Οι μόνο στα χαρτιά ελληνικές τράπεζες θεωρούνται οι χειρότερες στον κόσμο κι αυτό μας το αποδεικνύουν με την απροθυμία τους να τις ελέγξουν οι διεθνείς ελεγκτικοί μηχανισμοί διότι πρώτον πρέπει να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αφεντάδων τους, των κερδοσκόπων και δεύτερον αυτά που θα βγάλουν θα προκαλέσουν παγκόσμιο αντίκτυπο γενικά για την υποτιθέμενη φερεγγυότητα των τραπεζών απέναντι στους πολίτες διεθνώς!
Μετά την DGCom και ο SSM ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη – μετά από πολλές αναβολές – στην Ελλάδα για να ελέγξει τις ελληνικές τράπεζες, με το αιτιολογικό… ότι δεν υπάρχει νόημα να ελεγχθούν οι ελληνικές τράπεζες σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, με γλαφυρό τρόπο, «ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών αυτή την περίοδο είναι σαν να ελέγχεις ασθενή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα όρια του θανάτου. Τώρα ο ασθενής του παραδείγματος, άρα και οι τράπεζες χρειάζονται θεραπεία όχι διάγνωση, το πρόβλημα το ξέρουμε πολύ καλά»
Η DGCom ήταν να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 26 και 27 Μαρτίου και ανέβαλλε την επίσκεψη της για τον Ιούλιο του 2015.
Ο SSM μετά από 3 αναβολές – αποφάσισε να αναβάλλει μετά και από ελληνικές παροτρύνσεις – την επίσκεψη στην Ελλάδα καθώς δεν θα είχε νόημα ο έλεγχος αυτή την χρονική περίοδο των τραπεζών που ασθενούν λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Η επίσκεψη του SSM αναβλήθηκε για τους επόμενους μήνες.
Τι μας δείχνουν όλες αυτές οι αναβολές; Ότι αν το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα ελεγχόταν διεξοδικά από την DGCom και τον SSM θα αποδεικνυόταν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο σε επίπεδο διαφθοράς. Μόνο που οι εταιρίες αυτές δεν ελέγχουν τόσο τη διαφθορά των τραπεζών ή την παραβατική συμπεριφορά των στελεχών τους όσο τα πιθανά τους προβλήματα, όπως π.χ. το επίπεδο κεφαλαίων και το επίπεδο ρευστότητάς τους.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 110 δισ. από την ΕΚΤ που αντιστοιχεί στο 32% του ενεργητικού και έπρεπε να ήταν όχι απλά κάτω του 15% του ενεργητικού, αλλά κάτω του 10%, δηλαδή κάτω από 35 δισ. ευρώ.
Άρα ο στόχος ρευστότητας έχει αποτύχει.
Παράλληλα και σε επίπεδο κεφαλαίων, εγείρεται μείζον θέμα καθώς λόγω DTA, NPLs και νέας οικονομικής κρίσης προκύπτουν σοβαρές κεφαλαιακές ανάγκες από 7,5 έως 10,5 δισ. ή σε μια ποιο ακραία περίπτωση 13 δισ. ευρώ.
Άρα και σε επίπεδο κεφαλαίων και σε επίπεδο ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλο πρόβλημα και δεν θα είχε κανένα νόημα η DGCom και ο SSM να τις αξιολογήσουν σε μια φάση που ακόμη αναζητείται συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε.
Η κατάσταση, όπως διακρίνουμε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Στους δύσκολους καιρούς με τη μορφή του κατεπείγοντος δεσμεύει τα πάντα όλα από χρήμα του Δημοσίου και τα αποδίδει στην Τράπεζα της Ελλάδας για να έχει -υποτίθεται- να πληρώνει μισθούς και συντάξεις ενώ στην πραγματικότητα τα προβλήματα είναι πολύ πιο σοβαρά
Αν δεν πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, η μισή Ελλάδα θα κλάψει και η άλλη μισή όχι. Αν πάλι, δεν πληρωθούν οι συντάξεις, όλη η Ελλάδα θα πονάει. Και η θηλειά θα γίνεται ολοένα και πιο σφιχτή.
Εκτός και αν κλείσουμε τα αυτιά μας στην κοινωνία του θεάματος που έλαχε στον λαό μας να γίνει το καλύτερο παιχνιδάκι της και αποφασίσουμε να γίνουμε Ανθρωποι, βάζοντας την αλληλοβοήθεια, την αλληλεγγύη και την διαβίωσή μας στην τελική πάνω από το χρήμα, τα κέρδη και τις ζημιές. Γιατί σε μια χώρα, όπου σχεδόν τα πάντα έχουν ξεπουληθεί στο βωμό του κέρδους που δεν υπάρχει πουθενά και όμως είναι παντού, το μόνο που μας απομένει είναι η αξιοπρέπεια.
Ας παραμείνουμε ενωμένοι, γιατί ο αγώνας συνεχίζεται.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.