Mea culpa του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Να κατασχέσει το εφ’ άπαξ βοήθημα μιας συνταξιούχου δημοσίου υπαλλήλου παρότι αυτή έχει υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά απειλεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ληξιπρόθεσμα χρέη. Προσοχή, δεν πρόκειται για κάποια συστημική τράπεζα αλλά για δημόσιο φορέα, και μάλιστα τον πρώτο δημόσιο φορέα που ξεπούλησε δάνεια ασφαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων στη JP Morgan επί εποχής Σημίτη, σε ένα σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων ευρώ. 

 

Η παράνομη πρακτική που είναι άνευ προηγουμένου καταγγέλθηκε στον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος άμεσα παρενέβη για να εμποδίσει την κατάσχεση του εφ’ άπαξ που δικαιούται μετά από δεκαετίες ετών σκληρής δουλειάς η δημόσια υπάλληλος και κινείται πλέον προς τη Δικαιοσύνη στην περίπτωση που το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν συμμορφωθεί άμεσα. 

 

Η δανειολήπτρια είναι πλέον μέλος του Συλλόγου μας και προστατεύεται από αυτόν. 

 

Τί ήθελε να κάνει το ΤΠΔ; Να αρπάξει το εφ’ απαξ της δανειολήπτριας για παλαιές οφειλές της, παρότι η ίδια προστατεύεται τυπικά από τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Χωρίς καν να τη ρωτήσει, της ανακοίνωσε με εξώδικη επιστολή ότι θα κατασχέσει το εφ’ άπαξ της ύψους άνω των 40.000 ευρώ για οφειλή της. 

 

Με αυτό τον τρόπο, και μετά την κατάσχεση του εφ’ άπαξ, όχι μόνο η δανειολήπτρια θα έχανε τα λεφτά που με τον μόχθο της κέρδισε, αλλά και οι τράπεζες, εναντίον των οποίων μάχεται στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα έβρισκαν την κατάλληλη δικαιολογία για να απορρίψουν την υπαγωγή της στο νόμο με το επιχείρημα ότι δεν έπρεπε να είχε δώσει η ίδια το εφ’ άπαξ της στο ΤΠΔ και επομένως δεν έπρεπε να υπαχθεί στο νόμο διότι διέθετε χρήματα μεν για να εξοφλήσει τα τραπεζικά δάνειά της αλλά προτίμησε να τα δώσει στο ΤΠΔ. . 

 

Αυτή είναι η συνεργασία δημοσίων και τραπεζικών τοκογλύφων απέναντι στους πολίτες. 

 

Επομένως, η καταγγελλία της παράνομης πρακτικής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) ήταν για εμάς το αυτονόητο. 

 

Η υπόθεση δείχνει μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ένας τοκογλύφος για να αρπάξει ότι μπορεί από τον οφειλέτη. 

 

Είναι δυνατόν δημόσιος φορέας να ζητεί από άλλο δημόσιο φορέα και συγκεκριμένα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων να του αποδώσει το εφ’ άπαξ για οφειλή ασφαλισμένης του;

 

Ιδού το πλήρες φιρμάνι του ΤΠΔ προς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

Ωστόσο, η δανειολήπτρια πέτυχε εγκαίρως να εμποδίσει αυτή την αλητεία μέσω του Συλλόγου μας. 

 

Η συνέχεια επί της δικαστικής αίθουσας…

 

danioliptes.gr