Μετά την DGCom και ο SSM ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη – μετά από πολλές αναβολές – στην Ελλάδα για να ελέγξει τις ελληνικές τράπεζες, με το αιτιολογικό… ότι δεν υπάρχει νόημα να ελεγχθούν οι ελληνικές τράπεζες σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, με γλαφυρό τρόπο, «ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών αυτή την περίοδο είναι σαν να ελέγχεις ασθενή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα όρια του θανάτου. Τώρα ο ασθενής του παραδείγματος, άρα και οι τράπεζες χρειάζονται θεραπεία όχι διάγνωση, το πρόβλημα το ξέρουμε πολύ καλά»
Η DGCom ήταν να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 26 και 27 Μαρτίου και ανέβαλλε την επίσκεψη της για τον Ιούλιο του 2015.
Ο SSM μετά από 3 αναβολές – αποφάσισε να αναβάλλει μετά και από ελληνικές παροτρύνσεις – την επίσκεψη στην Ελλάδα καθώς δεν θα είχε νόημα ο έλεγχος αυτή την χρονική περίοδο των τραπεζών που ασθενούν λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Η επίσκεψη του SSM αναβλήθηκε για τους επόμενους μήνες.
Τι μας δείχνουν όλες αυτές οι αναβολές; Ότι αν το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα ελεγχόταν διεξοδικά από την DGCom και τον SSM θα αποδεικνυόταν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και σε επίπεδο κεφαλαίων και σε επίπεδο ρευστότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 110 δισ. από την ΕΚΤ που αντιστοιχεί στο 32% του ενεργητικού και έπρεπε να ήταν όχι απλά κάτω του 15% του ενεργητικού, αλλά κάτω του 10%, δηλαδή κάτω από 35 δισ. ευρώ.
Άρα ο στόχος ρευστότητας έχει αποτύχει.
Παράλληλα και σε επίπεδο κεφαλαίων, εγείρεται μείζον θέμα καθώς λόγω DTA, NPLs και νέας οικονομικής κρίσης προκύπτουν σοβαρές κεφαλαιακές ανάγκες από 7,5 έως 10,5 δισ. ή σε μια ποιο ακραία περίπτωση 13 δισ. ευρώ.
Άρα και σε επίπεδο κεφαλαίων και σε επίπεδο ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλο πρόβλημα και δεν θα είχε κανένα νόημα η DGCom και ο SSM να τις αξιολογήσουν σε μια φάση που ακόμη αναζητείται συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε.
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.