Οι κρυφές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων περιμένουν υπογραφή

Η πρώτη «καυτή πατάτα» στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ»

 

Κρυφές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ενσωματώνει ο νέος κανονισμός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που βρίσκεται εδώ και μήνες στο υπουργείο Εργασίας, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει την έγκριση του απερχόμενου υπουργού Γιάννη Βρούτση. Ο νέος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης καλείται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή όχι τον συγκεκριμένο κανονισμό.
 

Η εξομοίωση που προβλέπεται μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων (έναρξη εργασίας πριν ή μετά την 1.1.1993), αναφορικά με το ύφος της επικουρικής σύνταξης, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το 20% ως ποσοστό αναπλήρωσης, θα προκαλέσει αναπόφευκτες νέες μειώσεις.
 

Ο νέος κανονισμός, όμως, επηρεάζει σημαντικά και τις επικουρικές συντάξεις που χορηγούνται σε αναπήρους. Προβλέπεται ότι, εάν τη στιγμή του ατυχήματος, ο ασφαλισμένος δεν είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλαδή εάν δεν είχε συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης (Η.Α.) ή, έστω, 1.500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες οι 600 την τελευταία πενταετία, τότε στον ασφαλισμένο που θεωρείται ανίκανος για εργασία δίνεται ένα εφάπαξ ποσό, αντί για αναπηρική επικουρική σύνταξη.
 

Εισφορές

Ουσιαστική, πρόκειται για επιστροφή εισφορών, όπως αυτές έχουν συγκεντρωθεί στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου.
Εάν όμως υπάρξει θάνατος του ασφαλισμένου εργαζομένου, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, η επικουρική σύνταξη χορηγείται στον δικαιούχο συγγενή μόνο με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του.
 

Επίσης, καταργείται η σύνταξη για όσα τέκνα σπουδάζουν, έως το 24ο έτος της ηλικίας τους. Για να μπορέσει όμως να μεταβιβαστεί μια σύνταξη, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε δηλωθεί. Διαφορετικά, δεν μεταφέρεται στον / στην επιζώντα σύζυγο.
 

Ας σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑ έχουν ήδη υποστεί, από τον περασμένο Ιούλιο, οριζόντια περικοπή 5,2%, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Μάλιστα, είναι πιθανό ότι ενδεχόμενη συνέχιση λειτουργίας της συγκεκριμένης ρήτρας μπορεί να προκαλέσει νέες περικοπές, οι οποίες ίσως φτάσουν και το 10%.

 

Άλλωστε, ήδη στον προϋπολογισμό του ΕΤΕΑ για το νέο έτος υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για περικοπή ετήσιας δαπάνης για συντάξεις κατά 360.000.000 ευρώ.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