ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Ο οίκος FTSE για… διαχείριση κρίσεων

 

• Θεωρεί ιδιαίτερα απίθανο το ενδεχόμενο Grexit, ωστόσο απαντάει σε δυνητικά ερωτήματα για το πώς θα αντιδράσει στην περίπτωση που προκύψει ένα τέτοιο ακραίο ενδεχόμενο.

Ο λόγος για τον διεθνή οίκο FTSE, ο οποίος στην ιστοσελίδα του αναφέρει μεταξύ άλλων πως «οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει σενάρια συμφωνά με τα οποία η κυβέρνηση θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος ή και έξοδο της χώρας από το ευρώ».
 

• Οι συνθήκες που θα προκαλέσουν άμεση αντίδραση του οίκου είναι έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ, επίσημη ανακοίνωση για επικείμενη έξοδο από το ενιαίο νόμισμα αλλά και σημαντική αναταραχή στις αγορές συναλλάγματος [ψίθυροι] και μετοχών, στον απόηχο των εκλογών.
 

• Σε ερώτημα (που θέτει ο ίδιος ο οίκος) «ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες που θα ακολουθήσει ο FTSE σε μία από τις παραπάνω εξελίξεις, η απάντηση (που ο ίδιος ο οίκος δίνει) είναι: «Δεν είναι εύκολο να καθοριστεί με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί ένα γεγονός όπως η έξοδος από το ευρώ. Μετά από μια έξοδο της χώρας από το ευρώ ή μιας επίσημης ανακοίνωσης για μια τέτοια εξέλιξη ή σοβαρών αναταραχών στις αγορές μετά τις εκλογές, ο FTSE θα συζητήσει άμεσα τον πρέποντα τρόπο δράσης με τις αντίστοιχες συμβουλευτικές επιτροπές του».
 

• Σε έτερο ερώτημα για το πόσο γρήγορα μπορεί ο οίκος να προσδιορίσει τις επιπτώσεις και πιθανές δράσεις, όπως μία υποβάθμιση των ελληνικών μετοχών στους δείκτες FTSE, σε περίπτωση επίσημης ανακοίνωσης Grexit, ο οίκος τονίζει ότι θα επιχειρήσει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του εντός λίγων ωρών.
 

• Στο ερώτημα ποιοι δείκτες αναμένεται να επηρεαστούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθίσταται σαφές το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα επηρεαστούν όλοι οι δείκτες που απορρέουν ή περιλαμβάνονται στη σειρά δεικτών Global Equity Index. Οι δείκτες FTSE/ATHEX Index θα τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης, διευκρινίζει ο διεθνής οίκος.

 

Izaf από naftemporiki