Κλείνουν τις πόρτες στην κυβέρνηση τα Ταμεία

Θέση μάχης έναντι της πρόθεσης της κυβέρνησης να προσφύγει δια νόμου σε εσωτερικό δανεισμό των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, παίρνουν οι σύλλογοι των ασφαλισμένων στις τράπεζες, προειδοποιώντας για νομικές κινήσεις προκειμένου να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει ως αποθεματικό κεφάλαιο στα ασφαλιστικά τους ταμεία. 

Παράλληλα, στις τοποθετήσεις των συλλόγων τραπεζών αναφέρεται ότι πιθανή τροπολογία για το θέμα θα δημιουργούσε τετελεσμένα με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ αφήνεται ανοιχτό μέτωπο αντιπαράθεσης των εργαζομένων στις τράπεζες με την κυβέρνηση  καθώς, όπως αναφέρεται, «τωρινό ρήγμα στις σχέσεις κοινωνικών εταίρων – κυβέρνησης σημαίνει, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πολλά περισσότερα από μια αντίθεση».

Η τροπολογία που σχεδιάζει να περάσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης και αφορά την εθελοντική επένδυση των διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων σε κρατικούς τίτλους, έχει σημάνει συναγερμό στα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζών και το θέμα πρόκειται να τεθεί στη σημερινή εκτελεστική επιτροπή της ΟΤΟΕ.

Παρά το γεγονός ότι πολλά ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ αυτών και των τραπεζών, έχουν ήδη απαντήσει αρνητικά στο ενδεχόμενο να δανείσουν τα διαθέσιμά τους στο Δημόσιο, όταν τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών τα είχαν βολιδοσκοπήσει σχετικά με δύο επιστολές στις 17 και 19 Φεβρουαρίου, εντούτοις οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου οδηγούν στη δια νόμου λήψη της συναίνεσης των ταμείων. Μία συναίνεση που όμως δεν φαίνεται εύκολη, αφού οι διοικήσεις των ταμείων δεν καθησυχάζονται από την πρόθεση της κυβέρνησης να διασφαλίσει στις διοικήσεις των ταμείων ότι θα μπορούν, εάν κάτι δεν πάει καλά με τα οικονομικά της χώρας, να αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο και να απαιτήσουν άμεσα τα χρήματά τους. 

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές από τον χώρο των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζών, το προηγούμενο του PSI στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που αποψίλωσε την περιουσία των ταμείων, αποτελεί ένα ισχυρό αρνητικό προηγούμενο για την τωρινή αντίδραση των ασφαλιστικών ταμείων στις προθέσεις της κυβέρνησης. 

Ωστόσο, δεν είναι το μόνο, αφού παρατηρείται έλλειψη γνώσης από πλευράς κυβέρνησης για το ποιο πραγματικά είναι το ύψος των ρευστών διαθεσίμων των ταμείων, διαχέονται ασαφείς προθέσεις και δεν δίνεται καμία απάντηση για το χρονικό διάστημα που το Δημόσιο επιθυμεί να δανειστεί με repos τα διαθέσιμα αυτά. Το χρονικό διάστημα του δανεισμού θέτει σε δεύτερη μοίρα ακόμη και το ύψος του επιτοκίου που θα χορηγήσει το Δημόσιο (και πάλι «διαχέονται» προσφερόμενα επιτόκια 2% – 2,50%), αφού στην πράξη τα ταμεία δεν φέρονται διατεθειμένα να δεσμεύσουν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς χρήματα που προορίζονται για καταβολή συντάξεων.

Για παράδειγμα, τα ρευστά διαθέσιμα που έχει αυτή τη στιγμή το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) δεν ξεπερνούν τα 230 – 240 εκατ. ευρώ, ενώ στο σκέλος της περιουσίας του σε ομόλογα το Ταμείο έχει απομείνει με 40 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. ευρώ που είχε προ PSI. Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι κάποιων τραπεζών (π.χ. Eurobank) υπάγονται στο ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ,  ενώ ιδιωτικό ταμείο έχουν οι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με ανακοινώσεις κατά της τροπολογίας που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση τοποθετήθηκαν ήδη οι σύλλογοι ασφαλισμένων της Alpha Bank και της Attica Bank. Ο σύλλογος εργαζομένων της Alpha Bank κάνει λόγο για έναν άτυπο εσωτερικό δανεισμό της κυβέρνησης από τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων τη στιγμή που θα αποθεματικά των τελευταίων έχουν μειωθεί κατά 53% και τα διαθέσιμα από τις εισφορές που εισπράττουν βαίνουν συνεχώς μειούμενα.

Στην ανακοίνωση της Attica Bank αναφέρεται ότι ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευτεί με εγγυήσεις ότι τα χρήματα που θα διατεθούν θα επιστραφούν στο ακέραιο στα ταμεία, το θέμα «χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, σκληρής δουλειάς και σοβαρής διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων γιατί τωρινό ρήγμα στις μεταξύ τους σχέσεις σημαίνει, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πολλά περισσότερα από μια αντίθεση».

 

Της Νένας Μαλλιάρα από capital