Σε ρόλο θεσμικού «εξυγιαντή» του τραπεζικού συστήματος αλλά και κρατικής εισπρακτικής εταιρίας εκβιασμού των δανειοληπτών μετατρέπει η κυβέρνηση προφανώς υπό την πίεση των τραπεζιτών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που μέχρι σήμερα αποτελεί τον «κουμπαρά», δια μέσω του οποίου τα έσοδα του Δημοσίου όπως μέσω της υπερφορολόγησης περνάνε στις εγχώριες τράπεζες με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες. 

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνουν το μέτρο. Αλλωστε, θα ήταν ότι καλύτερο για την ΕΚΤ να μετατραπεί το ΤΧΣ που μέχρι σήμερα ανήκει έστω τύποις στο ελληνικό Δημόσιο σε υποκατάστημα των τραπεζών που μάλιστα θα απορροφά τις υποτιθέμενες ζημιές τους, καθώς ουσιαστικά το ΤΧΣ θα τις αποζημιώνει για τα «κόκκινα δάνεια» και επιπλέον θα λειτουργήσει τύποις ως έτερη εισπρακτική εταιρία σε βάρος των δανειοληπτών με τη διαφορά ότι θα φέρει το μανδύα του Δημοσίου και επομένως με το έτσι θέλω θα αποφασίζει την ποινική δίωξη των δανειοληπτών έστω και αν χρωστάνε μικροδάνεια στις τράπεζες.

 

Με ένα σμπάρο δύο τριγόνια ή και περισσότερα για τις τράπεζες. Αφενός θα κουκουλώνονται όλα τα θαλασσοδάνεια που χορήγησαν παρανόμως στους δικούς τους ανθρώπους, στα κόμματα και αλλού, και θα καλύπτονται σκάνδαλα τύπου τιτλοποίησης κόκκινων δανείων σε offshore εταιρίες αρπακτικών, αφετέρου δε θα ασκείται ασφυκτική πίεση πλέον στους δανειολήπτες -ακόμη και όσους δεν έχουν να πληρώσουν- να τις πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα διότι διαφορετικά θα απειλούνται με…φυλάκιση. 

 

Ολα αυτά στην Ελλάδα του 2015, όπου αντί να φυλακιστούν όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για την κρίση που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό με πρώτους και καλύτερους τους τραπεζίτες και τους διαπλεκόμενους πολιτικούς και επιχειρηματίες, τιμωρείται ολόκληρος ο ελληνικός λαός -άραγε πόσοι από εμάς δεν έχουν λάβει τραπεζικό δάνειο- που με τα λεφτά του θησαύρισαν οι επί χρόνια δυνάστες του.   

 

 

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο για την μετατροπή του Ταμείου Χρηματοπιστικής Στήριξης σε «θεσμικό εξυγιαντή» του χρηματοπιστωτικού συστήματοις ή σε ειδικού τύπου bad bank που θα διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πόρταλ Bankingnews, το ΤΧΣ δεν θα γίνει κλασικού τύπου bad bank, αλλά θα μετατραπεί σε ίδρυμα με διττό ρόλο: Θα είναι βασικός μέτοχος των  συστημικών τραπεζών και παράλληλα θα έχει ρόλο και λόγο στη διαχείριση μέρους των προβληματικών δανείων, των αποκαλούμενων NPLs.

 

Για να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο χρειάζεται  να αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που διέπει και την λειτουργία του ΤΧΣ. Επομένως, ο νόμος υπό αυτό το πρίσμα θα γίνει ακόμη πιο ευεργετικός για τους τραπεζίτες, καθώς τους απαλλάσσει από τον βραχνά των «κόκκινων δανείων». 

 

Το ζήτημα απασχολεί την κυβέρνηση και στις πρώτες συζητήσεις με τους “θεσμούς” της πρώην τρόικας φάνηκε να υπάρχει κατ αρχήν ενδιαφέρον να εξεταστεί βαθύτερα. 

