Εχουμε μπλέξει. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι ικανή να κλείσει συμφωνία. Προσπαθεί και πάλι να κερδίσει χρόνο με ημίμετρα. Και επί της ουσίας μηδέν. Προσέξτε τι ζητά ο πρωθυπουργός, έτσι όπως προέκυψε μετά το πολύωρο υπουργικό συμβούλιο.
Να υπάρξει ξεκάθαρη δήλωση προόδου των συνομιλιών, για να ζητηθεί στη συνέχεια από τον Ντράγκι και την ΕΚΤ να αυξήσουν την παροχή ρευστότητας. Με άλλα λόγια, να ξανακερδηθεί χρόνος μέσω παροχής πρόχειρης ρευστότητας, με ομιχλώδη σκοπό. Γιατί για να υπάρξει συμφωνία, μάλλον δύσκολο.
Και πώς να υπάρξει συμφωνία όταν η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι πρέπει αυτή να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει; Πάλι τα ίδια δηλαδή. Δώστε μας χρήματα, έστω κάτι, και βλέπουμε. Τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα… Η διγλωσσία συνεχίζεται και όπου βγει. Από τη μια εμφανίζονται πρόθυμοι να λάβουν μέτρα, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν οι εταίροι πρόοδο συνομιλιών και θετικές προθέσεις και, από την άλλη πυροδοτούν οι ίδιοι το κλίμα αρνούμενοι να υιοθετήσουν επί της ουσίας, τα μέτρα που οι ίδιοι προτείνουν!
Αντε βρες άκρη. Είχα αρχίσει ειλικρινά να πιστεύω κάποια στιγμή ότι ο πρωθυπουργός και η ομάδα γύρω από αυτόν, οι λεγόμενοι… προεδρικοί, είχαν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους στον κόσμο, να κατανοούν πως “λειτουργεί” η Ευρώπη και να ξεπερνούν ιδεοληψίες και απειρία. Εστω και από την ανάγκη να κρατήσουν την διακυβέρνηση τη χώρας, τώρα που βρέθηκαν στην “καρέκλα”. Στη γλύκα της εξουσίας. Όμως έχω αρχίσει να ανησυχώ, ότι δεν κάνουν διαχείριση της συμφωνίας, αλλά διαχείριση της ρήξης!
Διαχείριση, που τους επιτρέπει να την υλοποιούν η ανυπαρξία οποιασδήποτε σοβαρής πολιτικής φωνής από την αντιπολίτευση. Κακά τα ψέματα. Όσο στον ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν παντοδύναμοι πολιτικά, θα θεωρούν ότι μπορούν να παίζουν και με τους Ευρωπαίους, αλλά και με το μέλλον της χώρας. Δεν νιώθουν καμία απειλή στο εσωτερικό. Και τι απειλή να νιώσουν… Από τη ΝΔ; Αδύνατο όσο απέναντι στον κ. Τσίπρα δεν υπάρχει μία νέα πρόταση άφθαρτη και φρέσκια. Από το ΠΑΣΟΚ; Ας μην το σχολιάσουμε καλύτερα. Από το Ποτάμι; Από ένα κόμμα που δηλώνει μονίμως διαθέσιμο να γίνει κυβερνητικός εταίρος;
Βεβαίως, σήμερα στο Eurogroup θα φανούν πολλά. Και πολύ περισσότερα θα φανούν την Τετάρτη στο ΔΣ της ΕΚΤ. Πάντως, αν κάτι σώζει τη διαπραγμάτευση και την κρατά ζωντανή, είναι ότι στην Ευρώπη φαίνεται ότι, πράγματι δεν επιθυμούν την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα και αυτό δεν αφορά μόνο τις οικονομικές επιπτώσεις, αλλά τις γεωπολιτικές παραμέτρους, καθώς και τον προβληματισμό για την ενεργοποίηση φαινομένων ντόμινο. Αν δεν υπήρχε αυτή η πρόθεση, η παράσταση θα είχε λάβει τέλος από καιρό. Αλλά δυστυχώς τη χώρα την κυβερνούσαν τα τελευταία χρόνια και την κυβερνούν ακόμα, πολιτικοί νάνοι!
Οι οποίοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία, παρά μόνο για να κερδίζουν χρόνο με μικροπολιτική και όχι διεθνή πολιτική αντίληψη.
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου από capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.