Το προεδρικό κρυφτούλι και τα «όχι» του Κώστα Καραμανλή

Μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Καραμανλή, με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν αρκετή για να προκαλέσει νέο συναγερμό χθες το μεσημέρι στο γαλάζιο επιτελείο – ακόμη και αν τη φημολογία διέψευδαν τόσο οι νέοι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου όσο και οι γνωστοί κύκλοι της Παναγή Κυριακού, όπου στεγάζει το πολιτικό του γραφείο ο πρώην πρωθυπουργός.

 

Σε κατάσταση πανικού, μάλιστα, ορισμένοι μετέφεραν στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά ότι Τσίπρας και Καραμανλής όχι μόνο έχουν κλείσει ραντεβού, αλλά ότι ήδη τα έλεγαν εκείνη την ώρα κατ’ ιδίαν στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή.
 

Ο Τσίπρας βεβαίως βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου και ανέμενε το σήμα από το Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των υπουργών. Ενδεχομένως και να διασκέδαζε από την αναταραχή που προκαλούσε η φημολογία, την οποία δεν αποκλείω να φούντωσαν από την Κουμουνδούρου.
 

Την ίδια ώρα συνεργάτες του Καραμανλή όχι μόνο διέψευδαν κάθε συνάντηση, αλλά επέμεναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται και δεν θα αποδεχθεί πρόταση για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ένα ραντεβού Τσίπρα – Καραμανλή τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς επιτελάρχες της Κουμουνδούρου άφηναν να εννοηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους υποψήφιους προέδρους από τον κεντροδεξιό χώρο.
 

Τηλεφώνημα συγχαρητηρίων, εξάλλου, υπήρξε από τον Καραμανλή στον Τσίπρα ήδη από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Αλλά εάν ο Καραμανλής αρνείται προκαταβολικά, γιατί ο Τσίπρας να προχωρήσει σε πρόταση;

 

Το ερώτημα διατηρεί αμείωτες τις πιθανότητες αποδέκτης της πρότασης να είναι τελικώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος φέρεται ότι ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες της επιστροφής από τις Βρυξέλλες.
 

Σε μια τέτοια εξέλιξη, είναι προφανές ότι μια συνάντηση Τσίπρα – Καραμανλή έχει αποδέκτη τον Σαμαρά: μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να μη συνδιαλέγεται ούτε να παραδίδει στον διάδοχό του στο Μαξίμου, αλλά συνδιαλέγεται ο Καραμανλής – που πολλοί στο γαλάζιο στερέωμα θεωρούν ότι διαθέτει και «τίτλους ιδιοκτησίας» στο κόμμα.

 

mikropolitikos από dolnet