Κόβει και ράβει η κυβέρνηση υπέρ των τραπεζιτών μετατρέποντας τα δήθεν μέτρα περί ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης σε μέσο κυριαρχίας των τραπεζιτών σε βάρος των φτωχότερων συμπολιτών μας, αυτών που πρώτοι πλήρωσαν το τίμημα των μέτρων λιτότητας που η κεφαλαιοκρατία επέβαλε στον λαό υπερφορολογώντας και υπερχρεώνοντάς τον.
Μετά την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας στους υποτιθέμενους αποδέκτες της ανθρωπιστικής βοήιθειας που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τί μορφή θα έχει και σε ποιους θα δοθεί, στο νομοσχέδιο για την “ανθρωπιστική κρίση”, που υποβαθμίζει τον εξαθλιωμένο στο επίπεδο του επαίτη, του ζητιάνου κρατικής ελεημοσύνης, κατατέθηκε τροπολογία στις 10/3 η οποία, πέρα από το ότι θα εφαρμοστει πρώτα σε αυτόν η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη, προβλέπει τα εξής, όπως μας ενημερώνει ο οικονομολόγος πρωτοστάτης στο Κίνημα ενάντια στο Χρέος, Δημήτρης Καζάκης:
“Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και ΑΦ στην Τράπεζα της Ελλάδας σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy back). Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των ΝΠΔΔ και ΑΦ από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενου με σύμφωνα επαναγοράς, το ΝΠΔΔ ή ο ΑΦ που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.”
Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται σε αντικατάσταση της υποπαραγράφου (ζ), της παραγράφου 11, του άρθρου 14 του νόμου 2469/1997. Τι έλεγε η υποπαράγραφος που τώρα αντικαθίσταται; “Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. στην Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικότερα σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του Δημοσίου, είτε αυτοτελώς είτε προς αναπλήρωση των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους λογαριασμούς διαθέσιμων κεφαλαίων, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται εκάστοτε επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.. Η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων από λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, καθώς και η κατανομή των αποδόσεων στους δικαιούχους θα γίνεται κατά τρόπο ανάλογο εκείνου των Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ..”
Προσέξτε τις διαφορές. Με την τροπολογία θα μπορεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την ΤτΕ και χωρίς ούτε καν την ενημέρωση των ΔΣ των Ασφαλιστικών Φορέων, αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, να χρησιμοποιεί αυθαίρετα το σύνολο – καλά καταλάβατε, το σύνολο – των διαθεσίμων κεφαλαίων τους για το χρέος και τις άλλες υποχρεώσεις της. Χωρίς ούτε καν να εξασφαλίζεται η επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων στους ΑΦ και ΝΠΔΔ. Δίχως δηλαδή να εξασφαλίζεται αν θα μπορούν οι ΑΦ και τα ΝΠΔΔ να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Κάτι που τυπικά έστω προβλεπόταν από την προηγούμενη διάταξη. Κι έτσι έδινε τη δυνατότητα – θεωρητικά έστω – στα ΔΣ των ΑΦ και ΝΠΔΔ να προσβάλουν την λεηλασία των κεφαλαίων τους με το επιχείρημα ότι δεν εξασφαλίζεται η ταμειακή επάρκεια των φορέων. Ακόμη κι όταν η κυβέρνηση προχώρησε με το PSI και “κούρεψε” το 77% της αξίας των ομολόγων που διέθεταν οι φορείς αυτοί ελέω ΤτΕ, μπορούσαν να προσβάλουν την απόφαση αυτή τα ΔΣ στη βάση του γεγονότος ότι υπονόμευσε δραστικά την ταμειακή επάρκεια των φορέων.
Με την τροπολογία τώρα η κυβέρνηση με την ΤτΕ μπορούν να δεσμεύσουν το σύνολο των κεφαλαίων των φορέων, χωρίς να υποχρεούνται να εξασφαλίσουν την ταμειακή τους επάρκεια. Κι έτσι αφαιρείται από τους φορείς και το τελευταίο έννομο επιχείρημα για να αποτρέψουν την λεηλασία των κεφαλαίων τους.
Μάλιστα, τα λαμόγια της κυβέρνησης που σκαρφίστηκαν αυτή την τροπολογία, λένε σ’ όλους τους τόνους ότι έτσι ευνοούνται οι φορείς, ΑΦ και ΝΠΔΔ, γιατί θα μπορούν να δανείζονται – μιας και σχεδόν κανένας δεν διαθέτει πια ταμειακή επάρκεια μετά από τόσα χρόνια λεηλασίας των κεφαλαίων τους με χαριστική βολή το PSI – με επιτόκιο χαμηλότερο απ’ αυτό με το οποίο θα τους πουλά ομόλογα η κυβέρνηση. Έτσι οι ΑΦ και τα ΝΠΔΔ μετατρέπονται σε “επενδυτικά κεφάλαια”, που θα δανείζονται για να δανείζουν κατόπιν την κυβέρνηση με άλλοθι την μεγαλύτερη απόδοση.
