Εναλλακτική χρηματοδότηση ή σύχρονη τοκογλυφία; Οι τράπεζες φαίνεται ότι σπρώχνουν τους επιχειρηματίες σε άλλους τρόπους δανειοδότησης ασαφείς, περίπλοκους και ενδεχομένως γεμάτους μαύρες τρύπες που μπορεί να οδηγήσουν σε πιστωτικό τέλμα.
Ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί με καχυποψία την είσοδο ιδιωτικών ομίλων του εξωτερικού στην αγορά πίστωσης. Μπορεί οι τράπεζες να μην πράττουν το αυτονόητο, την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις -ειδικά καινοτόμες και βέβαιης εμπορικής επιτυχίας- αλλά οι καλοθελητές που όπως τα όρνια χαίρονται, αναζητώντας λεία μεταξύ των πεσόντων στο πεδίο της μάχης, είναι πολλοί.
Το marketing παίζει το ρόλο του και έτσι μαθαίνουμε για εναλλακτική χρηματοδότηση, καινοτομία, επενδύσεις, εύκολα δάνεια και λοιπά.
Υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στις τράπεζες και τους νέους «σωτήρες» της ελληνικής οικονομίας!
Οι νέοι δανειοδότες δεν θέλουν αποπληρωμή των οφειλών των επιχειρηματιών απλά αλλά να γίνουν συνιδιοκτήτες των επιχειρήσεών τους.
Πώς όμως θα γίνει αυτό;
Διαβάζουμε ότι έρχεται επισήμως στη χώρα μας στις αρχές του ερχόμενου μήνα η πρώτη ελληνική (;) πλατφόρμα crowdfunding, η οποία, σύμφωνα με οικονομικά έντυπα και sites, θα επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό ιδιωτών να πραγματοποιούν μικρές επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες, με αντάλλαγμα μετοχές των εταιρειών που θα δημιουργηθούν.
Σήμερα, λειτουργούν διεθνώς 786 πλατφόρμες crowdfunding, οι 200 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη, με τη Βρετανία να κατέχει ηγετική θέση. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τελευταίο παράδειγμα τη Γερμανία, αναμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να γίνει πιο φιλικό το crowdfunding και άλλες εναλλακτικές μορφές επένδυσης/χρηματοδότησης.
Το WinnersFund ξεκινά την λειτουργία του με τρεις νέες επιχειρηματικές ιδέες με υψηλό βαθμό καινοτομίας, οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση. Πρόκειται για τις AlgaeFarms (με έδρα την Πρέβεζα, προβλέπει την παραγωγή «πράσινων» ενεργειακών καυσίμων από άλγη βιοελαίου, pellets και briquettes), το SpreeadeHipp (είναι το πρώτο ελληνικό ισοτονικό αναψυκτικό – sportsdrink – και το μόνο με ιπποφαές) και τη Φάρμα Δοξάτου (ολοκληρωμένο μοντέλο της κτηνοτροφικής συμπαραγωγής με πολυκαλλιέργεια).
ToWinnersFund, στον έναν μήνα που δέχεται προεγγραφές, έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από δέκα νέες επιχειρηματικές ιδέες κατάλληλες για Crowdfunding. Στο σύνολό τους είναι καινοτόμες με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό, ενώ προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας.
Στην Ελλάδα, το πλαίσιο για την ύπαρξη τέτοιων χρηματοδοτήσεων δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό.
Στις βασικές αρχές του μοντέλου crowdfunding είναι πως κάθε καμπάνια άντλησης κεφαλαίων θα διαρκεί περίπου δύο μήνες (μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η διάρκειά της), η πλατφόρμα θα αμείβεται μόνο από αυτόν που «σηκώνει» κεφάλαια (προμήθεια 5% επί του ποσού), το ελάχιστο ζητούμενο ποσό θα είναι 24.000 ευρώ (δηλαδή το ελάχιστο κεφάλαιο για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, όπως επιβάλλει ο νόμος) και το ελάχιστο ποσό που θα μπορεί να επενδύσει ένας ιδιώτης θα είναι τα 20 ευρώ.
Για να πάρουν, βέβαια, τα κεφάλαια όσοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Winners Fund θα πρέπει να καλύψουν τις απαιτήσεις του νόμου.
Για παράδειγμα, θα πρέπει να εκδώσουν ενημερωτικό δελτίο στην περίπτωση που θέλουν να αντλήσουν περισσότερα από 100.000 ευρώ, κάτι που θα πρέπει να εγκριθεί και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Επιπλέον, για να τους πιστωθούν τα κεφάλαια, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας και να έχουν έτοιμο τον πίνακα μετόχων, όπου θα φαίνεται η συμμετοχή κάθε επενδυτή, ανάλογα με το ποσό που τοποθέτησε. Οι νέοι επιχειρηματίες παροτρύνονται να διαθέσουν μέχρι και το 49% της εταιρείας τους, αλλά το ακριβές ποσοστό είναι δική τους απόφαση.
Οι προϋποθέσεις παρουσιάζονται ως κάτι εύκολο για το croiwdfunding. Αρκεί να έχεις ένα καλό ποσό και όρεξη να το επενδύσεις σε ανθρώπους που δεν τους ήξερες ποτέ αλλά στα παρουσιάζουν όλα ωραία και καλά. Κι όταν έρθει η ώρα του δανεισμού δεν θα ζητήσουν τίποτα άλλο πέρα από το κλειδί της επιχείρησής σου για να το έχουν σε ώρα ανάγκης.
Ωστόσο, ανάλογες προσπάθειες συλλογικής χρηματοδότησης όπως συνεταιριστικές επιχειρήσεις έχουν ναυαγήσει και οι εμπλεκόμενοι έχουν βρεθεί να χρωστάνε μέχρι και…της Μιχαλούς.
Δυστυχώς, η υπόθεση δανεισμού καταντάει μεγάλος βρόγχος για τους Ελληνες κι όσο οι μέρες περνάνε, η κατάσταση επιδεινώνεται και λύσεις τύπου crowdfunding απλά δεν είναι λύσεις όσο παραμένουν σκοτεινές οι προθέσεις αλλά και οι ταυτότητες των δανειστών.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.