας. 

2. Εντεκα υπερ – δισεκατομμυριούχοι καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2014[ii], από 9 που είχαν καταμετρηθεί το 2013. Η περιουσία τους αυξήθηκε από τα 16 δισ. δολάρια στα 18 δισ. δολάρια (14,2 δισ. ευρώ), κατέχουν δηλαδή πλούτο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του συνολικού ΑΕΠ και αντιστοιχούν στο 0,00011% του πληθυσμού της χώρας.

3. Στην Ελλάδα το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου από το 48,6% που συγκέντρωνε το 2007[iii].

4. 559 Πολυεκατομμυριούχοι έχουν καταμετρηθεί στην Ελλάδα με περιουσία 76 δισ. δολάρια ενώ τα κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό ανέρχονται στα 140 δισ. ευρώ[iv]. Στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων, 559 άνθρωποι κατέχουν χρηματικό κεφάλαιο που αντιστοιχεί στο 45% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, ενώ τα κεφάλαια που έχουν βγει εκτός χώρας από τους ίδιους πλησιάζουν σχεδόν το 80% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδας.

5. Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 750 ευρώ αυξήθηκαν κατά 451,3% την τελευταία 5ετία.

 

6. 243% αυξήθηκαν οι άνεργοι από το 2010.

7. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών συγκριτικά με το 2010 έχουν συρρικνωθεί κατά 50%.

8. Η φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων έχει αυξηθεί έως και 8 φορές από την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο το 2010 και των ελεύθερων επαγγελματιών έως και 10 φορές! 

9. 15,9% είναι στην Ελλάδα ο αριθμός των παιδιών που ζουν κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας, όταν οι τρεις πρώτες χώρες (Ισλανδία, Φινλανδία, Κύπρος) έχουν ποσοστά από 4,7 έως 6,1% [vi]. 

10. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση (1,1% του ΑΕΠ) μεταξύ 35 κρατών ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την οικογένεια -επιδόματα, φοροαπαλλαγές, υπηρεσίες- μετά τη Μάλτα (1%).

Πρώτη σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσεται η Γαλλία. Αποκαλυπτικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ενώ σε όλες τις χώρες τα ποσοστά παιδικής φτώχειας μειώνονται μετά τον υπολογισμό των επιπτώσεων φόρων και παροχών στο διαθέσιμο εισόδημα, στην Ελλάδα αυξάνονται από 13% στο 16%.

11. Δεκαπέντε θέσεις κάτω από την περσινή κατάταξη βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», στην ετήσια έρευνα για την ελευθερία του Τύπου. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 180 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση το 2014 ενώ πέρυσι ήταν στην 84η. Στην ετήσια αξιολόγηση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων εξάλλου τονίζεται ότι η ελευθερία του Τύπου υπέστη σημαντικό πλήγμα το 2013, μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτών από κυβερνήσεις.

12.Ταχύτατη μείωση σημείωσαν οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα με κατά μέσο όρο ετήσια πτώση 9% από το 2009[vii], οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια δηλαδή ένας στους τέσσερις, για τους οποίους δεν είναι εξασφαλισμένη η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

13. Νέα μείωση των δαπανών για την παιδεία προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών.Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση κατά 265 εκ. € κατά 5,2 % για την εκπαίδευση (και στις τρεις βαθμίδες της) για το 2015 σε σχέση με το 2014. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2009 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας ήταν 7,48 δις, το 2015 προβλέπεται να κατέβει στα 4,817 δις, δηλ. μείωση κατά 2, 663 δις ή ποσοστό μείωσης 35,6%! 

14. Η πώληση των δεκατεσσάρων μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας για 50 χρόνια, πλην «Ελ. Βενιζέλου», λέγεται πως είναι ως η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με τη Ryanair η ελληνική κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο παραχωρεί τα κλειδιά όλης της χώρας στη γερμανική εταιρία Fraport. Κι αυτό διότι η Fraport συμμετέχει στην πλειοδότρια κοινοπραξία που πρόσφερε 1,234 δισ. ευρώ, για τα κερδοφόρα αυτά αεροδρόμια. Τον έλεγχο, της κοινοπραξίας έχει ο γερμανικός όμιλος Fraport, στον οποίο συμμετέχουν με πλειοψηφικά πακέτα το γερμανικό κρατίδιο της Εσσης (31,35%) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Εσσης (20,2%), και ακολουθεί η αεροπορική εταιρεία Lufthansa.

15. Ουραγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέτωπο της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα παρέμεινε η Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Η χώρα μας βαθμολογήθηκε με 43 στα 100 και «συγκατοικεί» στην τελευταία θέση της λίστας των κρατών της Ε.Ε. και της Δυτικής Ευρώπης με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 69η θέση ανάμεσα στις 175 χώρες που αξιολογούνται από τη Διεθνή Διαφάνεια. Η διαφθορά είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα ακόμη κι από ότι στην Τουρκία, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό. 

i]Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τη φτώχεια στην Ελλάδα

[ii]Έρευνατης εταιρείας «Wealth-Χ» και της ελβετικής τράπεζας UBS

[iii]Έκθεση της ελβετικής τράπεζας «Credit Suisse»
[iv]Βήμα, 24/8/2014

[v]Έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ ετών 2008 – 2014

[vi]Έκθεση UNICEF για το 2014

[vii]Έτου Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)… 

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.