Τί χειρότερο από ένα Κράτος που υπερφορολογεί και τράπεζες που υπερχρεώνουν και ταυτόχρονα σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά σε κάθε άνθρωπο σε αυτή τη χώρα που υποβάλλει φορολογική δήλωση και χρωστά δάνειο στην τράπεζα; Να ενωθούν και τυπικά αυτά τα δύο λάθη της ανθρωπότητας εις σάρκαν μίαν. Αυτά ονειρεύονται στην Τράπεζα της Ελλάδας, την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και στο επιτελείο του Γιώργου Σταθάκη.
Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ήταν ο πρώτος στην κυβέρνηση που έσπευσε να «θάψει» τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με την άνοδό του στην νευραλγική αυτή θέση εξουσίας σε μια πρώτη κίνηση υποταγής της κυβέρνησης προς την τραπεζοκρατία.
Αφού δήλωσε ότι ο νόμος είναι ουσιαστικά νεκρός, ψεύδοντας ασύστολα αφού ο νόμος ζει και βασιλεύει και σώζει τα σπιτια εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, ο Σταθάκης είναι ο άνθρωπος που θα γεφυρώσει τις σχέσεις κράτους-τραπεζών σε έναν γάμο με θύμα τον ελληνικό λαό και κουμπάρο τους κερδοσκόπους.
Απλά, για να επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και να γίνουν όλα όπως τα θέλουν οι τραπεζίτες, η εφαρμογή του σχεδίου αναβάλλεται για έξι μήνες. Τί θέλει να κάνει η μαφία της κερδοσκοπίας που όλα αυτά τα χρόνια κυβερνά τη χώρα;
Ο μπαταχτσής κερδίζει, ο συνεπής τιμωρείται
Να βοηθήσουν οι τράπεζες το κράτος και το κράτος τις τράπεζες ώστε να απομυζήσουν τις περιουσίες των κατοίκων της χώρας. Ιδού πώς!
Οι τράπεζες μέσω του ενδιάμεσου δημόσιου φορέα παγιδεύουν στα δίχτυα τους δανειολήπτες που θα έπρεπε -αν δεν το έχουν κάνει ήδη- να προσφύγουν στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το κράτος αγοράζει τα δάνεια με λεφτά των φορολογούμενων και πιέζει τους δανειολήπτες να τα εξοφλήσουν διαφορετικά θα κατασχεθεί η περιουσία τους και θα φυλακιστούν διότι πλέον δεν χρωστάνε απλά στις τράπεζες, αλλά έχουν να κάνουν με το κράτος.
Παράλληλα, το κράτος επιτρέπει στις τράπεζες να μοιράζουνε… φοροδάνεια και οι τραπεζίτες ελπίζουν ότι θα αποτελέσει τη νέα…μόδα στον τομέα των δανείων, υπό τον φόβο πάρα πολλών κατοίκων για κατάσχεση περιουσιών λόγω οφειλών προς το κράτος.
Για αυτό το λόγο δεν καταργήθηκε το χαράτσι και οι άλλοι κοινωνικά άδικοι φόροι και όχι μόνο αυτό αλλά επιπλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν κανονικα φόρο για τα ενοίκια του 2014 ακόμη κι αν δεν τα εισέπραξαν. Οι τράπεζες θα δανείζουν για να ξεπληρώσει ο πολίτης το κράτος και κατόπιν θα του επιβάλλουν υπερτοκογλυφικούς τόκους που ο πολίτης δεν θα μπορεί να καλύψει, θα απειλήσουν κατάσχεση ακίνητης περιουσίας του, θα παρέμβει το κράτος που θα αναλάβει το ρόλο του μπαμπούλα απέναντι στον πολίτη και όλα καλά για τους κερδοσκόπους και όχι για τον πολίτη.
Τα «κόκκινα» δάνεια είναι αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα την τελευταία 6ετία και η οποία έχει οδηγήσει στη βύθιση του ΑΕΠ κατά περίπου 25%. Η κρίση ως γνωστόν προκλήθηκε από τους έχοντες και όχι από τους μη έχοντες, αλλά την πληρώνουν οι μη έχοντες. Η «κατάρρευση» της οικονομίας οδήγησε στην εκτόξευση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το επίπεδο του 4,3%, που ήταν στο τέλος του 2008, στο 34,2% σήμερα (Σεπτέμβριος 2014). Δηλαδή, δάνεια ύψους 72 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται. Πρόκειται για στοιχεία που δίνουν οι τράπεζες.
Στην πραγματικότητα, η εικόνα έχει επιδεινωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και κυρίως στο ξεκίνημα του 2015 εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας αλλά και των προσδοκιών για λύση υπέρ των δανειοληπτών, η οποία δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχει έρθει, αλλά αντίθετα η προοπτική αυτή κινδυνεύει να χαθεί για πάντα..
Αν είναι να βαφτίζονται τα δάνεια προς τις τράπεζες δημόσια και ο δημόσιος ενδιάμεσος φορέας να είναι κάτι σαν το ΤΑΪΠΕΔ δηλαδή Ταμείο Δημοσίου Πλούτου, στον οποίο με συνοπτικές διαδικασίες θα προστίθενται οι δημευθείσες περιουσίες για δάνεια προς τράπεζες, τότε απλά ζούμε στη ζούγκλα της τραπεζοκρατίας και της ελίτ.
Μόνη λύση είναι ο άμεσος λογιστικός έλεγχος όλων των ανεξόφλητων δανείων και η εκκαθάριση από όλες τις παράνομες χρεώσεις.
Για να υπάρξει λύση γενικά στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι στο υπουργείο Οικονομικών που συνδιαλέγονται με τους δανειολήπτες και την κοινωνία καταρχήν και μετά με τους τραπεζίτες και όχι αυτό που κάνει ο κος. Σταθάκης που δεν θυμίζει σε τίποτα αριστερά ή κυβέρνηση του λαού ή οτιδήποτε άλλο σχετικό διότι κάνει ότι κάνουν και οι προκάτοιχοί του επί των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και πολλοί φοβόμαστε ότι θα κάνει και χειρότερα, αν δεν παρέμβει άμεσα η πολιτική ηγεσία της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δεν πρέπει να γίνεται μόνο σε συνεννόηση με τους τραπεζίτες και με γνώμονα τα συμφέροντα των τραπεζών αλλά και με τους δανειολήπτες και με γνώμονα τα συμφέροντα των δανειοληπτών.
Γιατί όμως δεν κάνει το αυτονόητο ο κ. Σταθάκης και η κυβέρνηση και συνομιλεί μόνο με τους τραπεζίτες;
Ειναι τόσο δύσκολο τελικά να γίνουν τα χατίρια των τραπεζιτών γιατί η κοινωνία παραμένει υπ’ ατμόν.
Μήπως γιατί επιβεβαιωνόμαστε ως Σύλλογος για άλλη μια φορά ότι το ελληνικό κράτος δια των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων εκχώρησε το δικαίωμα της διαμόρφωσης πολιτικής για το εσωτερικό και όχι μόνο για το εξωτερικό χρέος στην τρόικα ή στους θεσμούς, όπως είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, στον τότε ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρμόδιο για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χουντή;
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.