 

Το ΤΧΣ δεν διαθέτει πλέον κεφαλαιακό απόθεμα, καθώς τα έντεκα δισ. ευρώ που είχε, μεταφέρθηκαν στο ESM, βάσει της τελευταίας συμφωνίας στο Eurogroup. Μπορεί να τα ξαναπάρει μόνον με έγκριση της ΕΚΤ και του ESM,  και υπό τον όρο ότι θα τα χρισιμοποιήσει μόνο για λόγους ανακεφαλαιοποιήσης, σύμφωνα με τα παπαγαλάκια των Μνημονιακών. 

 

Στη μέγκενη οι δανειολήπτες

Το σχέδιο για το νέο ρόλο του ΤΧΣ διοχετεύεται από ιντερνετικά ΜΜΕ που παπαγαλίζουν όσα θέλουν οι τράπεζες και δεν αποκλείεται να είναι απλά μια προσπάθεια των τραπεζών να επηρεάσουν την κυβέρνηση και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Στην ουσία, οι τραπεζίτες συνεχίζουν το καταστροφικό έργο οικονομικής καταστροφής του ελληνικού λαού, καθιστώντας υποκατάστημά τους το ΤΧΣ 

Αυτό θα σημάνει το κυνήγι γενικά των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από το κράτος και όχι τις τράπεζες, οι οποίες αφού υπερχρέωσαν, τη βγάζουν καθαρή αντί να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για τους καταχρηστικούς, άκυρους και παράνομους όρους στις δανειακές συμβάσεις που επέβαλαν. 

Ολα αυτά παράλληλα με την παράνομη λειτουργία των εισπρακτικών εταιριών που ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια από τα σπλάχνα των τραπεζιτών και έχουν θησαυρίσει με τα λεφτά του λαού που τους δίνουν οι τραπεζίτες για να εκβιάζουν και σε αρκετές περιπτώσεις να οδηγούν τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες σε ακραίες και ενίοτε θλιβερές αποφάσεις. 

 

Κέρδη για τις τράπεζες

 

Ο κλασσικός και άμεσα επωφελής τρόπος για τις τράπεζες θα ήταν το ΤΧΣ να διέθετε κεφάλαια και με αυτά να αγόραζε προβληματικά δάνεια με ένα πολύ μεγάλο discount -πάνω από 60%. Δηλαδή θα αγόραζε δάνεια 100.000 ευρώ με  40.000 ευρώ το πολύ, παίρνοντας  και όλα τα collaterals. Η τράπεζα – που έχει ήδη διενεργήσει προβλέψεις για το εκχωρούμενο δάνειο –  θα ενέγραφε τις 40.000 ευρώ ως κέρδος!

 

Ετσι, με την πώληση προβληματικών δανείων οι τράπεζες θα εμφάνιζαν υψηλή κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα την κεφαλαιακή τους βάση και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

 

Επειδή μια τέτοια άριστη μεν λύση για τις τράπεζες, η ΕΕ και η ΕΚΤ δεν θα την έκαναν δεκτή, καθώς μπορεί να θεωρηθεί από τον SSM και την DGCom κρατική ενίσχυση (state aid), αναζητείται άλλη φόρμουλα ώστε το ΤΧΣ να διαδραματίσει  ρόλο “θεσμικού εξυγιαντή” του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

Ακόμη κι αν οι τράπεζες δεν κερδίσουν άμεσα από το σχέδιο αυτό, το ότι θα έχουν βγάλει από τους ισολογισμούς τους άποια δισεκατομμύρια προβληματικών δανείων θα είναι τεράστιο όφελος. .

 

Να σημειωθεί ότι τα συνολικά τραπεζικά δάνεια εντός Ελλάδος ανέρχονται σε 213-214 δισεκ. ευρώ. Τα προβληματικά είναι  81-82 δισ. ευρώ. Τα μη  εξυπηρετούμενα δάνεια θυγατρικών στο εξωτερικό είναι 8-9 δισ. ευρώ.

 

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα απόλυτα υγιή δάνεια (αυτά των οποίων δεν καθυστέρησε κποτέ η πληρωμή δόσεων) ανέρχονται σε 122-124 δισεκ. ευρώ.

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.