Κι αν χάσουν τα κεφάλαιά τους, τότε θα μπορούν να απαιτήσουν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο. Φέξε μου και γλίστρησα. Τι θα γίνει όμως αν οι ΑΦ δεν θα μπορούν να πληρώσουν συντάξεις; Αν τα νοσοκομεία και τα άλλα ΝΠΔΔ δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί το σύνολο των κεφαλαίων τους θα έχουν δεσμευθεί από την κυβέρνηση για να πληρωθεί το χρέος; Τίποτε. Δεν προβλέπεται απολύτως τίποτε. Ίσα-ίσα θα δοθεί η ευκαιρία για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των χρεοκοπημένων ΑΦ και ΝΠΔΔ. Είναι σαν να ακούω από τώρα τη δικαιολογία: Ε, μια και δεν υπάρχουν λεφτά στους ΑΦ και τα ΝΠΔΔ ας έρθουν οι ιδιώτες για να τα εξυγιάνουν!
Η επαίσχυντη τροπολογία ακολουθεί την υπόδειξη που έκανε ο διοικγτής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στην κυβέρνηση να αφήσει στις εταιρίες ειδικού σκοπού των τραπεζών, μέσω των οποίων οι τραπεζίτες φυγαδεύουν τη λεία των χρεωμένων δανειοληπτών προς φορολογικούς παράδεισους στο εξωτερικό- να διαχειρστούν τα προβληματικά κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για το ισπανικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο όποιος δεν πληρώνει τα χρέη στις εκεί υπερτοκογλυφικές τράπεζες μένει άστεγος και αν αντιδράσει, τον βγάζουν σηκωτό οι αστυνομικοί και τον φυλακίζουν κι από πάνω! Ο Στουρνάρας ζητά μάλιστα το μέτρο να χρηματοδοτηθεί από άλλους πόρους και όχι από τα ταμεία των τραπεζών, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ να τα πληρώσει ο δανειολήπτης που θα του κατασχέσουν το σπίτι οι εταιρίες ειδικού σκοπού.
Το πανηγύρι των golden boys συνεχίζεται
Ηδη, τα κέρδη των τραπεζών είναι τεράστια. Ξεπέρασαν τα 104 δις ευρώ τον Φεβρουάριο που πέρασε οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που άντλησαν κυρίως οι συστημικές τράπεζες από το ευρωσύστημα, δηλαδή την ΕΚΤ. 17,8 δις ευρώ περισσότερα από τον Ιανουάριο φέτος. Αν συνυπολογίσουμε και τα 32,1 δις ευρώ που απέσπασαν επιπλέον από το ευρωσύστημα τον Ιανουάριο, τότε συνολικά το πρώτο δίμηνο του 2015 οι συστημικές τράπεζες χρειάστηκαν επιπλέον 49,9 δις ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2012 μετά από το PSI και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή, το ύψος χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ έφτασε στο 112,8 δις ευρώ. Το 2013 λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με δανεικά που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας, οι ανάγκες χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών έπεσαν στα 61,9 δις ευρώ. Ενώ το 2014 έκλεισε με τις συστημικές να έχουν τραβήξει από την ΕΚΤ 54,5 δις ευρώ.
Όλα αυτά δηλώνουν ότι πολύ σύντομα, ίσως μέσα στο επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο, οι συστημικές τράπεζες θα απαιτήσουν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη τα 10,8 δις ευρώ που έχει χρεωθεί ο Έλληνας φορολογούμενος και προορίζονται αποκλειστικά γι’ αυτές. Όμως δεν επαρκούν. Θα χρειαστούν κι άλλα. Κι επειδή δεν αρκεί ο δανεισμός του κράτους, θα προχωρήσουν σε bail in σαν αυτό της Κύπρου. Παράλληλα με νέες συγχωνεύσεις τραπεζών.
Ο μηχανισμός είναι ήδη έτοιμος. Αυτό που επείγει τώρα είναι να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση Τσίπρα να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για τα “κόκκινα δάνεια”, ώστε οι συστημικές τράπεζες να βάλουν χέρι ακόμη και στην πρώτη κατοικία. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι 46 ημέρες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει ούτε καν τολμήσει την παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες; Κι έτσι οι πλειστηριασμοί ακόμη και πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες γνωρίζουν έξαρση στα ειρηνοδικεία της χώρας.
Κι όσο θα κυοφορείται το μοιραίο, το αναπόφευκτο, που θα παρουσιαστεί μάλιστα κι ως επίθεση εναντίον των πλουσίων με καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων, αλλά και σαν προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων, ο κόσμος πρέπει να πειστεί ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο.
Όπως χάνει τη δουλειά του, τον μισθό και την σύνταξή του γιατί δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο, θα χάσει και τις καταθέσεις του, αλλά και οι ομολογιούχοι το υπόλοιπο από ομόλογά τους προς όφελος των τραπεζών.
Κι όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα τρέμει και μόνο στην ιδέα να θέσει υπό δημόσια εκκαθάριση και πτώχευση τις συστημικές τράπεζες προκειμένου να αποκαλυφθούν τα θαλασσοδάνεια, να προστατευτούν οι αληθινές καταθέσεις των πολιτών και να διαγραφούν όσα δάνεια δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν από νοικοκυριά, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες και μικρομεσαίους. Κι αντί να είμαστε αιχμάλωτοι ενός απόλυτα χρεοκοπημένου σαράφικου και τοκογλυφικού τραπεζικού συστήματος, να το αναδημιουργήσουμε από μηδενικής βάσης.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.