Ευρωπαϊκά πρόστιμα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ελλάδας για κακοδιαχείριση αγροτικών κοινοτικών κονδυλίων, θα πληρωθούν μέσα στην πενταετία, όπως επισημαίνει μιλώντας στη «Ν» ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή του στη «Ν», αναφέρει πως οι έλεγχοι της Ε.Ε. συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται και νέες κυρώσεις.
«Γι’ αυτές θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποδείξουμε ότι η νέα κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και μπορεί να εφαρμόσει αξιόπιστα κάθε διάταξη που διέπει τη διαδικασία χορήγησης αγροτικών ενισχύσεων, γυρίζοντας σελίδα μια και για πάντα στο αμαρτωλό παρελθόν» επισημαίνει, ενώ δεν διευκρινίζει ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα – το Δημόσιο ή οι αγρότες.
Ως προς τον φάκελο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου σημειώνει ότι θα διεκδικηθούν πρόσθετοι πόροι, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει αναδιανομή των κονδυλίων προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
Όσον αφορά τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια της «κακής» ΑΤΕ τόνισε ότι δρομολογείται διαγραφή χρεών με βασική παράμετρο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.
Ταυτόχρονα, για τη θωράκιση του πρωτογενούς τομέα έναντι των λιανεμπορικών ομίλων, αλλά και τη μείωση της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι, δεσμεύτηκε ότι θα παταχθούν άμεσα οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι υπερτιμολογήσεις, οι ενδοομιλικές συναλλαγές και τα καρτέλ, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται με ευχολόγια και με παράλυτες και επικαλυπτόμενες τις κρατικές υπηρεσίες ελέγχου».
Τέλος, αναφερόμενος στην αλλαγή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, επισημαίνει ότι δεν θα μείνουν στη σκιά τα πορίσματα – φωτιά για τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 1994-2011.
Οι «καμπάνες» των Βρυξελλών στη χώρα μας έχουν ήδη ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα αυτό; Θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες το «πακέτο Χατζηγάκη» και τα «δάνεια Κοντού»;
«Το 1,5 δισ. ευρώ είναι κυρώσεις που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και οφείλονται στην αγροτική πολιτική που εφάρμοσαν, δηλαδή της χορήγησης ενισχύσεων με ανεξέλεγκτο τρόπο.
Τις κυρώσεις αυτές το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να πληρώσει και θα τις πληρώσει μέσα σε μία πενταετία, αρχής γενομένης από το 2015. Δυστυχώς, δεν είναι και οι μοναδικές.
Οι έλεγχοι από τα όργανα της Ε.Ε. συνεχίζονται για τα τελευταία έτη του προγράμματος, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται και νέες κυρώσεις.
Γι’ αυτές θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποδείξουμε ότι η νέα κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και μπορεί να εφαρμόσει αξιόπιστα κάθε διάταξη που διέπει τη διαδικασία χορήγησης ενισχύσεων γυρίζοντας σελίδα μια και για πάντα στο αμαρτωλό παρελθόν.
Μάλιστα, η αρχή έχει ήδη γίνει για την επούλωση της πληγής που λέγεται “βοσκότοποι”.
Μέσα στις πρώτες ημέρες από την ανάληψη του υπουργείου αποστείλαμε στην Κομισιόν μία σειρά εγγράφων όπου τεκμηριώνονται αναλυτικά και με επιστημονικό τρόπο, βασιζόμενοι σε μελέτες και βιβλιογραφία, οι λόγοι που στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για τη βόσκηση των ζώων εκτάσεις πέρα από τα χορτολίβαδα.
Ενώ στη συνέχεια και σε μικρό χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε και τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια, που όταν ολοκληρωθούν και εκδοθούν τα οριστικά, θα έχει επιτελεστεί ένα τεράστιο βήμα τόσο για την αξιοπιστία μας έναντι της Κομισιόν όσο, πολύ περισσότερο, για την αειφορική διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών».
Αναφέρατε τους βοσκότοπους. Με τι καθεστώς βοσκότοπων θα κάνουν τελικά αίτηση ΟΣΔΕ (σ.σ.: Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων) για το 2015 οι κτηνοτρόφοι;
«Αυτή την ώρα ολοκληρώνουμε μια διαδικασία που πιστεύουμε ότι βάζει στον σωστό δρόμο την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος που κληρονομήσαμε παραλαμβάνοντας το υπουργείο, της επιλεξιμότητας των βοσκήσιμων γαιών.
Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα… πιστεύω ότι θα έχουμε εγκαίρως τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βάσει των οποίων θα γίνουν και οι αιτήσεις του ΟΣΔΕ 2015».
Έχετε εκφράσει την αισιοδοξία ότι υπάρχει περιθώριο για αναπροσαρμογές στον εθνικό φάκελο της ΚΑΠ. Ποιες αλλαγές θα επιδιώξετε;
«Παρά τις διαφωνίες που έχουμε με τη νέα ΚΑΠ, θα αξιοποιήσουμε πλήρως όλες τις δυνατότητές της, διεκδικώντας και πρόσθετους πόρους.
