Οι δηλώσεις του ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταθέσει νέες προτάσεις, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και γενικότερα την αβεβαιότητα που διέπει την κατάσταση στην Αθήνα πρωταγωνιστούν και σήμερα Τρίτη στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποβάλει νέες προτάσεις σε μια συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας ότι η χώρα δεν θα προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις για να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια διάσωσης που απαιτούνται για να αποφύγει τη χρεοκοπία επισημαίνει σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφακη στη γερμανική Bild.
 

Ο ελληνας υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με όσα είπε στην Bild, συνεχίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, δεν θα παρουσιάσει νέες προτάσεις στο Eurogroup καθώς δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο». 
 

Ωστόσο προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα είναι «έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρει μια πλήρη λύση με τους εταίρους μας», υπογραμμίζοντας ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με ξεκάθαρη και εύρωστη» πρόταση.
 

Η Ευρώπη χρειάζεται μια «ισχυρή και ολοκληρωμένη συμφωνία, και τη χρειάζεται πολύ σύντομα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. «Ολοι οι φορείς θα πρέπει τώρα να κάνουμε το παραπάνω βήμα, η μπάλα όμως βρίσκεται ακριβώς στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης καθώς αυτή καλείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα.»
 

«Ο Τσίπρας υποστηρίζει πως οι δανειστές ‘λεηλατούν’ την Ελλάδα», υπογραμμίζουν οι βρετανικοί Financial Times και προσθέτουν ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός απέδωσε σε ‘πολιτικά κίνητρα’ την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων».
 

Στην αβεβαιότητα που διέπει την κατάσταση της Ελλάδας και στο ενδεχόμενο η χώρα να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στην ευρωζώνη αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα τηςWall Street Journal.
 

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αρχικά εστιάζουν στο ότι στις 30 Ιουνίου λήγει το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης και εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

 

Όπως τονίζουν εάν το πρόγραμμα δεν παραταθεί και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ΔΝΤ ενδεχομένως η ΕΚΤ να αυξήσει το «κούρεμα» που εφαρμόζεται σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρα για τον ELA ή να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αφερέγγυες, κάτι που θα οδηγήσει στον τερματισμό του ELA.

 

Στις 10 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 2 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων. Αν η ΕΚΤ αρνηθεί να αυξήσει το ανώτατο όριο του ELA και συσφίξει τους κανόνες για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι πλέον οι μόνοι αγοραστές του ελληνικού χρέους, μπορεί να μην έχουν αρκετά χρήματα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να μετακυλήσει τα έντοκα αυτά γραμμάτια. Επιπροσθέτως, στις 17 Ιουλίου ελληνική η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει 1 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων.

 

Στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. «Χωρίς εκταμίευση των δόσεων η Αθήνα πιθανότατα δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να εξοφλήσει το ΕΚΤ. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να αποκοπεί από την εξωτερική χρηματοδότηση συνολικά. Σε εκείνο το σημείο, το επόμενο βήμα θα είναι η απόφαση για το αν θα φύγει από την ευρωζώνη», σημειώνει η Wall Street Journal.

 

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, θεωρητικά η Ελλάδα θα μπορούσε να πτωχεύσει και να ξεκινήσει την εκτύπωση δραχμών ή να προχωρήσει στην έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος εφαρμόζοντας παράλληλα ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά διατηρώντας παράλληλα το ευρώ ως νόμισμα.

 

Σχεδόν για πρώτη φορά οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν σοβαρά τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ, σημειώνει σε νέο του άρθρο ο Guardian. Οι κρίσεις του παρελθόντος πάντα έμοιαζαν πιθανές να καταλήξουν σε μία συμφωνία, και όντως κατέληγαν. Αυτή τη φορά, στα παρά πέντε οι κόκκινες γραμμές γίνονται… κατακόκκινες.
 

Παρ’ όλα αυτά η αντίδραση των αγορών ήταν ήρεμη. Αυτό σημαίνει εξηγεί το δημοσίευμα ότι είτε οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα έρθει τελικά μια συμφωνία, είτε η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γνωρίζουμε τι ισχύει. Πάντως, η ιδέα ότι η ελληνική κρίση δεν είναι τόσο τρομακτικά σημαντική για τις αγορές, είναι τελείως λανθασμένη, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
 

Η Ελλάδα κατηγορεί την Ευρώπη ότι συνωμοτούσε για την αλλαγή του καθεστώτος, ενώ οι πιστωτές ετοίμαζαν τελεσίγραφο, είναι ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος τηςTelegraph.
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται για ενδεχόμενη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Ελλάδα, φοβούμενη τις κοινωνικές αναταραχές, προσθέτει το δημοσίευμα.
 

Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα βάζει στο τραπέζι το σενάριο η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα έναντι των πιστωτών επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.
 

Πρόσφατα, η Suddeutsche Zeitung, είχε αποκαλύψει πως η γερμανική καγκελαρία μελετά ένα σενάριο για την υποβολή τελεσίγραφου προς την Ελλάδα, στο οποίο μεταξύ άλλων θα επιβάλλονται capital controls.
 

Με αφορμή το δημοσίευμα, πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν την Telegraph πως η Ελλάδα ενδεχομένως να ζητήσει την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Στόχος θα είναι να μην επιτραπεί στους δανειστές να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα πλήττουν τα δικαιώματα της Ελλάδας.
 

«Ελλάδα: Τα έξι ευαίσθητα θέματα και πάλι» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde η οποία αναφέρεται στα αγκάθια της πολυαναμενόμενης συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών: Πρωτογενές πλεόνασμα, η «τρύπα» του προϋπολογισμού, ΦΠΑ, οι υποχωρήσεις, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και το χρέος. 

 

TO BHMA

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.