«Όχι» σε αύξηση εντόκων – Φερέγγυες οι τράπεζες διαβεβαιώνει – Πρώτα η αξιολόγηση και μετά αποδεκτά τα collaterals, ξεκαθαρίζει.
Ως «ψήφος ανοχής» -χωρίς κανένα δώρο- θα μπορούσε να θεωρηθεί η στάση του Μάριο Ντράγκι, του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μπορεί να μην προσέφερε τίποτε νέο, αλλά τουλάχιστον δεν δημιούργησε περαιτέρω πίεση στην υφιστάμενη πιστωτική ασφυξία της Ελλάδας.
Τα βασικά συμπεράσματα από τις θέσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη της αγοράς κρατικών ομολόγων από τις 9 Μαρτίου του 2015, είναι τα εξής:
1) Απέρριψε την πρόταση της Ελλάδος να αυξηθούν τα έντοκα από 15 δισ. σε 25 δισ. ή εναλλακτικά κατά 2 δισ. στα 17 δισ. ευρώ.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης επιμένει για την αύξηση των εντόκων γραμματίων.
Η απόφαση ήταν 100% αναμενόμενη, καθώς η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν θα ενέκρινε αύξηση των εντόκων καθώς θα θεωρείτο άμεση χρηματοδότηση προς ένα κράτος. Δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόρριψη του αιτήματος.
Η κυβέρνηση πόνταρε στα έντοκα αλλά είναι γεγονός ότι σε καμία περίπτωση η ΕΚΤ δεν θα έδινε το «πράσινο φως», ειδικά μάλιστα μια περίοδο όπου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
2) Η ΕΚΤ συνεχίζει να χρηματοδοτεί το τραπεζικό σύστημα και, όπως έχουμε αναφέρει, φθάνει τα 100 δισ. ευρώ η παρεχόμενη ρευστότητα, μέσω ELA 68,8 δισ. ευρώ και 32 δισ. η άμεση παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ αύξηση μόνο κατά 500 εκατ. το ELA, στα 68,8 δισ. από 38,3 δισ. έναντι 2 δισ. που ήταν το αίτημα της ΤτΕ.
3) Η ΕΚΤ ξεκινάει την αγορά κρατικών ομολόγων από τις 9 Μαρτίου αλλά δεν θα συμμετέχει η Ελλάδα για τρεις λόγους:
Α) Γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του νέου παρατεινόμενου ελληνικού προγράμματος.
Η ΕΚΤ ωστόσο ανέφερε ότι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δηλαδή τέλη Απριλίου, θα μπορούσε να αγοράσει νωρίτερα ελληνικά ομόλογα.
Β) Η ΕΚΤ διευκρίνισε ότι πρώτα η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο και εν συνεχεία εφόσον προχωρήσει σε νέες εκδόσεις θα μπορούσε να αγοράσει τα νέα ομόλογα δευτερογενώς.
Γ) Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα μέχρι το 33% των ομολόγων μιας χώρας με κάποιες εξαιρέσεις π.χ., δεν θα αγοράζει ομόλογα με αρνητικές επιδόσεις χαμηλότερες του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ που σήμερα είναι -0,20%.
4) Τα ελληνικά ομόλογα, όπως είχαμε ως «Χ» αναφέρει, δεν θα ήταν επιλέξιμα για collaterals πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Ορισμένοι παράγοντες περίμεναν η ΕΚΤ να κάνει άμεσα αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, όμως είχε… διαμηνυθεί πριν μέρες ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα καταστούν επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
5) Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι διαθέτουν κεφάλαια αλλά αν χρειαστούν έχουν ως απόθεμα το capital buffer του ΤΧΣ, που σήμερα διαθέτει ο ESM.
Συμπερασματικά, η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτε από την ΕΚΤ στην συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου του 2015. Δεν κέρδισε την αύξηση των εντόκων, δεν κέρδισε τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν επιλέξιμα ως collaterals, δεν κέρδισε άμεση πρόσβαση στις αγορές κρατικών ομολόγων.
Η Ελλάδα πήρε «ψήφο ανοχής» για τις τράπεζες και πήρε εντολή… να υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε και η Ελλάδα να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο μέλλον από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Πως αντέδρασε η αγορά ομολόγων
Στα CDS, στο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας, υπήρξε αύξηση στις 1643 μονάδες βάσης από 1577 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο παρέμεινε στην ζώνη του 9,5%, δεν επηρεάστηκε ουσιωδώς πλην της αρχικής υποχώρησης από το 9,8% στο 9,5%, αλλά με εκ νέου ανοδικές τάσεις.
Το 3ετές (πλέον 2ετές) ομόλογο παρέμεινε στην ζώνη του 14,4% με μικρό εύρος ημερήσιας διακύμανσης.
Αντιθέτως, στην Γερμανία τα ομόλογα 5 έως 7 χρόνια σημείωσαν μεγάλη πτώση στις αποδόσεις λόγω ίσως του ορίου που θεσμοθέτησε η ΕΚΤ… δεν θα δέχεται ομόλογα με αρνητικά επιτόκια κάτω του -0,20%…και τα 5-7 χρόνια είχαν περιθώρια πτώσης στις αποδόσεις….
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.