Μέσα σε όλα, έχουμε και τις φαεινές ιδέες που ξεφουρνίζουν σχετικοί και άσχετοι στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πάντα. Δεν μας φτάνει η αγωνία μας και ο κίνδυνος να πέσει η χώρα σε βαθύ σκοτάδι, έχουμε από πάνω και τις τάχαμου ρηξικέλευθες προτάσεις, που ωστόσο μοιάζουν περισσότερο με κακόγουστα αστεία.

 

Όπως αυτό που πέταξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσόγονος. Ότι αν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα μπορούν πάντα οι αρχές να… μπουν στα σπίτια των πολιτών και να μαζέψουν ότι μετρητά βρουν. Ακούστε τι είπε ο άνθρωπος. Ο οποίος είναι και καθηγητής συνταγματικού δικαίου! Έχοντας προφανώς ακούσει αυτά που λέγονται ότι αρκετοί σήκωσαν τις καταθέσεις και πήραν τα χρήματά τους σπίτι, βρήκε την ευκαιρία. Γιατί να μην τους τα πάρουμε; Με την ίδια λογική που λέει ότι αν τα είχαν στις τράπεζες θα τους τα έπαιρναν. Είτε με υποχρεωτικό εσωτερικό δανεισμό είτε με χαράτσι.

 

Αν το πρωί χτυπήσει κάποιος την πόρτα σου δεν θα είναι ο γαλατάς… Σας θυμίζει τίποτα αυτό σύντροφοι; Κρίμα γιατί εσείς ειδικά θα έπρεπε να γνωρίζετε τι σημαίνει η παραβίαση οικογενειακού ασύλου. Όμως αν γίνει δεκτή η άποψη του κ. Χρυσόγονου, επαναλαμβάνω καθηγητή συνταγματικού δικαίου…, τότε θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για… εφόδους. Ο κ. Χρυσόγονος υπολογίζει ότι μπορεί να βρει καμία πενηντάρα δις. Προφανώς εκτός από μετρητά θα κατάσχονται και κοσμήματα, τίποτε λίρες, ρολόγια, σταυρουδάκια, ακόμα και… χρυσά δόντια! Πού τα είδαν αυτά; Ούτε στα πιο απολυταρχικά καθεστώτα δεν υπάρχουν αυτές οι πρακτικές.

 

Σοβαρά τώρα, αυτές οι απόψεις, της αφαίμαξης της ρευστότητας από τους πολίτες, δυστυχώς δεν είμαι βέβαιος ότι είναι και τόσο προσωπικές. Έχουμε ακούσει και άλλες φορές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις περί γενικευμένου εσωτερικού δανεισμού, υποχρεωτικού μάλιστα. Ακόμα και ο κ. Γλέζος το έχει αναφέρει κατ´ επανάληψη σε σχέση με τις καταθέσεις. Και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Ε, αφού δεν τα έχουν στις τράπεζες πια, να τους τα πάρουν από τα σπίτια…

 

Η περίπτωση ενός εσωτερικού δανεισμού εφάπτεται της κυκλοφορίας διπλού νομίσματος. Και δεν είναι τόσο μακριά όσο δείχνει, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η αδυναμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας από την κυβέρνηση. Τα λεπτά έχουν τελειώσει και η πληρωμή των υποχρεώσεων φαντάζει αδύνατη. Και καθώς τα ρούβλια δεν έρχονται, αλλά και οι Κινέζοι “χορηγοί” που ονειρεύονται άλλοι, επίσης δεν έχουν στείλει τα… πολυπόθητα γουάν, πού θα βρεθεί χρήμα αν δεν υπάρξει συμφωνία; Μήπως κάτι λοιπόν ξέρει ο Χρυσόγονος;

 

Και αυτό το σενάριο “παίζει” θεωρητικά σε όλες τις περιπτώσεις πλην εκείνης της πλήρους συμφωνίας. Ακόμα και μία συμφωνία – γέφυρα δεν αίρει το πρόβλημα της ρευστότητας. Οπότε η κυβέρνηση, πέραν της πρωτοφανούς φοροκαταιγίδας θα πρέπει να βρει και άμεσες χρηματοδοτικές πηγές. Βλέπετε καμιά άλλη πλην εκείνης των πολιτών της χώρας;

 

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου από Capital

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.