Όχι» είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις μειώσεις των αποδοχών και επιδομάτων που έγιναν στους καθηγητές Πανεπιστημίων και γενικότερα στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ, βάσει της μνημονιακής νομοθεσίας.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η απόφαση της Ολομέλειας (4741/2014) που έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές περικοπές, έχει εφαρμογή για όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές από χθες που δημοσιεύθηκε και δεν έχει αναδρομική εφαρμογή για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Αντίθετα, έχει αναδρομική εφαρμογή από 1.8.2012 μόνο για τους τρεις καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι επίμαχες περικοπές. Επομένως, δεν υπάρχει υποχρέωση αναδρομικής καταβολής των διαφορών (όπως με τους ένστολους και δικαστές).
Όμως, πρέπει οι αποδοχές των μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ από 1ης Ιανουαρίου 2015 να αναπροσαρμοστούν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 οικονομικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι τα τρία μέλη του ΔΕΠ ζητούσαν να κριθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις αποδοχές τους αναδρομικά ο νόμος 4093/2012 και η από 14.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.
Μάλιστα, οι τρεις προσφεύγοντες, καθηγητές της ιατρικής, φιλοσοφικής και οδοντιατρικής ζητούσαν να αποζημιωθούν με ποσά από 3.426 έως 6.801 ευρώ ο καθένας. Το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ τον περασμένο Αύγουστο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των μελών ΔΕΠ και παρέπεμψε την υπόθεση, λόγω σπουδαιότητας, για τελική κρίση στην Ολομέλεια.
Τελικά, η Ολομέλεια έκρινε (αντίθετα με το ΣΤ’ Τμήμα) ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών «αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος και την απορρέουσα από αυτό αρχή της “ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής” τους, καθώς και προς τις αρχές της αναλογικότητας στα δημόσια βάρη».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.