Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα συζητήσουν σήμερα για την ελληνική τραπεζική βοήθεια, σε μια συνεδρίαση αγγαρεία, που γίνεται όλο και πιο άβολη κάθε εβδομάδα, σχολιάζει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Το δ.σ. θα συναντηθεί στην Φρανκφούρτη για να συζητήσει εάν θα καταστήσει πιο αυστηρούς τους κανόνες πρόσβασης στον ELA, καθώς η χώρα κινείται προς την χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αποφάσεις τους θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πολιτική κρίση τη στιγμή που οι συνομιλίες διάσωσης εμφανίζουν σημάδια προόδου.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει επανειλημμένως δηλώσει πως οι πολιτικοί αντί των μη εκλεγμένων κεντρικών τραπεζιτών, πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της Ελλάδας, και οι αποφάσεις του συμβουλίου θα βασίζονται στους κανόνες, όπως η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών και η απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης. Ακόμη κι έτσι, οι ευρύτερες επιπτώσεις της δράσης γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν, που σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μπορεί να το αναβάλλουν για την ώρα.
«Είναι πολύ απλό: η ΕΚΤ δεν θέλει να είναι αυτή που θα τραβήξει την πρίζα αναφορικά με την Ελλάδα όταν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη», δηλώνει ο Marco Valli, οικονομολόγος της UniCredit SpA στο Μιλάνο.
«Όσο υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να παραμείνει φερέγγυα, ότι μπορεί να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, τότε ο ELA μπορεί να χορηγείται. Εάν αυτή η πιθανότητα εξαφανιστεί, τότε θα πρέπει να σταματήσει».
Οι τράπεζες έχουν αρκετά collateral για να διευρύνουν τη σανίδα σωτηρίας στα 95 δισ. ευρώ περίπου σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν για την ώρα από την ΕΚΤ. Με τον τωρινό ρυθμό αύξησης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα φθάσουν στα όριά τους μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Η στιγμή της κρίσης θα μπορούσε να έλθει ωστόσο νωρίτερα, εάν το δ.σ. αποφασίσει να αυξήσει τα discounts στα collateral που καταθέτουν οι τράπεζες ως αντάλλαγμα για τον ELA. Εάν αυτά τα haircuts αυξηθούν σε επίπεδα που δεν είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια, τότε η μέγιστη διαθέσιμη έκτακτη ρευστότητα θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 88 δισ. ευρώ.
«Όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και λαμβάνουν χώρα με καλή πίστη, η ΕΚΤ δεν θέλει να είναι αυτή που θα τραβήξει την πρίζα», δηλώνει ο James Nixon, οικονομολόγος της Oxford Economic στο Λονδίνο. «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αναφέρεται στην πολιτική πρόοδο, θα αυξάνει τον ELA και θα διατηρεί αμετάβλητες τις απαιτήσεις για τα collateral. Όσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολιτική πρόοδος γίνεται όλο και πιο ανισσόροπη, η στάση της ΕΚΤ θα αλλάξει αμέσως».
Capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.