Με την τιτλοποίηση δανείων γίνεται το μεγαλύτερο από όλα τα χοντρά κόλπα που οι κερδοσκόποι και οι εκπρόσωποί τους στις τράπεζες κάνουν απέναντι στον ελληνικό λαό και στους δανειολήπτες για να τους αρπάξουν την περιουσία και να τους υποδουλώσουν στην αποικία χρέους που ονειρεύονται να μετατρέψουν την Ελλάδα!
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει επανειλημμένα καταγγείλλει όλα τα σκάνδαλα με τις τιτλοποιήσεις δανείων από εποχής εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ και από εποχής Σημίτη ως το κατεξοχήν μεγαλύτερο από όλα τα τραπεζικά σκάνδαλα διότι ως πρακτική μπορεί να αποφέρει τεράστια κέρδη στους τραπεζίτες αλλά γίνεται εις βάρος όλης της υπολοιπης κοινωνίας.
Η τιτλοποίηση απαιτήσεων, στη Ελλάδα ρυθμίζεται από το Ν.3156/03 (περίοδος Σημίτη) και προβλέπει απαλλαγές από κάθε έμμεσο και άμεσο φόρο, περιορισμούς στα δικαιώματα των συμβολαιογράφων, του ταμείου νομικών, των αμοιβών δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών.
Επίσης οι οφειλέτες δεν συμμετέχουν οικειοθελώς στη διαδικασία της τιτλοποίησης, και μπορεί να μην πληροφορηθούν ποτέ την μεταβίβαση των οφειλών τους. Τέλος η τράπεζα απαλλάσσεται από την τήρηση τραπεζικού απορρήτου κατά την τιτλοποίηση και επιτρέπεται η μετάδοση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.
Με το Ν.3453/06 εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.3156/03 και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δηλαδή και το ΤΠΔ μπορεί να τιτλοποιεί δάνεια. Μάλιστα, το 2006 έχουν ήδη τιτλοποιήθει 28000 δάνεια του ΤΠΔ ύψους 950 εκατομμυρίων ευρώ με λήξη αποπληρωμής το 2039.
Τι σημαίνει όμως στην πράξη η τιτλοποίηση απαιτήσεων για τους Ελληνες δανειολήπτες;
Οι εταιρίες ειδικού σκοπού, προκειμένου να διατηρήσουν την υψηλή αξιολόγηση των ομολογιών που έχουν εκδώσει και την χρηματική ροή που προβλέπεται από τα τιτλοποιημένα δάνεια, προχωρούν σε διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Έτσι ασκείται τρομερή πίεση στους δανειολήπτες και μεταβιβάζεται μέρος της ακίνητης περιουσίας στις εταιρίες αυτές. Επίσης, χάνεται πλέον η δυνατότητα για πολιτική πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση για φιλολαϊκές ρυθμίσεις, αφού πολλές εταιρίες ειδικού σκοπού έχουν έδρα στο εξωτερικό. Εξάλλου στην Ελλάδα, για αυτά τα θέματα δεν αποφασίζουν οι κυβερνήσεις, γιατί έχουν παραιτηθεί από την εθνική κυριαρχία, αφού την εκχώρησαν στους διαβόητους «πιστωτές».
Η σημαντικότερη παρενέργεια της τιτλοποίησης των δανείων είναι η δημιουργία της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ, όπου οι τράπεζες «είδαν» ένα νέο Ελντοράντο μέσω της τιτλοποίησης των δανείων και των κερδών που απέδιδαν οι ομολογίες με εκ νέου χορήγηση όλο και πιο επισφαλών δανείων (τα λεγόμενα «τοξικά απόβλητα»). Το αποτέλεσμα ήταν τα επισφαλή δάνεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, οι ομολογίες να χάσουν την αξία τους στην αγορά, οι τράπεζες να κατάσχουν τα υποθηκευμένα ακίνητα τα οποία έχασαν την αξία τους, ο κατασκευαστικός τομέας να υποστεί καθίζηση και τελικά πολλές τράπεζες να πτωχεύσουν. Και φυσικά οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις κοινωνικοποίησαν τις ζημιές από το μεγάλο φαγοπότι.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.