Η «ρίζα» της απελπισίας του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για ελάφρυνση του χρέους θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες.
Στο «παρασκήνιο» της νέας κυβέρνησης βρίσκεται μια οικονομία που ασφυκτιά από μια ανεργία κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ και ένα αποπληθωριστικό σπιράλ μετά τη βύθιση της χώρας στη χειρότερη ύφεση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ τα στοιχεία της Παρασκευής μπορεί να επιβεβαιώσουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε όλα τα τρίμηνα του 2014, έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρις ότου να ανακτήσει την παραγωγή που έχασε μέσα σε έξι χρόνια ύφεσης, με την τρέχουσα πολιτική κρίση να απειλεί να ανακόψει την ανάκαμψη.
Από τον περασμένο μήνα που ανέλαβε την εξουσία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διατήρησε τη δέσμευσή του να βοηθήσει τους Έλληνες αντιστρέφοντας τη λιτότητα που επιβλήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Αυτό οδήγησε σε συγκρούσεις με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πριν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αναστάτωσε το χρηματιστήριο και αύξησε τον κίνδυνο αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα έδειχνε να αποκτά σημαντική δυναμική πριν την τελευταία, αυτή, κρίση και υπάρχει μια πιθανότητα να δίνει ένα χτύπημα στην εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Nick Kounis, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ. «Όσο περισσότερο πάρει να επιλυθεί το ζήτημα, τόσο πιο πιθανό είναι η ελληνική οικονομία να κάνει μια νέα οπισθοχώρηση, κάτι που θα ήταν τεράστιο κρίμα».
Οικονομικά Στοιχεία
Η ελληνική στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει σήμερα τα στοιχεία για την ανεργία μηνός Νοεμβρίου. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 25,7%, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg –υπερδιπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μπορεί να δείξουν η οικονομία αναπτύχθηκε 0,4% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2014. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 1% το 2014, που θα σηματοδοτούσε την πρώτη ανάπτυξη από το 2007. Η οικονομική συρρίκνωση από τότε, άφησε το ΑΕΠ 26% κάτω από το προ κρίσης υψηλό του, με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να μειώνεται κατά ανάλογο ποσοστό.
Ο κ. Βαρουφάκης συγκεντρώθηκε με τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη αργά την Τετάρτη για έκτακτη συνάντηση σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για μια προσωρινή οικονομική συμφωνία για να κερδίσει χρόνο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το χρέος της. Πέρασε μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας να ταξιδεύει στην Ευρώπη για τετ α τετ συνομιλίες με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη τους.
Ο Α. Τσίπρας θα συναντήσει για πρώτη φορά σήμερα τη Γερμανίδα ομόλογό του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη. Η Καγκελάριος Angela Merkel, που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, βλέπει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Matteo Renzi να έχουν δείξει προθυμία συμφιλίωσης.
Αποδυνάμωση
Με φόντο τις αντιδράσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη μαλακώσει τη θέση της σχετικά με το χρέος, αποσύροντας την προεκλογική υπόσχεση για μια υποτίμηση της ονομαστικής αξίας του.Το χρέος της Ελλάδας ξεπερνά τα 320 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 175% του ΑΕΠ και έχει έως επί το πλείστον τη μορφή δανείων διάσωσης από τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει υποχωρήσει 5,6% από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου διπλασιάστηκε την ίδια περίοδο στο 20,8%.
Το πολιτικό αδιέξοδο
Οι ελληνικές τιμές καταναλωτή υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό 2,5% το Δεκέμβριο και η πτώση επιταχύνθηκε κατά πάσα πιθανότητα τον περασμένο μήνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι οι τιμές θα πέσουν κατά μέσο όρο 0,3% το 2015, στην Τρίτη διαδοχική χρονιά πτώσης.
Μια πτώση 3,8% της βιομηχανικής παραγωγής το Δεκέμβριο μπορεί εν μέρει να αντανακλά την αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η προεδρική εκλογή, σύμφωνα με τον James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics Ltd. στο Λονδίνο.
«Αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, πολλά από τα πράγματα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι αρκετά θετικά για την κατανάλωση», είπε. «Οι ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πραγματικότητα μακροπρόθεσμες. Η ανεργία καταβροχθίζει το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού και παρακολουθείτε μια διαδικασία διάρκειας πολλών δεκαετιών για να μειωθεί και η οικονομία να επιστρέψει εκεί που ήταν το 2007».
Bloomberg, Tου Marcus Bensasson από capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.