Αρνούνται πεισματικά οι τραπεζίτες να αποκαλύψουν οτιδήποτε για τα σκάνδαλα και για τα χρήματα που φυγάδευσαν στο εξωτερικό βουλευτές, καναλάρχες και λοιποί θαλασσοδανειζόμενοι επιχειρηματίες, άπαντες μέλη της παρασιτοκρατίας που διέπραξε τα ειδεχθέστερα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια ώρα, τα golden στελέχη των τραπεζιτών παραμένουν παρά τη συμμετοχή τους σε σκάνδαλα στη θέση τους.
Μετά την άρνηση των τραπεζιτών να παραδώσουν οποιοδήποτε στοιχείο γύρω από τα θαλασσοδάνεια προς τα ΜΜΕ, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών και διοικητής της Τράπεζας κατα τα άλλα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, φρόντισε να τους θωρακίσει από οποιαδήποτε εισαγγελική δίωξη, με νόμο περί μη ευθύνης τραπεζιτών για τα θαλασσοδάνεια που μοιράζαν στους ευνοούμενούς τους, οι τραπεζίτες φροντίζουν τώρα να προστατέψουν τους πολιτικούς φίλους τους τόσα και τόσα χρόνια εξυπηρετούν πιστά τα συμφέροντα της τραπεζοκρατίας.
Τόσο η ΤτΕ όσο και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών δήλωσαν αδυναμία να αποστείλουν στη Βουλή στοιχεία για υπουργούς ή βουλευτές που μπορεί να μετέφεραν χρήματα από καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού.
Με την ΕΚΤ να τρίβει τα χέρια της για τους πραιτωριανούς της στη χώρα μας που επιτελούν σωστά το καθήκον τους να αφανίσουν την ελληνική οικονομία, τα golden boys and girls παραμένουν στη θέση τους παρά την λαϊκή ετυμηγορία που προβλέπει την παραδειγματική τιμωρία τους για όλα τα οικονομικά εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Δεν είναι μόνο ο ίδιος ο Στουρνάρας. Πόσο γνωστό έγινε από τα συστημικά ΜΜΕ το σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια την Αννα Σακελλαρίου.
Mακράν το καλύτερα αμοιβόμενο στέλεχος του Tαμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Σακελλαρίου ως διευθύνουσα σύμβουλος,.έλαβε από τον Φεβρουάριο του 2013 έως το τέλος της περσινής χρονιάς, 197.894 ευρώ. Eίχε δηλαδή μηνιαία έσοδα (μικτή μισθοδοσία, μαζί με την είσπραξη εξόδων) 17.943 ευρώ. Xωρίς σε αυτά να συνυπολογίζονται οι καταβολές του TXΣ στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αντί να φυλακιστεί για τη διασπάθιση 1,2 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έγραψε λάθος και εκείνη παραμένει στη θέση της.
Βίος και Πολιτεία ενός golden girl
«Aπόλυτη επιλογή της Tρόικας», με ό,τι αυτό συμβολίζει, η δράση της Σακελλαρίου στο ΤΧΣ που το μετέτρεψε σε «παράρτημα των δανειστών», οι προκλητικές, σε περίοδο σκληρής λιτότητας και υπερδιπλάσιες του πρωθυπουργού αποδοχές της, αλλά και η εμπλοκή της στο σκάνδαλο του T.T., ταιριάζουν απόλυτα με αυτό που όλοι οι απλοί πολίτες που ονειρευόμαστε τράπεζες συνεργάσιμες με την κοινωνία χωρίς golden boys and girls χαρακτηρίζουμε ως «τραπεζίτη».
Aπό το πρώτο πόστο στη Deutsche Bank του Λονδίνου, «μετάθεση» στη N. Yόρκη. Kαι λίγο μετά η Credit Suisse όπου ταχύτατα εξελίχθηκε σε μια από τις νεώτερες σε ηλικία Managing Directors. H επιβίωσή της στα ανδροκρατούμενα «κάστρα» του City και της Wall Street ήταν ένα ξεχωριστό «διαβατήριο», ενώ η εμπειρία της στο risk management και την αναδιάρθρωση χρεών αποδείχθηκε προφητική.
Όταν επέστρεψε στην Eλλάδα το 2009 ο μόνος που την ήξερε καλά από την εποχή που συνυπήρξαν στην Credit Suisse ήταν ο Xρ. Mεγάλου που τέσσερις μήνες μετά την τοποθέτησή της στο TXΣ ανέλαβε τα ηνία της Eurobank. Aυτό δεν την εμπόδισε να συγκρουστεί μαζί του για την AMK της τράπεζας πέρυσι το Mάρτιο. Mετά το σύντομο πέρασμα από την Πειραιώς, ήρθε η θέση Chief Risk Officer στο Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο που της στοίχισε την εμπλοκή της στο γνωστό σκάνδαλο.