Είναι σίγουρο ότι για να γίνει ορθολογική και δίκαιη η κατανομή των πόρων πρέπει να συνδεθεί με συγκεκριμένη αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Εμείς στον ενδιάμεσο έλεγχο θα ζητήσουμε την αναδιανομή των πόρων προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την αντιστροφή της τάσης εγκατάλειψης της γης».
Τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια της «κακής» ΑΤΕ εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 950 εκατ. ευρώ. Τι εικόνα έχετε από τον εκκαθαριστή και ποια λύση προκρίνετε για τους οφειλέτες;
«Σύντομα θα γίνει μια συνάντηση με τον εκκαθαριστή της “κακής” ΑΤΕ για να συζητήσουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων δανείων του αγροτικού χώρου.
Υπάρχουν τα δάνεια των μεμονωμένων αγροτών, αλλά και των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Πρόθεσή μας είναι να προβούμε σε διαγραφή χρεών, ανάλογη με αυτή της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια. Και στις δύο περιπτώσεις η προσέγγιση θα έχει ως βασική παράμετρο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων».
Έχετε δεσμευτεί ότι θα βάλετε φρένο στα «φέσια» των αλυσίδων σούπερ μάρκετ προς τους παραγωγούς. Πώς θα επιτευχθεί αυτό;
«Δεσμευτήκαμε ότι θα πατάξουμε άμεσα τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις υπερτιμολογήσεις, τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τα καρτέλ και θα επιδιώξουμε την καθιέρωση προθεσμιών πληρωμής της αγροτικής παραγωγής το πολύ μέχρι τον χρόνο ανάλωσής της.
Είναι αδιανόητο η αξία των αγροτικών προϊόντων να χρησιμοποιείται για να γεμίζουν τα πολυκαταστήματα με άλλου είδους προϊόντα. Δεν μπορεί το γάλα που αναλώνεται σε πέντε ημέρες από την πώλησή του από τον κτηνοτρόφο να πληρώνεται πολλούς μήνες αργότερα.
Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μπορούν να ισχύσουν και στη χώρα μας, ξεκινώντας από μία συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων και φτάνοντας μέχρι την επιτροπή ανταγωνισμού. Η συγκεκριμένη τακτική αποτελεί σαφέστατη παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού».
Μένοντας στο κανάλι της οργανωμένης λιανικής… η ψαλίδα στην τιμή από το χωράφι στο ράφι παραμένει μεγάλη. Με ποιο τρόπο μπορεί να ανατραπεί η εικόνα αυτή και πώς θα συνδράμει σε αυτό το υπουργείο;
«Οι λιανικές τιμές των τροφίμων, ιδιαίτερα σήμερα, τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πρόσφατη σχετική λίστα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι αυξήσεις των βασικών ειδών διατροφής κυμάνθηκαν από 4% μέχρι 30%.
Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό ότι η αναλογία μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή στη χώρα μας είναι 1 προς 6, ενώ στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 1 προς 3.
Πρόκειται για την πλέον μακρόβια και άθικτη απάτη στη χώρα μας, που σπρώχνει παραγωγούς και καταναλωτές στην ανέχεια και στη συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.
Η αλληλεγγύη και τα κινήματα των πολιτών είναι θετικά, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Όταν τα πράγματα παίρνουν εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις, χρειάζονται άμεσα μέτρα.
Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με το κράτος απλό παρατηρητή κι ούτε βέβαια με ευχολόγια και με παράλυτες και επικαλυπτόμενες τις κρατικές υπηρεσίες ελέγχου.
Υπάρχει μια υπηρεσία που λέγεται Γραμματεία Καταναλωτή. Αθέατη κι ανύπαρκτη. Οφείλει να λειτουργήσει, όπως και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η μόνιμη όμως λύση περνάει μέσα από τη συνδικαλιστική και συνεργατική λειτουργία των ίδιων των αγροτών».
Ποιες είναι οι βασικές κατευθυντήριες για την αλλαγή του νόμου για τους συνεταιρισμούς; Έχετε πρόθεση να δημοσιοποιήσετε τα πορίσματα των ερευνών για τις χρηματοδοτήσεις των συνεταιρισμών μέσω του ΕΛΓΑ την περίοδο 1994 – 2011;
«Χρειάζεται ένα καινούργιο ξεκίνημα στον συνεταιριστικό χώρο για να βρει εκείνη τη συνεργατική έκφραση που θα τον μετατρέψει σε ουσιαστικό εκφραστή και υπηρέτη των αγωνιών του Έλληνα αγρότη.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς θα εστιάζει στη δημιουργία κλαδικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ανά προϊόν και ανά περιοχή.
Είναι νωρίς ακόμη να σας απαντήσω για τη διαχείριση των πορισμάτων αυτών και άλλων, γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρους ενημέρωσης για τα ζητήματα του υπουργείου. Να είστε όμως σίγουροι ότι τίποτα δεν θα μείνει στη σκιά».
Δανάη Αλεξάκη από naftemporiki
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.