Μια λεπτομέρεια που κρύβεται στους τόμους που περιγράφουν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης φαίνεται πως περιορίζει τις δυνατότητες της κυβέρνησης για αναγκαστική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (από πιστωτικές κάρτες, μέχρι χρεωστικές, κλπ) ως εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής στα νησιά.

 

Στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση υπενθυμίζουν μια πρόταση στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σύμφωνα με την οποία “κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται με μέχρι 50 κέρματα του ευρώ είναι νόμιμη”. Συνεπώς, όπως επισημαίνουν, το κατώτατο όριο που μπορεί να θέσει η κυβέρνηση για αναγκαστική χρήση πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος είναι τα 100 ευρώ.

 

Δηλαδή αν κάποιος εμφανιστεί με 50 κέρματα των δύο ευρώ ο καταστηματάρχης πρέπει να δεχθεί τη συναλλαγή γιατί έτσι επιβάλλουν οι κανονισμοί της Ευρωζώνης.

 

Η υπόθεση του πλαστικού χρήματος προκαλεί από χθες πλήθος συζητήσεων, κυρίως γιατί πολλοί “πιάστηκαν” από όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για “πιστωτική κάρτα”. Αρκετοί αντιδρούν υποστηρίζοντας πως οι πιστωτικές κάρτες έχουν τόκο (αν δεν πληρώσεις το συνολικό ποσό οφειλής στο τέλος του μήνα) και συνδρομή.

 

Παράγοντες που γνωρίζουν την υπόθεση ξεκαθαρίζουν πως το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ηλεκτρονικές πληρωμές και δεν επιβάλλει χρήση πιστωτικών καρτών. Δηλαδή κάποιος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και χρεωστική κάρτα, προπληρωμένες κάρτες που εκδίδουν οι τράπεζες χωρίς τόκο, κλπ.

 

Οι πλέον τολμηροί προτείνουν, πάντως, στην κυβέρνηση την επέκταση του μέτρου, αφού δοκιμαστεί στα νησιά, σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Ο Χαμαιλέων της αγοράς από eyro2day

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.