Σε όλη την ΕΕ, και όχι μόνο στην Ελλάδα η τραπεζοκρατία επιχειρεί εκ νέου να εκβιάσει μέσω των πολιτικών ηγεσιών που δηλώνουν υποταγή τους πολίτες να πληρώσουν για να γεμίσουν κι άλλο τα ταμεία τους. Θα περάσει για άλλη μια φορά ο εκβιασμός ή θα μιλήσει κάποιος εκεί στην Ευρώπη επιτέλους με τη φωνή των λαών!

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία και ελέγχεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ουσιαστικά έχει μετατρέψει σε υποκαταστήματά της όλες τις τράπεζες στα κράτη-μέλη της ΕΕ τις κάλεσε να οχυρωθούν με πρόσφατα κεφάλαια. 

 

Συστήνει, παράλληλα, να παρουσιάσουν άμεσα προτάσεις για αλλαγές στα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησής τους. Εξ ου επισημαίνουν αναλυτές την ανακοίνωση της Deutsche Bank μέσα Ιανουαρίου για σχέδια πώλησης ή διάσπασης της λιανικής από την επενδυτική τραπεζική.
Βέβαια, προκειμένου να περάσουν τα τεστ κοπώσεως τον προηγούμενο Οκτώβριο, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ήδη αντλήσει 40 δισ. ευρώ από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του 2014.

Σήμερα, η αναζωπύρωση του ελληνικού προβλήματος καταδεικνύει την ανάγκη να αξιολογηθούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης κατέχουν δάνεια σε κυβερνήσεις 1 τρισ. ευρώ και κρατικά ομόλογα 1,5 τρισ. ευρώ, διαβάζουμε στην «Καθημερινή».

 

Με την ανακοίνωση της ΕΚΤ δήθεν για να προλάβουν πιστωτικό γεγονός, άραγε με την Ελλάδα (;) οι εγχώριες τράπεζες έλαβαν ήδη δέκα δισ. ευρώ για βοήθεια από τον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, πρώην υπουργός Οικονομικών γυρεύει άλλα 30 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Το επιχείρημα των εγχώριων τραπεζών είναι ότι πρέπει να διασφαλιστούν από τα κόκκινα δάνεια. 

 

 

Θησαυρίσαν (και) με τα «κόκκινα δάνεια» οι τράπεζες

Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό όχι μόνο είναι ψευδές, αλλά αντίθετα χάρη στα κόκκινα δάνεια οι εγχώριες τράπεζες έχουν θησαυρίσει. 

 

Πρώτον, διότι οι δανειολήπτες πλήρωσαν και ξαναπλήρωσαν και συνεχίζουν να χρυσοπληρώνουν τις τράπεζες για δάνεια που έλαβαν παρότι οι δανειακές συμβάσεις περιέχουν άκυρους, παράνομους και καταχρηστικούς όρους σύμβασης που πρέπει άμεσα να τερματιστούν κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η πολιτική εξουσία σε κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Δεύτερον, διότι οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει πάνω από 211,5 δισ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων μόνο κατα τη διάρκεια των μνημονιακών κυβερνήσεων και πολλές δεκάδες δισ. ευρώ στη διάρκεια των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή. 

Τρίτον, οι τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη έχουν θησαυρίσει από το ξεπούλημα στεγαστικών δανείων. Εχουν λάβει πολλά δισ. ευρώ και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν μαζικά και άλλα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή να ξεπουλήσουν τα ενέχυρα των δανειοληπτών σε εταιρίες αρπακτικών που λυμαίνονται την αγορά ακινήτων. 

Ευρωπαϊκές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων πούλησαν μόνο το 2014 στεγαστικά δάνεια ονομαστικής αξίας 80,6 δισ. ευρώ σε εταιρίες αρπακτικών, κυρίως εταιρίες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Cushman & Wakefield Inc. Πρόκειται για ποσό που δεν έχει προηγούμενο αφού είναι αυξημένο κατά 26 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2013 και το 2012.
Είναι ενδεικτικό ότι το 77% των στεγαστικών δανείων που πούλησαν το 2014 ευρωπαϊκές τράπεζες αγοράστηκε από αμερικανικές εταιρείες. Το 2013 το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει σε 67%.

 

Οι φυτευτοί

Οι σχέσεις τραπεζοκρατίας-διεφθαρμένων εξουσιών είναι στενότατες, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της διακυβέρνησης της χώρας από τις κυβερνήσεις του Μνημονίου. Ομως, η βουλιμία του ενός οδηγεί στην αποτυχία του άλλου. Το θετικό είναι ότι ορισμένοι πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να προσποιούνται ότι δεν βλέπουν τί συμβαίνει και πλέον κατηγορούν ανοιχτά τους κερδοσκόπους των τραπεζών για τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράττουν με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες σε βάρος των λαών. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Κουκοδήμου, στο radio1d.gr, το ραδιόφωνο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, ότι φταίνε οι φυτευτοί από τις τράπεζες εκπρόσωποί τους στα υπουργεία Οικονομικών για την κατάσταση στη χώρα, διότι δεν είχαν καμία αίσθηση με τα προβλήματα της κοινωνίας, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είχαν ψωνίσει καν από σούπερμαρκετ». 

Εύλογο επομένως είναι το ερώτημα ποιυ προκύπτει για όλους τους δανειολήπτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια αν τελικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι βιώσιμες ή όχι και αν δεν είναι γιατί δεν τις κλείνουν για να ζήσουν επιτέλους οι Ευρωπαίοι ως Ανθρωποι. 

 

danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.