Ανεξάρτητα αν θα έχουμε συμφωνία ή μια ενδιάμεση συμφωνία τα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Τα προβλήματα ρευστότητας επιταχύνουν την ύφεση και αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους που η οικονομία αδυνατεί να βγει από την κρίση.

 

Και ενώ στην αρχή της κρίσης τα προβλήματα ρευστότητας θεωρήθηκαν συγκυριακά τώρα πια φαίνεται ότι τα προβλήματα ρευστότητας θα συνεχίσουν να πλήττουν την ελληνική οικονομία.

 

Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί ανάσχεση της κατανάλωσης αυξάνοντας τον αποπληθωρισμό αλλά αποτελεί και τον κύριο ανασχετικό παράγοντα για την πραγματοποίηση επενδύσεων.  Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό των οφειλομένων του ελληνικού δημοσίου σε προμηθευτές, συνταξιούχους, δικαιούχους αποζημιώσεων, επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων  κ.λ.π. ξεπερνά τα δέκα δισ. ευρώ. Αν λοιπόν με ένα μαγικό τρόπο προσθέταμε στο οικονομικό κύκλωμα  αυτά τα δισ. ευρώ που λείπουν, τότε χωρίς καμία πληθωριστική αύξηση (εφόσον η οικονομία βρίσκεται σε αποπληθωρισμό) μπορεί να προσθέσουμε στο ΑΕΠ μέχρι και δύο ποσοστιαίες μονάδες.

 

Πρέπει λοιπόν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να βρεθεί ένας τρόπος να αυξηθεί η ρευστότητα με τρόπο που δεν θα διαταράξει την νομισματική ισορροπία στην ΟΝΕ και παράλληλα θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

 

Oι τρόποι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί αυτή η ενίσχυση της ρευστότητας ποικίλουν και μπορούν να αναζητηθούν στην διεθνή βιβλιογραφία. Συνοπτικά αναφέρεται η ηλεκτρονική εγγραφή υποχρεώσεων, η έκδοση και κυκλοφορία άτοκων  υποσχετικών του ελληνικού δημοσίου ή ακόμα και έκδοση φορολογικών εκπτωτικών πιστοποιητικών για μελλοντικές φορολογικές χρήσεις από νομικά και φυσικά πρόσωπα.  Ειδικότερα για τα φορολογικά εκπτωτικά πιστοποιητικά υπάρχει μεγάλη  εμπειρία μιας και κυκλοφορούν σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Στο ίδιο πλαίσιο η πολιτεία της Καλιφόρνια είχε κυκλοφορήσει από το 2009 και έγινε εκτεταμένη χρήση υποσχετικών της πολιτείας.

 

H οποιαδήποτε επιλογή από τις παραπάνω προτάσεις έχει θετικά και αρνητικά όσον αφορά την οικονομία. Μπορεί όμως η λεπτομερειακή προσέγγιση να δημιουργήσει ένα καινούργιο νομισματικό “προιόν” πληρωμών που θα ταιριάξει στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας. 

 

* Ο κ. Διονύσης Χιόνης είναι Καθηγητής Οικονομικών Δ.Π.Θ., Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Capital

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.