Τί παραπάνω έχουν οι Κροάτες από τους Ελληνες; Δεν έχουν ευρώ και η νομισματική και οικονομική πολιτική τους δεν καθορίζεται από την τρόικα ή από μια ελίτ απογόνων κοτζαμπάσηδων! Για αυτό και η κυβέρνηση, όσο διεφθαρμένη και αντιλαϊκή κι αν είναι, προχωρά στο αυτονόητο, στη διαγραφή των χρεών των φτωχότερων πολιτών της χώρας προς κράτος, δήμους και προς τράπεζες.

 

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός από μόνο του περί διαγραφής χρεών. Μερική, ολική με εκκαθάριση της οφειλής από τους παράνομους, άκυρους και καταχρηστικούς όρους των τραπεζών δεν γνωρίζουμε, αλλά σαν βήμα είναι θετικό σε μια χώρα που μόλις πρόσφατα έγινε μέλος της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλλον δεν ονειρεύεται να ενταχθεί και στην ευρωζώνη. 

 

Είναι θετικό ότι σε μια χώρα, όπως η Κροατία, που απέκτησε πρόσφατα την ανεξαρτησία της και έπειτα από πόλεμο, να υπάρχουν κυβερνήσεις που δεν σκέφτονται 100% το προσωπικό συμφέρον και το συμφέρον των ολιγοπωλίων και των τραπεζών. 

 

Οι πρώτες συμφωνίες αφορούν φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η κροατική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και το ταχυδρομείο, για τη διαγραφή των χρεών φτωχών πολιτών,με παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Θα ακολουθήσουν συμφωνίες με τράπεζες και τηλεπικοινωνιακές εταιρίες. 

 

Ο πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η κροατική κυβέρνηση συμμετείχε σε ένα τέτοιο έργο, το οποίο δεν θα μπορούσε να έχει τη συγκεκριμένη έκβαση, χωρίς την καλή θέληση και τη συνεργασία των δημάρχων.

 

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις συμφωνίες, το ανώτατο όριο για τη διαγραφή χρεών σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και δημόσιες επιχειρήσεις είναι 10.000 και 25.000 κούνα, αντίστοιχα.

 

Το συνολικό χρέος των πολιτών που καλύπτει το συγκεκριμένο “σχήμα” είναι περίπου 1,5 δισ. κούνα (στις 30 Σεπτεμβρίου 2014), ενώ οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είναι “παγωμένοι” για περισσότερο από ένα έτος.

 

Οι συμφωνίες προφανώς δεν αγγίζουν την καρδιά του προβλήματος, αλλά είναι μια ανακούφιση για τους υπερχρεωμένους Κροάτες που έχουν χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα. 

 

Στην Ελλάδα, το μόνο που νοιάζει τους απερχόμενους κυβερνώντες είναι πώς θα διατηρήσουν το καθεστώς της σαπίλας βασταζόμενοι στους ώμους του φτωχοποιημένου υπερφορολογημένου και υπερχρεωμένου κατά τα άλλα περιούσιου ελληνικού λαού. Και έχουν το θράσος να ζητάν και την ψήφο μας. 

Μήπως καλύτερα να είμασταν Κροάτες; Ή μήπως ακόμη καλύτερα να διορίζαμε τον Κροάτη πρωθυπουργό να κυβερνήσει για μια ημέρα την Ελλάδα. Σίγουρα θα ήταν καλύτερος από την τρόικα και τις μνημονιακές συγκυβερνήσεις, δεν νομίζετε;

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.