Να βάλει τέλος στη συζήτηση περί διαγραφής του ελληνικού χρέους επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times, περιγράφοντας για πρώτη φορά τη λύση που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στους εταίρους.
Μετά από τις πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό, ο Έλληνας υπουργός έσπευσε να διορθώσει τις δηλώσεις του και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφού στο μεταξύ “έκαψε” το σχέδιο του, με το οποίο δεν συμφωνούν πολλά μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εγκαταλείπεται το βασικό σύνθημα του κόμματος για κούρεμα του χρέους.
Με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα Financial Times το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για να απαντήσει στα όσα γράφτηκαν γιά τη στροφή του υπουργού. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».
Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης στη βρετανική εφημερίδα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει την ονομαστική διαγραφή του ελληνικού χρέους, αλλά την αντικατάστασή του με ένα «μενού ανταλλαγής ομολόγων» που θα μειώσει το βάρος του, μέσω της έκδοσης δύο ειδών νέων ομολόγων.
Ο πρώτος τύπος θα είναι ομόλογα που θα συνδέονται με ρήτρα ανάπτυξης και ο δεύτερος θα είναι ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης.
Με τα πρώτα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης θα αντικατασταθούν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της ευρωζώνης και με τον δεύτερο τύπο ομολόγων θα αντικατασταθούν τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η πρόταση για την ανταλλαγή χρέους θα αποτελεί ένα είδος «έξυπνου μηχανισμού χρέους» καθώς θα αντικαθιστά τον όρο του «κουρέματος» του χρέους, που συνιστά μια πολιτικά απαγορευμένη έκφραση για τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ηχεί σαν απώλεια στα αυτιά των φορολογούμενων πολιτών.
Παραδέχεται πάντως ότι εξακολουθεί να υπάρχει σκεπτικισμός στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ειδικά στη Γερμανία σχετικά με την στρατηγική της νέας κυβέρνησης να πιέσει για μία λύση στο θέμα του χρέους και να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.
«Αυτό που λέω στους εταίρους μας είναι ότι θα συνδυάσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα με μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει: «Θα τους πω: Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό χώρο για να το πράξουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα καταντήσουμε μια απορρυθμισμένη (deformed) παρά μια μεταρρυθμισμένη (reformed) Ελλάδα».
Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως το σχέδιο που θα προταθεί θα προβλέπει την ανταλλαγή των υπαρχόντων δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη.
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν και να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1 ως 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.
Ο υπουργός Οικονομικών είχε απόψε συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων στο City του Λονδίνου. Στην πρώτη συνάντηση, είχε συνομιλίες με 14 εκπροσώπους επενδυτικών funds και σύμφωνα με πληροφορίες, τους εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την κρατικοποίηση τραπεζών, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν αλλά με διαφορετικά κριτήρια.
Τσακαλώτος: Η επιμήκυνση του χρέους είναι στην ουσία «κούρεμα»
Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το χρέος με πολλές ιδέες και διαφορετικές προτάσεις είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο του Mega.
Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα. “Θα πάμε στο τραπέζι με αυτή την πρόταση και θα εξηγήσουμε διάφορους συνδυασμούς από αυτούς τους τρεις πυλώνες που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα δυνατότητα για ανάπτυξη και άλλο τρόπο εξόδου (σ.σ. από την κρίση)” τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο ίδιος επισήμανε πως το χρέος δεν είναι ένα πράγμα, αφού η χώρα χρωστάει σε διάφορους με διαφορετική μορφή, για να προσθέσει πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διάφορα “κομμάτια” του χρέους. Σημείωσε, μάλιστα, πως και η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις “είναι στην ουσία κούρεμα”.
Ερωτηθείς για τη συμφωνία που επιδιώκει να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως έχει τεθεί ένας τελικός στόχος για τα τέλη του Μαΐου και πως θα χρειαστεί να υπάρξει στο ενδιάμεσο μια συμφωνία-γέφυρα, απέφυγε όμως να προσδιορίσει τον χρόνο που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτή.
“Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, συζητάμε, έχουμε τα επιχειρήματα, και όταν έχεις επιχειρήματα σε ακούει ο άλλος” σημείωσε και παρέπεμψε στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, οι οποίες -όπως είπε- θα είναι πολλές.
Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για “φρέσκο αέρα”. “Η Ευρώπη το αισθάνεται ότι αυτή τη στιγμή ζητάμε για τα βασικά ζητήματα, γίνεται συζήτηση επί της ουσίας” σημείωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εικόνα δημοκρατικού ελλείμματος για την Ευρώπη και αυτό ανοίγει δίαυλους συζήτησης. “Το δημοκρατικό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να επηρεάζει το μέλλον της Ευρώπης και δεν θέλουμε μια Ευρώπη όπου αυτό δεν ισχύει” υπογράμμισε.
Κάνοντας έναν απολογισμό της συνάντησης που είχαν τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο Τζορτζ Όσμπορν θεωρεί πως πρέπει οι Ευρωπαίοι και η δικιά του κυβέρνηση να σεβαστούν το πολιτικό αποτέλεσμα, ότι κατανοεί πως μια κρίση στην Ευρωζώνη δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες-μέλη της αλλά και τη Βρετανία και ότι θέλει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και να βοηθήσει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πάνω στις προτάσεις που έχει η Αθήνα.
“Θέλουμε να δείξουμε και προς τα έξω και προς τα μέσα ότι είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση που δεσμευόμαστε από τα προγράμματά μας” είπε ακόμη στο MEGA ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη και προτίθεται να κάνει “εμβληματικές παρεμβάσεις στην ανθρωπιστική κρίση, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στις μεγάλες αλλαγές στο κράτος”, δεσμευόμενη ταυτόχρονα ότι “δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός στα δημοσιονομικά”.
mignatiou
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.