Ό,τι και να γίνει τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, ό,τι ανάσες και αν λάβει η χώρα για να αποφευχθεί πρόσκαιρα ένα πιστωτικό γεγονός ή μία στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων, η οικονομία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να επανεκκινήσει όσο το τραπεζικό σύστημα παραμένει στα σημερινά χάλια, λένε τα παπαγαλάκια των τραπεζών. Δεν διαφωνούμε, αλλά ποιος φταίει και τί μπορεί να γίνει;

 

 

Τράπεζες –  ζόμπι που απλά διαχειρίζονται την μιζέρια οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Χωρίς σχεδόν καμία προοπτική, χωρίς ρευστότητα, με πλήθος επισφαλειών που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα, από επιχειρηματικά δάνεια μέχρι στεγαστικά, κάρτες και καταναλωτικά, με αδυναμία να παίξουν ρόλο όχι μόνο στην αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά και στην ίδια τους την επιβίωση.

 

Εσκεμμένη ήταν η υποβάθμιση του τραπεζικού συστήματος από τους ίδιους τους τραπεζίτες. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική λιτότητας. Ναι μεν, ασύδοτα υπερχρεώνουμε τον κοσμάκη παράνομα αλλά επισήμως κλαιγόμαστε ότι δεν υπάρχει μία. 

Τα στοιχεία που προκύπτουν είναι απελπιστικά.  

 

Οι κατα τα άλλα ελληνικές τράπεζες, πέραν της δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκονται, ως συνέπεια της παρατεινόμενης κρίσης που η ελίτ και οι τραπεζίτες μέσω της διασπάθισης και σπατάλης χρημάτων που ανήκουν και έπρεπε να είχαν παραμείνει στο λαό για να λειτουργούν ομαλά σήμερα και οι τράπεζες, έχουν καταστεί οι φθηνότερες στην Ευρώπη, με συνολική κεφαλαιοποίηση στα 10 – 12 δισ. ευρώ ανάλογα με το πρόσκαιρο χρηματιστηριακό κλίμα, τη στιγμή που μόνο από ανακεφαλαιοποίηση μέσω ΤΧΣ έχουν αντλήσει περί τα 28,6 δισ. ευρώ, αλλά και οι πιο τοκογλυφικές σε όλη την ΕΕ απέναντι στους πολίτες με μια απίστευτων διαστάσεων αισχροκέρδεια! Για αυτό και μόνο το λόγο είναι κατα τα άλλα ελληνικές.

Πριν από μερικά χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες ήταν όχι μόνο πανίσχυρες, αλλά και ηγέτιδες δυνάμεις στον χρηματοοικονομικό χώρο ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσω του τραπεζικού συστήματος, είχε αναβιώσει η «Μεγάλη Ελλάδα», με οικονομική ισχύ και επιρροή από την Ρουμανία και την Πολωνία, μέχρι την Τουρκία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και ακόμα και τη Ρωσία. Ολα αυτά ξεκίνησαν επί ημερών Σημίτη. Εσκεμμένα ή όχι σήμερα, οι τράπεζες που έχουν απομείνει, απόλυτα εξαρτώμενες από τα φορολογικά έσοδα έχουν εισέλθει σε φάση τερατοποίησης μεν, αλλά συρρίκνωσης ουσιαστικά κι αυτό για να ξεπουληθούν εύκολα και γρήγορα σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος στον πρώτο σωτήρα από το εξωτερικό, δηλαδή στους κερδοσκόπους που εσκεμμένα μετέφεραν την κρίση τους στην Ελλάδα για να την καταστήσουν αποικία χρέους. Φανβταστείτε αυτούς τους κερδοσκόπους να γίνονταν ξαφνικά ιδιοκτήτες της Πειραιώς που διαθέτει ναυτιλιακά κεφάλαια και αγροτικές και βιομηχανικές γαίες μεταξύ άλλων. 

Αν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από τη χώρα, μέσω της ορθής φιλολαϊκής οικονομικής πολιτικής και της πάταξης της διαφθοράς, το οποίο θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ώστε να αυξηθούν οι καταθέσεις, αν δεν υπάρξει άμεσα μέριμνα για ρυθμίσεις των επισφαλών δανείων σε όλα τα επίπεδα, με τη βελτίωση του νόμου Κατσέλη υπέρ των δανειοληπτών και την άμεση εκκαθάριση όλων των οφειλών προς τις τράπεζες από άκυρες, παράνομες και καταχρηστικές διατάξεις δανεισμού, όσες συμφωνίες – γέφυρα και αν επιτύχει η κυβέρνηση, η οικονομία θα μείνει βαλτωμένη.

 

Ο χρόνος που έχει χαθεί έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά. Και μπορούμε να συζητάμε μέρες ολόκληρες για τις ευθύνες των τραπεζικών διοικήσεων, οι οποίες σαφώς και πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθούν.

 

Ενα λαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι η λύση στην κρίση. Η εθνικοποίηση κρίνεται μονόδρομος. Στο κάτω κάτω λεφτά του λαού είναι οι καταθέσεις στις τράπεζες. Η διαφυγή των ποσών αυτών από τους ίδιους τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους εγερεί ζήτημα εθνικής προδοσίας. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να βάλει φρένο στους τραπεζίτες μέσω της κρατικοποίησης των τραπεζών και της στελέχωσης της Διακιοσύνης από αδιάφθορους και αδέκαστους που δεν γαλουχήθηκαν μέσα στα γκρουπ των κομμάτων, αφού προηγουμένως αρθούν όλα τα μέτρα που καταστούν τους τραπεζίτες ασύδοτους όσα σκάνδαλα κι αν κάνουν.

 

danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.