Την αύξηση του ELA, κατά 2 δισ. ευρώ, στα 71,8 δισ. ευρώ, από 69,8 δισ. ευρώ προηγουμένως, αποφάσισε για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, στην χθεσινή (25 Μαρτίου 2015) συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έθεσε ρήτρα προς τις ελληνικές τράπεζες το ELA να μη διατεθεί για τις αγορές εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Το ELA για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ ακόμη, στα 71,8 δισ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει πλέον σε εβδομαδιαία βάση, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας. 

Απαγορεύει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το όριο στα έντοκα 

Εν τω μεταξύ, αμετακίνητη στη θέση της πως δεν πρόκειται να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα παραμένει η ΕΚΤ, την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της πιστωτικής ασφυξίας.

Όπως αποκάλυψαν σε δημοσίευμά τους στις 24 Μαρτίου οι «Financial Times», η ΕΚΤ είναι πλέον έτοιμη να θέσει ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς στις ελληνικές τράπεζες, σε ό,τι αφορά το ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα των «Financial Times», η ΕΚΤ είναι έτοιμη να θεσμοθετήσει ως παράνομη κάθε απόπειρα των ελληνικών τραπεζών να αυξήσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων που κατέχουν. 

Ήδη από καιρό έχει γίνει γνωστό πως η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστήσει «νομικά δεσμευτική» την πρόσφατη προειδοποίησή της προς τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», προφανώς ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις της.

Πρόκειται για μια κίνηση που θα αυξήσει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, αφού σηματοδοτεί διακοπή μιας πολύ σημαντικής πηγής χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Κατά τις πληροφορίες των «Financial Times», το διοικητικό συμβούλιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών και των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ εξέτασε το ενδεχόμενο να θωρακίσει νομικά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της περί βέτο στην αύξηση του όγκου των εντόκων γραμματίων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες. 

Υπενθυμίζεται εδώ πως, από τα μέσα Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ έχει απευθύνει συστάσεις προς τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων που κατέχουν. 

“Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση βρίσκεται μια ανάσα πριν το όριο των 15 δισ. ευρώ για την έκδοση εντόκων γραμματίων”, σημειώνουν οι «Financial Times».

Μ. Ντράγκι: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας θα βελτιώσει την κατάσταση των τραπεζών

Την πεποίθηση πως η συνεννόηση και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών θα στηρίξει και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξέφρασε προχθές Τρίτη, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

“Η συνεννόηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, με στόχο την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα βελτιώσει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών”, εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κύρτσου. 

“Παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες”, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ. 

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γ. Κύρτσος, υπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση το τραπεζικό σύστημα πλήρωσε μέσω του «κουρέματος» των ομολόγων, την υπερχρέωση του ελληνικού δημοσίου και τώρα κινδυνεύει να πληρώσει τις δυσλειτουργίες του ελληνικού οικονομικού και πολιτικού συστήματος. 

Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Κύρτσου, ο Μ. Ντράγκι προέβη σε δύο βασικές επισημάνσεις:

1) Παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τα κριτήρια της φερεγγυότητας -όπως αποδεικνύουν και οι σχετικοί δείκτες- και βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το 2012. 

2) Η προώθηση του διαλόγου της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς με στόχο την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης και θα βελτιώσει την κατάσταση και την προοπτική των ελληνικών τραπεζών.

 

Xrimatistirio

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.