Η Ελλάδα χρειάζεται 25 δισ. ευρώ γιατί θα παραμείνει εκτός αγορών για όλο το 2015 και υπό καθεστώς ακραίας πιστωτικής ασφυξίας, θα υποχρεωθεί σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις έως τις 20 Απριλίου, προλειαίνοντας το έδαφος για νέο δάνειο 25 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι τράπεζες θα χρειαστούν 5 με 6 δισ. νέα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Αν δεν βελτιωθεί το κλίμα, δεν αντιμετωπιστεί η πιστωτική ασφυξία, στους επόμενους 4-5 μήνες θα διαφανεί ισχυρότατη πίεση στην κεφαλαιακή επάρκεια που θα οδηγήσει σε τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Στους τραπεζικούς κύκλους αρχίζει να επικρατεί μια άποψη, την οποία παρουσιάζουμε καθώς η πλειοψηφία των τραπεζιτών την υιοθετεί: «Όλοι έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών που περνάει η Ελλάδα, η οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η εθνική οικονομία τελεί υπό καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας.
Η ελληνική κυβέρνηση με δυσκολία αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ αλλά προσεχώς οι ανάγκες θα αυξηθούν.
Χρειάζεται συμφωνία στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι έως τις 20 Απριλίου θα έχει υπάρξει συμφωνία, όμως το ζητούμενο δεν είναι η συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις, αλλά το πώς θα αντιμετωπιστούν δύο καίρια προβλήματα:
1) Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 25 δισ. άπαξ και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές.
Αν η ΕΚΤ αποδεχόταν τα 15 δισ. εντόκων να αυξηθούν στα 25 δισ., αυτομάτως τα 25 δισ. θα μειώνονταν στα 15 δισ. και ο νέος δανεισμός της Ελλάδος θα ήταν πιο διαχειρίσιμος.
Για την ώρα η ΕΚΤ αποκλείει αύξηση των εντόκων γραμματίων.
Τα 25 δισ. είναι απαραίτητα για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η οικονομία και να λειτουργήσει ο προϋπολογισμός.
Υπάρχουν ενδείξεις -και όχι αποδείξεις- ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επιστροφή στην ύφεση αν διατηρηθεί αυτό το καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας.
2) Όσο παραμένει η πιστωτική ασφυξία και όσο διατηρείται αυτό το καθεστώς της σαθρής αβεβαιότητας η οικονομία θα επιβραδύνει, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση τα NPLs και βεβαίως σε μείωση των εσόδων σε φόρους.
Όμως, ειδικά για τις τράπεζες, αν το δραματικά επιδεινούμενο α τρίμηνο του 2015 συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 5 με 6 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Οι τράπεζες στο τέλος του α τριμήνου του 2014 είχαν υπολογίσει ότι η ρευστότητα που δανείζονται από την ΕΚΤ θα ήταν κάτω του 10% του ενεργητικού τους, δηλαδή κάτω των 30-35 δισ.
Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη.
Οι τράπεζες λόγω της αποτυχίας τους κράτους τέθηκαν εκτός αγορών, έχασαν καταθέσεις έως 25 δισ. το τελευταίο διάστημα και υποχρεώνονται το μεγάλο χάσμα ρευστότητας να το καλύπτουν από την ΕΚΤ.
Έχουν δανειστεί οι τράπεζες 104,2 δισ. και έναντι αυτών έχουν υποβάλλει εγγυήσεις 200 δισ. ευρώ.
Τα 104,2 δισ. της ρευστότητας που έχουν δανειστεί από το ευρωσύστημα ELA και ΕΚΤ αντιστοιχεί στο 30% του ενεργητικού.
Το προφίλ ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στα επίπεδα του Ιουλίου του 2013.
Πρόκειται για μεγάλη επιδείνωση.
Αν λοιπόν τα NPLs συνεχίσουν να αυξάνονται -ήδη έχουν φθάσει τα 90 δισ.- και το πρόβλημα της ρευστότητας δεν βελτιωθεί, τότε με μαθηματική ακρίβεια οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι τράπεζες μόνο ένα τρόπο ανακεφαλαιοποίησης θα είχαν, το ΤΧΣ το οποίο θα υποχρεωνόταν να υποβάλλει αίτημα στον ESM και την ΕΚΤ ώστε να ανακτήσει μέρος των 11 δισεκ. του capital buffer για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι μετοχές των τραπεζών θα έχαναν το 50-60% της αξίας τους με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις δηλαδή από τα 11 δισεκ. ο κλάδος θα εμφάνιζε χρηματιστηριακή αξία 5 δισεκ. ευρώ και προφανώς όλες οι τράπεζες θα χρειάζονταν reverse split για να μπορέσουν να υλοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Μόνο στην προοπτική για αμκ, οι μετοχές των τραπεζών θα καταρρεύσουν, οι περισσότεροι ξένοι θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα και το χρηματιστήριο και οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν αντί να ιδιωτικοποιηθούν, που θα ήταν ο σωστός δρόμος.
Το σενάριο του τρίτου γύρου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αρχίζει να αποτελεί ένα σενάριο σε επενδυτικούς οίκους, εξέλιξη που προφανώς προβληματίζει τα εναπομείναντα hedge funds».
Γιατί είναι μονόδρομος η συμφωνία Ελλάδος με Ε.Ε.
Με βάση τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη άπαξ και η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 25 δισεκ. και οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 5-6 δισεκ. νέα κεφάλαια είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι ή οι αγορές ή η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσουν τη διάσωση της Ελλάδος και την διάσωση των τραπεζών.
Αν υπάρξει τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα θα υπάρξει και τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.
Επειδή όμως η Ελλάδα θα είναι 100% αποκλεισμένη από τις αγορές για όλο το 2015, είναι μονόδρομος η Ε.Ε.
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει επακριβώς τι συμβαίνει και σταδιακά διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Η λεκτική κόντρα είναι προσχηματική μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.
Η Ελλάδα και οι τράπεζες χρειάζονται βοήθεια και είναι αδιανόητο κάποιοι, ακόμη και εντός Ελλάδας, να μελετούν… τη νέα δραχμή ή το διπλό νόμισμα. Το διπλό νόμισμα θα φτωχοποιήσει μαζικά την Ελλάδα, όπως και η δραχμή.
ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 3μηνων εντόκων την Τετάρτη, ύψους 1 δισ. ευρώ
Στην έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων, σε άϋλη μορφή, ποσού 1 δισ. ευρώ, λήξεως 19 Ιουνίου 2015, προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μεθαύριο Τετάρτη.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 (Τ+2).
Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.
Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.
Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας (1) εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ.
Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.
Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.