Συνδέεται η κρίση στην Ελλάδα με την κρίση στην Ουκρανία; Αν δώσεις, θα πάρεις και ίσως παρασκηνιακά στα παζάρια περί χρέους οι Γερμανοί ονειρεύονται Ελληνες στρατιώτες να πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών νεοναζί τους Ρώσους ομόθρησκούς τους στην Ουκρανία με αντάλλαγμα να χαρίσουν τα πανωτόκια ή τους τόκους υπερημερίας στον ελληνικό λαό. Αχ Ελλάδα που σε καταντήσανε;
Η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής αποστολής είναι το ζητούμενο για τους Γερμανούς που θέλουν να πάρουν την εκδίκησή τους από όλους τους μισητούς αντιπάλους τους από τους οποίους έχασαν κατα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων συγκλίνει στην άποψη ότι η κυβέρνηση ίσως ετοιμάζεται για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής αποστολής.
Συνεκπαίδευση Ελλάδας-ΗΠΑ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας σχεδόν για ένα μήνα Έλληνες και Αμερικανοί αεροπόροι συνεκπαιδεύτηκαν μαζί. Από την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με την 480 Fighter Squadron, των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων της Ευρώπης [United States Air Forces in Europe (USAFE)], η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Spangdahlem, στην Ο.Δ. Γερμανίας, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Αεροποριών.
Σκοπός ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα εκτελέσθηκαν αποστολές Αέρος – Αέρος, Αέρος – Εδάφους, COMAO (Composite Air Operations) και εναέριου ανεφοδιασμού. Η Π.Α. συμμετείχε με μεγάλο αριθμό Πολεμικών Μοιρών και η 480FS με δεκαοκτώ αεροσκάφη F-16CM και κλιμάκιο τριακοσίων (300) ατόμων, τα οποία μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας, στην Κρήτη.
Συνέδριο ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη
Την ερχόμενη βδομάδα, από 16 έως 19 Φλεβάρη, μια σειρά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκηγια τη διενέργεια του Συνεδρίου Συγχρονισμένης Εκπαίδευσης (Training Synchronisation Conference, TSC). Η Ελλάδα είναι «φιλοξενούσα» και «συνδιοργανώτρια χώρα» (όπως αναφέρουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές), μέσω του Γ’ Σώματος Στρατού, συνδιοργανώτρια με το ACT (Allied Command Transformation), μηχανισμό του ΝΑΤΟ που επιβλέπει σειρά διαδικασιών για τη μετεξέλιξη και προσαρμογή των ΝΑΤΟικών δομών, δυνάμεων, ικανοτήτων και δόγματός του στις σύγχρονες συνθήκες των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.
Σε ό,τι αφορά το ρόλο που παίζει στους σχεδιασμούς της πολιτικό-στρατιωτικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, υπενθυμίζουμε ότι το Γ’ ΣΣ είναι χαρακτηρισμένο και αναβαθμισμένο σε «NATO Rapid Deployable Corps – GR» (ΝRDC-GR), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων.
Η ατζέντα του ΝΑΤΟϊκού συνεδρίου
Όπως τονίζεται στα σχετικά ΝΑΤΟικά έγγραφα, «το TSC έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα εξαιρετικό φόρουμ για να φέρει σε επαφή τους ειδικούς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τα στρατηγεία της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (NCS) και της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (NFS), μαζί με ειδικούς από κράτη συμμάχους και εταίρους, να ενημερωθούν και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».
Στις εργασίες του Συνεδρίου περιλαμβάνονται θεματικές όπως η «Στρατηγική συζήτηση για το παρόν καθεστώς των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, τα μελλοντικά πλάνα και προσδοκίες». Επίσης, σε ειδική συνεδρία θα αναζητηθούν τρόποι «αμοιβαίας συνεργασίας για την προώθηση των αρχικών στόχων και τομέωνπρακτικήςστρατιωτικής συνεργασίας», θα γίνει δε συζήτηση επί του ΝΑΤΟικού Προγράμματος Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (MTEP) 2016 – 2020.
Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για Ουκρανία
Στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να γίνει συζήτηση και για το πρόγραμμα ασκήσεων της Υψηλής Ετοιμότητας Κοινής Δύναμης του ΝΑΤΟ (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF). Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, υπό την προεδρία του Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφασίστηκε η παραπέρα ενίσχυση της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force) ώστε από τις 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τις 30.000(απολαμβάνοντας πλέον καθεστώς ΝΑΤΟικής μεραρχίας). Από αυτούς, 5.000 θα αποτελούν τη Δύναμη «Αιχμή του Δόρατος»(«Spearhead Force») – αυτή είναι βασικά η VJTF – η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το Σεπτέμβρη του 2014, προκειμένου να παραταχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στα σύνορα με τη Ρωσία. Οπως σημειώνεται στην Κοινή Δήλωση των υπουργών, η «Αιχμή του Δόρατος» θα αναδειχτεί σε πολυεθνική ταξιαρχία με έως και πέντε τάγματα, μονάδες της οποίας να μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα σε 2 έως 3 μέρες.
Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού
Ο αμερικανικός στρατός θα αναλάβει την εκπαίδευση των στρατευμάτων του Κιέβου που μάχονται εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στη ΝΑ Ουκρανία, δήλωσε ο Ben Hodges, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Ευρώπη.
Η δήλωση αυτή έγινε την παραμονή των συνομιλιών της «Νορμανδία – 4» που έχουν χαρακτηρισθεί ως «τελευταία ευκαιρία για την ειρηνική επίλυση της διαμάχης». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχη Vanessa Hillman, ανέφερε πως αξιωματικοί από την 173η αερομεταφερόμενη Μάχιμη Ταξιαρχία, που εδρεύει στη Βορειοανατολική Ιταλία, θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία ως μέρος του σχεδίου.
Η εκπαίδευση το Μάρτιο, θα πραγματοποιηθεί στο ειδικό εκπαιδευτικό κέντρο Γιαβορίβ έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κοντά στην πόλη Λβοβ της Ουκρανίας, στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα και σύμφωνα με τον Ben Hodges, ένα αμερικανικό τάγμα θα εκπαιδεύσει τρία τάγματα του ουκρανικού στρατού. «Θα τους εκπαιδεύσουμε σε αποστολές ασφάλειας, ακόμη και πώς να δρουν σε περιβάλλον όπου οι Ρώσοι εμποδίζουν με παράσιτα τις τηλεπικοινωνίες, και πώς να προστατεύονται από το πυροβολικό των Ρώσων και των αυτονομιστών», είπε ο Χότζες στο Reuters.
Ελληνικός στρατός στην Ουκρανία;
Η εμπλοκή στην Ουκρανία -εφόσον μας ζητηθεί- θα είναι μόνο εντός του πλαισίου της ανθρωπιστικής βοήθειας». Αυτό ξεκαθάρισε χθες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Ησυχος, κατά τη διάρκεια γνωριμίας που είχε -μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Τόσκα- με τους στρατιωτικούς συντάκτες. Εως τώρα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα, συνέχισε ο ΑΝΥΕΘΑ, εάν όμως υπάρξει, τότε έχει αποφασιστεί να συμμετάσχει μόνο στην ανθρωπιστική βοήθεια και για να προστατευτούν οι περίπου 100.000 Έλληνες που ζουν στη Μαριούπολη. Τόνισε ακόμη ότι η ενδεχόμενη συνδρομή της χώρας μας θα εξαρτηθεί από το εάν αυτή εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Η αντπολεμική διεθνιστική κίνηση που παραθέτει όλα τα παραπάνω στοιχεία καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχοντας αναθεωρήσει τις υποσχέσεις περί «Μη Αναγνώριση του Χρέους-Κατάργηση Μνημονίων», παζαρεύει την υπογραφή νέου Μνημονίου με τους τοκογλύφους, στο πλαίσιο μιας νέας αστικής ανάπτυξης, με πιο μακρινό ορίζοντα αποπληρωμής, μοιράζοντας τα χρέη των αστών στις μελλοντικές γενιές.
Κομβικό σημείο των σχεδιασμών αυτών οι συμμαχίες με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η γεωπολιτική θέση της χώρας και οι Μεγαλοιδεατικές βλέψεις με άξονες τον καθορισμό ΑΟΖ, την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων και την αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής άρχουσας τάξης, στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός χρειάζεται την αφομοίωση του κόσμου της εργασίας σε ένα καινούργιο αστικό-«εθνικό» όραμα, διευρυμένο ρόλο «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ετοιμότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία (όχι μόνο) στο πλαίσιο νατοϊκής «ανθρωπιστικής επέμβασης»!
Μια αποστροφή των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βιέννη, μετά τη συνάντησή του με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν, αξίζει της προσοχής μας: “το να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση, αφενός μεν θα σημάνει την αρχή του τέλους της σε όλη την Ευρώπη, αφετέρου δε διότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή: στο βορρά η Ουκρανία, νοτιοανατολικά η Συρία, νοτιοδυτικά της Ελλάδας η Βόρεια Αφρική. Και είναι αναγκαίο για όλους μας η Ελλάδα να παραμείνει πόλος και πεδίο σταθερότητας στην εύθραυστη αυτή περιοχή. Έχουμε, λοιπόν, όλοι συμφέρον από μια βιώσιμη, κοινά αποδεκτή λύση. Γι’ αυτό και είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος”.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.