Σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία φωνάζουν ενίοτε οι αναρχικοί στους δρόμους και δεν έχουν άδικο δεδομένου ότι αντί για κράτη, έχουν εγκαθιδρυθεί τραπεζοκρατίες στις τρεις χώρες με αφεντικό τους Γερμανούς κομιστές του ευρώ με αποτέλεσμα ένα νέο κίνημα να δημιουργείται, αυτό των νεοαστέγων των οποίων τα σπίτια κατασχέθηκαν από τις ντράπεζες λόγω ανεξόφλητων δανείων.
Εκατό κατοικίες την ημέρα κατασχέτονται στην Ισπανία! Στην Ελλάδα επίσημα στοιχεία για τις κατοικίες που κατασχέτονται περιέργως όσο κι αν αναζητήσαμε δεν υπάρχουν παρά μόνο στοιχεία των εγχωρίων τραπεζών. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, περισσότερα από 60.000 ακίνητα, σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού.
Παλαιότερο δημοσίευμα του «Βήματος» (27/10/2013 έκανε λόγο για 62.000 ακίνητα. Μπορεί να μην έχουν βγει ακόμη στο σφυρί, λόγω της ισχύουσας αναστολής, αλλά για τα ακίνητα αυτά έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί κατασχετήριες εκθέσεις! Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το 25% των στεγαστικών δανείων – σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας – έχουν χαρακτηριστεί ήδη «κόκκινα» και έχουν μπει σε οριστική καθυστέρηση.
Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου – αφού πρώτα φρόντισε οι τράπεζες να αρμέξουν και τα λεφτά της «ανακεφαλαιοποίησης» – για να κάνει δυο πράγματα: Πρώτο, να προχωρήσει στους πλειστηριασμούς και δεύτερο, να παραστήσει ότι κάνει «αντάρτικο» (!) απέναντι στην τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών που η ίδια το άνοιξε εδώ και έξι μήνες!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει πρόθεση να βελτιώσει υπέρ των δανειοληπτών τον νόμο Κατσέλη που αποτελεί τη μόνη προστασία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για να μη τους αρπάξουν τα σπίτια οι τραπεζίτες.
Ωστόσο, οι τράπεζες πιέζουν για να λάβει η κυβέρνηση μέτρα υπέρ τους και έχουν σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποδεδειγμένα έχει τον τελευταίο λόγο για τα μέτρα γενικά της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και πολύ φοβόμαστε ότι στην ευρωζώνη αποφασίζουν γενικά για όλα τα μέτρα που σχετίζονται με την οικονομία της χώρας και όχι μόνο το εσωτερικό χρέος της.
Οι πτωχευμένοι δανειολήπτες θα εξακολουθούν να καταφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία και δικαστήρια για να αποδείξουν την αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων και θα εξακολουθούν να είναι όμηροι των τραπεζών και της κυβερνητικής πολιτικής, που σχεδιάζει νόμους με πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των τραπεζιτών και των δανειστών, την υφαρπαγή της χώρας και την εξαθλίωση του λαού της από τη φορολογία και τη λιτότητα.
Στην Ισπανία, επιβλήθηκε ο νόμος-φίμωτρο που προβλέπει μεταξύ άλλων σύλληψη όσων σπεύδουν να διαμαρτυρηθούν και να αποτρέψουν κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.
Σχέδον 35.000 πρώτες κατοικίες κατασχέθηκαν το 2014 στην Ισπανία από ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν πλέον να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, αριθμός που δείχνει μια ετήσια αύξηση κατά 7,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015.
Το 2014 κατασχέθηκαν για να πωληθούν 34.680 πρώτες κατοικίες, δηλαδή 95 την ημέρα, σύμφωνα με το Εθνικο Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας (INE).
Οι ένοικοι αυτών των κατοικιών δεν εκδιώχθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης, όμως αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να παραδώσουν τα κλειδιά τους στην τράπεζα για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους ή να φύγουν πριν από την άφιξη των δικαστικών κλητήρων.
Αν ληφθούν υπόψη οι δευτερεύουσες κατοικίες, τα γραφεία, τα εμπορικά καταστήματα, τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα, οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 9,3% το 2014, φθάνοντας τις 119.442.
Στη χώρα αυτή η οποία επλήγη διπλά το 2008 από την οικονομική κρίση και το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων και όπου σχεδόν ένας στους τέσσερις (23,7%) που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας είναι άνεργοι, οι εξώσεις ιδιοκτητών που δεν μπορούν πια να αποπληρώνουν τα δάνειά τους προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια αγανάκτηση στην κοινή γνώμη.
Την αγανάκτηση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι ο ισπανικός τραπεζικός τομέας αποτέλεσε το 2012 αντικείμενο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης ύψους 41,3 δισεκ. ευρώ, το οποίο επιβαρύνει ακόμη τα δημόσια οικονομικά και τους ισπανούς φορολογουμένους.
Οι δανειολήπτες στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Κύπρο έχουν ένα κοινό σημείο. Εναν κοινό εχθρό. Τους τραπεζίτες, οι οποίοι προφανώς δεν στοχεύουν μόνο στην οικονομική εξόντωση των πελατών τους αλλά στο ξεκλήρισμά τους. Δεν ενδιαφέρονται για τη νέα κοινωνική τάξη που διαμορφώνεται αυτή των νεοάστεγων. Οσο όμως οι κατασχέσεις συνεχίζονται και συνεχίζονται κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία από τη μια άκρη μέχρι την άλλη της Ελλάδος, τόσο περισσότεροι άνθρωποι πετιούνται στο δρόμο, τόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των τραπεζιτών για τις ανθρώπινες ζωές.
Το κράτος μέχρι τώρα δεν έχει επιχειρήσει να ανασχέσει αυτή την κατάσταση με τον τερματισμό όλων των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών και την εκκαθάριση όλων των δανειακών συμβάσεων με λογιστικό έλεγχο από όλους τους άκυρους, παράνομους και καταχρηστικούς όρους που είναι κατάπτυστη τοκογλυφία.
Τα δάνεια των εγχωρίων τραπεζών είναι πολύ ακριβότερα εκτός και αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη οπότε τα δάνεια γίνονται θαλασσοδάνεια.
Την κατάσταση αυτή καλείται να επολύσει η κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν ο ενδιάμεσος δημόσιος φορέας μόνο καλό στις τράπεζες θα φέρει καθώς θα απορροφήσει με λεφτά των φορολογούμενων τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες, θα τα φορτώσει στην πλάτη του λαού και επιπλέον οι δανειολήπτες θα απειλούνται με φυλάκιση αν δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους που θα παραμείνουν ως έχουν διότι πλέον δεν θα έχουν απέναντί τους μια ιδιωτική εταιρία αλλά το ίδιο το Κράτος, μολονότι οι τράπεζες ανήκουν στον ελληνικό λαό. Στο όνομα του ελληνικού λαού όπως αναγράφεται στις διαταγές πληρωμής των τραπεζών θα συνεχιστεί η κατάσχεση σπιτιών οικονομικά αδύναμων ανθρώπων που τους δίδεται η χαριστική βολή παρά τα όσα πλήρωσαν τοκογλυφικά μέχρι τώρα στις τράπεζες.
Υστατη κλήση του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος προς την κυβέρνηση είναι να βελτιώσει άμεσα τον νόμο Κατσέλη, απλοποιώντας τις διαδικασίες υπαγωγής των υπερχρεωμένων, επιτρέποντας και στους ελεύθερους επαγγελματίες με λουκέτα στις επιχειρήσεις τους να ενταχθούν σε αυτόν.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.