Τα αναλυτικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2014 που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ και θα επικυρώσει η Eurostat την επόμενη Τρίτη αποκαλύπτουν τις «μαύρες» τρύπες που οδήγησαν τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,4% του ΑΕΠ το 2014 (σ.σ. ή περί το 0,7% σε όρους μνημονίου έναντι 1,5% στόχου).
Δίνουν παράλληλα στους δανειστές την «βάση» που έψαχναν για το «χτίσιμο» του ύψους των νέων μέτρων που ζητούν από την Αθήνα. Αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων νέα «φέσια» 1,2 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μεγάλη υστέρηση εσόδων ακόμη και σε κοινοτικά κονδύλια.
Τα στοιχεία έχουν σταλεί στις κοινοτικές υπηρεσίες από την αρχή του μήνα και χθες – όπως είχε εξ αρχής προγραμματιστεί – ανακοινώθηκαν από ελληνικής πλευράς, σε μία πολύ κρίσιμη ημέρα για τις διαπραγματεύσεις:
· Εν μέσω ομαδικών «πυρών» κατά της ελληνικής κυβέρνησης από τους δανειστές που κορυφώνουν τις λεκτικές και όχι μόνο πιέσεις μεταφέροντας παράλληλα τον «ορίζοντα» συμφωνίας για τις 11 Μαΐου ή και για το τέλος Ιουνίου που αρχίζει να προσδιορίζεται ως το νέο «ορόσημο».
· Την πρώτη ημέρα επανεκκίνησης των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα με επίκεντρο το ίδιο θέμα, το δημοσιονομικά «κενό» και ενώ οργανώνεται πυρετωδώς ονέος κύκλος πολιτικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Brussels GROUP με πιθανότερη ημερομηνία εκκίνησης το Σάββατο.
· Με τον ΥΠΟΙΚ να αναχωρεί για τις ΗΠΑ και την σύνοδο του ΔΝΤ προκειμένου σήμερα να έχει και άτυπο «ντιμπέιτ» με τον Γερμανό ομόλογό του που από χθες με τις δηλώσεις του έδειξε τις διαθέσεις του για την ελληνική πλευρά…
Τα δημοσιονομικά στοιχεία
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα επικυρωθούν στις 21/4 καταγράφουν μία «τρύπα» στο πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου περί τα 2 δισ. ευρώ. Καταγράφουν και τις «πληγές» του 2014 που λιγότερο ή περισσότερο προδικάζουν την πορεία του 2015.
· Στα έσοδα η καθίζηση ήταν πρωτόγνωρα μεγάλη, στα 82 δισ. ευρώ από 87,1 δισ. ευρώ το 2013. Ένα μεγάλο μέρος, λένε αρμόδια στελέχη, προέρχεται από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.
· Ένα άλλο μέρος της «υστέρησης» εσόδων οφείλεται σε χαμηλότερες αιτήσεις και άρα εισπράξεις από τα κοινοτικά ταμεία (ΕΣΠΑ). Θεωρητικά, αυτό μπορούσε να οδηγήσει σε πιο πολλά έσοδα το 2015 δημιουργώντας μία «ανώδυνη» διέξοδο στα δημοσιονομικά. Αλλά με τα προγράμματα «παγωμένα» λόγω αλλαγής ΕΣΠΑ και εν μέσω στάσης πληρωμών των πάντων εκτός μισθών- συντάξεων η όποια προσπάθεια αναβάλλεται, και όσο αναβάλλεται οι πιθανότητες φθίνουν όχι μόνο για τα έσοδα αλλά και για την στήριξη της αγοράς,.
· Η τρίτη – και ίσως πιο επικίνδυνη – πηγή κινδύνου προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Διατηρούν ένα μικρό πλεόνασμα στον ισολογισμό τους (956 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ το 2013) λόγω νέων ανεξόφλητων υποχρεώσεων 1,15 δισ. ευρώ το 2014, οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν όταν υπάρξουν τα χρήματα….
Αργή πρόοδος – μεγάλες διαφορές
Τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2015 βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διαβουλεύσεων με τους δανειστές ως το πρώτο βήμα προς την «συμφωνία επί της αρχής» που βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημά της δύο μήνες μετά την έναρξη της παράτασης και λίγο πριν εκπνεύσει η ενδιάμεση προθεσμία για ολοκληρωμένη λίστα μέτρων.
Οι αντιθέσεις είναι μεγάλες. Οι δανειστές ομιλούν για αργή πρόοδο και μεγάλες διαφορές, και η ελληνική πλευρά για αδιαλλαξία που μειώνει τις πιθανότητες κοινού τόπου, επικαλούμενες και τις δηλώσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Στίνγκλιτς που ανέφερε χθες ότι είναι εσφαλμένη η συνταγή της τρόικας και αυτό που χρειάζεται είναι μεταρρύθμιση της δομής της ευρωζώνης.
Ωστόσο, πλέον οι πιέσεις διευρύνονται πέραν του «γερμανικού» άξονα:
· Για αργή πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
· Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του εκτελεστικού οργάνου της Επιτροπής ο Juncker φέρεται να είπε ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται και ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις. Ανέφερε πάντως ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα έκτακτο σχέδιο για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
· Ο Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότι η κυβέρνηση «κατέστρεψε την πρόοδο της προηγούμενης». Επισήμανε επίσης ότι εάν η Ελλάδα θέλει να λάβει το υπόλοιπο ποσό του πακέτου στήριξης θα πρέπει να βρεθεί μια λύση μέχρι τις 30 Ιουνίου λέγοντας πως «ό,τι κι αν συμβεί, παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση»..
· Ο οίκος Standard & Poor΄s υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου από B- σε CCC με αρνητική προοπτική λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει από τις μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της».
Της Δήμητρας Καδδά από Capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.