Όταν «έσκασε» η υπόθεση, είχε ήδη κάνει το άλμα στο TXΣ. Tότε πολλοί, ακόμη και εντός της τότε κυβέρνησης, έβαλαν «θέμα Σακελλαρίου», καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις (όπως της ΔEH) υπήρξε μηδενική ανοχή. O Γ. Στουρνάρας, όμως, με την πλήρη εμπιστοσύνη του «στο ήθος και τη δουλειά της» έβαλε ασπίδα. Aυτός άλλωστε λέγεται ότι την «έπεισε» να μην παραιτηθεί για την υπόθεση Πανγαία-Invel. Mετά τη μεταπήδησή του στην TτE, οι πληροφορίες την ήθελαν, διαβλέποντας την έλευση του ΣYPIZA, να διεκδικεί τη θέση του υποδιοικητή, χωρίς αποτέλεσμα.
Aκόμη και σήμερα, πάντως, έχει την στήριξη των τραπεζιτών. H θητεία της δίπλα στον M. Σάλλα το 2010 και η προσωπική φιλία με τον Aλ. Tουρκολιά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για μια σχέση που, παρά τα σκαμπανεβάσματα, «χαλυβδώθηκε» μέσα από τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, των stress tests και των αυξήσεων κεφαλαίου. Tώρα βέβαια κάποια πρόσωπα αλλάζουν και το κλίμα δεν είναι το ίδιο. Για παράδειγμα το τοπίο με το νέο δίδυμο της Eθνικής (Kατσέλη-Φραγκιαδάκη) θεωρείται «αχαρτογράφητο».
Τραπεζίτες-πλυντήρια
Στο μεταξύ, την παραπομπή 34 κατηγορούμενων για το σκάνδαλο με τα υποβρύχια πρότεινε ο εισαγγελέας εφετών κ. Βεργέτης. Βέβαια το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στο κόλπο με τις μίζες και το ξέπλυμα και τα οποία έχουν γίνει εφιάλτης για την καλή κοινωνία της Αθήνας.
Πρόκειται για τον περιβόητο Φάνη Λυγινό για τον οποίο έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα αλλά οι Ελβετοί δεν τον εκδίδουν και τον Ελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.
Οι δύο αυτοί τραπεζικοί παράγοντες κινδυνεύουν να εμπλέξουν στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών διάφορα άσχετα πρόσωπα τα οποία χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες τους για να μεταφέρουν μαύρο χρήμα στις ελβετικές τράπεζες.
Για να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει ο περιβόητος Φάνης Λυγινός είχε νοικιάσει δύο σουίτες σε κεντρικά γραφεία της Αθήνας στήνοντας ένα παρατραπεζικό σύστημα. Όποιος επιχειρηματίας είχε μαύρο χρήμα και επεδίωκε να το ξεπλύνει στο ασφαλές τραπεζικό περιβάλλον της Ζυρίχης πήγαινε τη μαύρη σακούλα με τα μετρητά στον κύριο Φάνη.
Στη συνέχεια ο εντιμότατος κύριος Λυγινός χρησιμοποιούσε τα μετρητά που έπαιρνε απ’ τους πελάτες προκειμένου να διεκπεραιώσει και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στο μεταξύ μέσα από ένα σύστημα offshore εταιρειών που ανήκει σε εξοπλιστικούς ομίλους μετέφερε ποσά των πελατών του που του είχαν δώσει μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Ζυρίχη.
Βεβαίως οι πελάτες του δεν γνώριζαν ότι οι μεταφορές των χρημάτων γίνονταν από ύποπτες εταιρείες ούτε βέβαια τους πολυενδιέφερε αφού την επίμαχη περίοδο που γινόταν το νταραβέρι οι έλεγχοι ήταν ανύπαρκτοι.
Τώρα όμως δεκάδες Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών.
Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί τους στην Ελβετία ή να εντοπιστούν όλες οι offshore που τροφοδοτούσαν τους λογαριασμούς. Σε ένα παράλληλο σύστημα δούλευε και ο Όσβαλντ ο οποίος είχε στήσει το δικό του πλυντήριο.
Οι Έλληνες δικαστές πιστεύουν ότι αν τα δύο αυτά πρόσωπα εκδοθούν στην Ελλάδα μπορεί να βγάλουν άκρη όχι μόνο για το επίμαχο ζήτημα με τις μίζες που έπιασαν για τα υποβρύχια αλλά και για τους επιφανείς επιχειρηματίες που έβγαζαν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό. Να δούμε όμως αν τελικά θα εκδοθούν στην Ελλάδα!
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.