Μια είδηση από τη μακρινή Ισλανδία, τη νησιωτική ανεξάρτητη χώρα των 325.000 κατοίκων μας χαροποίησε ιδιαίτερα, καθώς οι κάτοικοί της αποφάσισαν να αποσύρουν την υποψηφιότητα ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Προφανώς, το πάθημα έγινε μάθημα για τους Ισλανδούς! Στην Ελλάδα όμως;

 

Η Ισλανδία δεν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ένταξη της στο μπλοκ των 28 κρατών μελών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Ρέικιαβικ, επισημοποιώντας την προεκλογική υπόσχεση του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος από το 2013- όταν και ήρθε στην εξουσία- για πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών.

 

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ισλανδία δεν είναι πλέον μια υποψήφια χώρα και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργεί σύμφωνα με αυτό από τώρα και στο εξής» ανέφερε ανακοίνωση του Ισλανδικού υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Γκούναρ Μπράγκι Σβέινσον και μετά από σχετική επικοινωνία που υπήρξε με την προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ τη Λετονία.

 

Η Ισλανδία είχε αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009, αλλά μετά τις εκλογές και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην κυβέρνηση η λαϊκή υποστήριξη στο θέμα αυτό υποχώρησε.

 

Το νησιωτικό κράτος του βόρειου Ατλαντικού με τις 325.000 ψυχές βρέθηκε αντιμέτωπο με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού του συστήματος το 2008, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αφότου τρεις τράπεζες κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

 

Αυτή η κρίση ενίσχυσε τότε την υποστήριξη για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ παρότι πρόκειται για μια χώρα που παραδοσιακά είναι «απομονωμένη» από την ηπειρωτική Ευρώπη και βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη με τις Βρυξέλλες για τις αλιευτικές ποσοστώσεις οι οποίες έχουν αντίκτυπο σε ένα από τους κινητήριους τομείς της τοπικής οικονομίας.

 

Εκτιμούμε ότι η κίνηση των Ισλανδών ήταν λογικό επακόλουθο της πολιτικής ρήξης που επέλεξαν απέναντι στους κερδοσκόπους. Ξηλώσαν την τραπεζοκρατία, φυλάκισαν τους υπεύθυνους για τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του ισλανδικού λαού, και απελευθερωμένη πλέον από τη διαφθορά, η  νέα φιλολαϊκή κυβέρνηση έλαβε μέτρα ανάπτυξης στο πλαίσιο της τόνωσης της παραγωγικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καταπολεμώντας με επιτυχία την ανεργία και δημιουργώντας συνθήκες αξιοπρέπειας για τη ζωή των Ισλανδών.

 

Οι Ισλανδοί τα πέτυχαν όλα αυτά, διότι κανείς δεν τους δέσμευε. Ούτε κοινά νομίσματα με άλλες χώρες, ανταγωνιστικές απέναντι στην Ισλανδία, ούτε εκχώρηση κυριαρχίας σε θεσμούς που εδρεύουν σε άλλες πόλεις σε άλλες χώρες. Επομένως, ήταν λογική η απόφασή τους να αποσύρουν την υποψηφιότητα της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ. 

 

Στην Ελλάδα μόλις τώρα τα βαθιά λαρύγγια άρχισαν να αποκαλύπτουν με το σταγονόμετρο τα εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού. Το κουβάρι της διαφθοράς παραμένει μπλεγμένο και δυστυχώς η εκχωρηση εθνικής κυριαρχίας είναι γεγονός από τη στιγμή που οι τραπεζοκράτες που συνέδραμαν τα μέγιστα στην φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και στην πολιτική οικονομικής και λειτουργικής αποσύνθεσης του ελληνικού Δημοσίου παραμένουν στη θέση τους, απολαμβάνουν ασυλίας και συνεχίζουν να κάνουν όσα πράττουν από τότε που οι υπάλληλοί τους στις εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις έσυραν την Ελλάδα και τον λαό της στο Μνημόνιο και στην δορυφοροποίηση της Ελλάδας σε μια ελίτ κερδοσκόπων που με επίκεντρο το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ εκτελούν κανονικά το σχέδιο μετατροπής της πατρίδας μας σε αποικία χρέους. 

 

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει ημίμετρα που δεν είναι δυνατόν να αντιιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Ως επακόλουθο σήμερα η Ελλάδα θα πληρώσει 340 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και υποθέτουμε ότι αυτά τα χρήματα δεν ανήκουν στις τράπεζες φυσικά, αλλά στους φορολογούμενους της Ελλάδας. Οσο για επενδύσεις και δημόσια έργα και τα μέτρα περί επανεκκίνησης της οικονομίας απομένει να φανεί αν θα πετύχει οτιδήποτε από αυτά από τη στιγμή που τον τελευταίο λόγο για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας δεν τον έχει η κυβέρνηση αλλά οι…θεσμοί και προφανώς όσοι κρύβονται πίσω από τους θεσμούς. 

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.