Για το τέλος του εφιάλτη στην Ελλάδα κάνει λόγο ο Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος θεωρεί, πάντως, ότι ο Τσίπρας δεν είναι τόσο ριζοσπαστικός, όσο θα έπρεπε.
Όπως εξηγεί ο Κρούγκμαν, αντιμέτωποι με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα αμφισβητήσει την πολιτική λιτότητας, θα σταθούν πολλοί που θα τον προειδοποιήσουν να εγκαταλείψει όλα όσα υποσχέθηκε και να συμπεριφερθεί υπεύθυνα.
«Πώς η ευθύνη έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής;», διερωτάται ο Κρούγκμαν και επιχειρεί να δώσει μία ερμηνεία στον πολιτικό σεισμό που συγκλόνισε την Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, λοιπόν, ο Αμερικανός οικονομολόγος κάνει μία αναδρομή στο 2010 όταν η Τρόικα παραχώρησε δάνεια στη χώρα και ως αντάλλαγμα απαίτησε έναν συνδυασμό λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
«Κι ενώ τα στελέχη της Τρόικα παρίσταναν τους έξυπνες και τους ρεαλιστές στην πραγματικότητα, παραπλάνησαν παρουσιάζοντας μια οικονομική φαντασία. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε το τίμημα για τις ψευδαισθήσεις της οικονομικής ελίτ», γράφει στο άρθρο του.
Το ζήτημα σύμφωνα με τον Κρούγκμαν είναι ότι η Ελλάδα όταν επιβλήθηκε η πολιτική λιτότητας, αντιμετώπιζε ήδη ύφεση, παρότι οι δανειστές υποστήριζαν ότι η χώρα μέχρι το 2012 θα είχε σημειώσει ανάκαμψη. Μάλιστα, υπολόγιζαν πως η ανεργία μπορεί από το 9,4% του 2009 να εκτοξευθεί στο 15% το 2012, αλλά στη συνέχεια θα σημείωνε γρήγορη πτώση.
Αυτό που ακολούθησε, τονίζει ο Κρούγκμαν, ήταν ένας οικονομικός και ανθρωπιστικός εφιάλτης.
«Η ελληνική ύφεση αντί να τερματιστεί το 2011, επιταχύνθηκε. Η Ελλάδα έφτασε στον πάτο μόνο το 2014, και μέχρι να σημειωθεί μία πλήρης κατάρρευσης, η ανεργία είχε αγγίξει το 28% και η νεανική ανεργία το 60%», αναφέρει το άρθρο.
Τι πήγε στραβά, λοιπόν;
Όπως επισημαίνει ο Κρούγκμαν συναντά επικριτές της Ελλάδας που υποστηρίζουν πως δεν τα κατάφερε με τις δεσμεύσεις της και απέτυχε να παραδώσει αποτελέσματα σχετικά με τις περικοπές.
«Τίποτα δε θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα επέβαλε σκληρές περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες, στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Εξαιτίας του επανειλημμένου κύματος λιτότητας, η δημόσια δαπάνη περιορίστηκε περισσότερο από όσα προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα και τώρα βρίσκεται κάτω από το 20% σχετικά με το 2010», επισημαίνει στους New York Times.
Ωστόσο, το ερώτημα που θέτει είναι για ποιο λόγο οι αρχικές προβλέψεις ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.
«Επειδή οι ξεροκέφαλοι αξιωματούχοι απασχολούνταν με τα οικονομικά της φαντασίας τους. αμφότερες οι ΕΕ και η ΕΚΤ αποφάσισαν να πιστέψουν στην καλή νεράιδα της σιγουριάς. Από την άλλη, το ΔΝΤ ήταν πιο προσεκτικό στις κινήσεις τους, ωστόσο υποτίμησε τη ζημιά από τη λιτότητα», προσθέτει.
Την ίδια ώρα, δηλώνει πως αν η Τρόικα ήταν ρεαλιστική, τότε θα αναγνώριζε ότι αυτά που απαιτούσε ήταν αδύνατα. Δύο χρόνια μετά την επιβολή των μέτρων στην Ελλάδα, το ΔΝΤ προσπάθησε να βρει άλλα ιστορικά παραδείγματα που να μοιάζουν με την περίπτωση της Ελλάδας και να αποδείχθηκαν επιτυχή, αλλά δε βρήκε κανένα.
Λοιπόν, τώρα ο Τσίπρας κέρδισε και με διαφορά. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλό θα είναι να αποφύγουν τη θεωρία ζητώντας του να δράσει υπεύθυνα και να ακολουθήσει το πρόγραμμά τους.
Το γεγονός είναι ότι δεν τους πιστεύει κανείς, το πρόγραμμα που έχουν επιβάλει στην Ελλάδα δεν είχε νόημα. Δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει.
Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζει ο Κρούγκμαν, είναι ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι αρκετά ριζοσπαστικό.
Η ελάφρυνση του χρέους και η χαλάρωση της λιτότητας θα μπορούσαν να ελαττώσουν τον ανθρώπινο πόνο, αλλά είναι αμφίβολο αν θα είναι αρκετό ώστε να οδηγήσουν σε μία ισχυρή ανάκαμψη. Από την άλλη, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα μπορούσε να κάνει περισσότερο μία διαφορετική ελληνική κυβέρνηση, εκτός αν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το ευρώ και ο λαός δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο.
Ο Τσίπρας υπήρξε πολύ περισσότερο ρεαλιστής από όσο θα επιθυμούσαν οι αξιωματούχοι που θέλουν να συνεχιστεί η λιτότητα. Η υπόλοιπη Ευρώπη, θα έπρεπε να του δώσει την ευκαιρία να δώσει ένας τέλος στον εφιάλτη της χώρας του.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.