Το ενδεχόμενο του Grexit, η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, αλλά και η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στο ΔΝΤ κατά την χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πρωταγωνιστεί στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

 

«Ο Τσίπρας θέλει συμφωνία καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική» αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμα του. Σχολιάζοντας την χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι ο ελληνας πρωθυπουργός ακόμη πιστεύει ότι είναι πιθανόν να διαπραγματευτεί ώστε να βγει από την τελματώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

 

Αυτό πρέπει να αποτελεί μια υπόθεση, προσθέτει το άρθρο. Η εναλλακτική σε μια συμφωνία φαίνεται να είναι μια εξέλιξη τύπου Lehman Brothers στις επόμενες 72 ώρες, όταν η αιμορραγία των τραπεζών και τα capital controls θα επιβληθούν. Σ’ αυτό το σημείο η στήριξη προς τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανόν να εξανεμιστεί ταχύτατα, κυρίως εάν οι εταίροι της ευρωζώνης πουν ότι τα capital controls είναι ασύμβατα με την ιδιότητα μέλους στο κοινό νόμισμα.

 

Ο Τσίπρας αναρριχήθηκε στην εξουσία ως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να πετύχει μια συμφωνία. Ακόμη και τώρα, πιστεύει ότι μπορεί να την πετύχει. Είναι βέβαιος ότι η Ανγκέλα Μέρκελ δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως η καγκελάριος που ανέτρεψε την προσπάθεια προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Κόνραντ Αντενάουερ, Χέλμουτ Σμιντ και Χέλμουτ Κολ.

 

Σε άλλο δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως ότι και αν συμβεί τα πράγματα θα είναι άσχημα περιγράφοντας την ζοφερή κατάσταση στην Ελλάδα.

 

«O Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται στο ΔΝΤ, ενώ οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να καταπολεμήσουν την απελπιστική κατάσταση των άδειων ταμείων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής Telegraph η οποία επικαλείται δηλώσεις του ελληνα πρωθυπουργού στη Βουλή

 

Ο ελληνας Πρωθυπουργός λέει ότι το ΔΝΤ φέρει «εγκληματική ευθύνης» καθώς οι αρχές υπόσχονται μόνο να μεταφέρει τα αποθέματα μόνο εάν είναι η «τελευταία σταγόνα του αίματός του» που θα σώσει τη χώρα από την έξοδο του ευρώ, προσθέτει το δημοσίευμα.

 

Σε άλλο δημοσίευμα η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι «Η Ευρώπη δεν θα αντέξει να χάσει την Ελλάδα» τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «της οποία η αρχαία Ιστορία αποτελεί το βασικό λίθο που τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος».
 

«Πολέμησε τους Ναζί και στη συνέχεια έγινε το πρώιμο πεδίο μάχης του Ψυχρού Πολέμου. Γνώρισε τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της από τη 17 Νοέμβρη. Σήμερα, μια κομουνιστική επανάσταση θα ήταν μια ιδέα διασκεδαστική. Όπως στις Βαλτικές χώρες, έτσι και εμείς θέλουμε να φανταζόμαστε πως η ιδεολογική νίκη της Δύσης στη χώρα των ταβερνών και των καλοκαιρινών διακοπών, είναι δεδομένη – αλλά, δεν είναι. Αυτό το καλοκαίρι σε όλες τις παραλίες της Ελλάδας θα ακούσεις ρώσικα. Δεν είναι τόσο δεδομένη πλέον η επιρροή της Δύση – ούτε στην Ελλάδα, ούτε και στα Βαλκάνια» γράφει ο δημοσιογράφος Χάρι ντε Κετεβίλ.

 

«Αν ήμουν Έλληνας και έβλεπα τις συντάξεις να διαλύονται επειδή το ζητάει το Βερολίνο, θα αντιμετώπιζα με ελκυστικό τρόπο να πλησιάσω τη Μόσχα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στα χρόνια της κρίσης το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έπεσε ραγδαία με αποτέλεσμα να πλησιάζει τα στάνταρ των γειτόνων της που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Σήμερα τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Το status quo δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Και κάπου εκεί τα ρωσικά ρούβλια μπορούν να γίνουν ελκυστικά».

 

Το άρθρο σημειώνει πως οι Έλληνες είναι οι αρχιτέκτονες της δικής τους πτώσης, καθώς έζησαν για πολλά χρόνια μέσα στη διαφθορά. Από την άλλη, όμως, αναφέρει η αδιαλλαξία πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ρεαλιστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις.

 

Το BBC αναφέρεται στην επίθεση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποδίδοντας στις ελληνικές θέσεις το ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν οδήγησαν πουθενά» και κατηγορώντας την ανοικτά πως μετέφερε πράγματα στους Έλληνες που «δεν ανταποκρίνονται» σε όσα είπε.

 

H Ελλάδα βλέπει τις εκροές των κεφαλαίων από τις τράπεζες της να αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Από το Νοέμβριο, 31 δισ. δολάρια έχουν αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ένας τρόπος για να σταματήσει αυτό θα μπορούσε να είναι οι έλεγχοι των κεφαλαίων αλλά στυλ Κύπρου. Αλλά θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να αποδεχθεί ένα τόσο πικρό φάρμακο; αναρωτιέται σε άρθρο του στο Bloomberg ο Τομ Γκίμπσον.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel, στη συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών η Άνγκελα Μέρκελ άφησε για πρώτη φορά να διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση για προετοιμασίες σε περίπτωση Grexit, ενώ ο Β.Σόιμπλε επέκρινε μέχρι και τον Γιούνκερ για την πολιτική του μεσολάβηση.

 

Όπως αναφέρει το δημοσιεύμα «ακόμη και η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί πως δεν επιθυμει να κρατήσει πάση θυσία την Ελλάδα στο ευρώ. Πολύ περισσότερο την ενδιαφέρει να μη διασπαστεί η υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά επέτρεψε να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση για τις προετοιμασίες σε περίπτωση Grexit».

 

Εντονη η ανησυχία του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών καθώς οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεχώς αυξάνονται γράφουν οι βρετανικοί The Times. Ο Τζορτζ Οσμπορν προειδοποίησε χθες ότι η Βρετανία δεν πρέπει να υποτιμά την αναταραχή που μπορεί να προκαλέσει το grexit, καθώς προέκυψε ότι το Whitehall ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, αυτή την εβδομάδα.
 

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» η Ελλάδα να αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ προσθετει ότι η δήλωση του Τζ. Οσμπορν αυτή είναι η πιο ζοφερή εκτίμηση από έναν βρετανό υπουργό και έρχεται εν όψει της συνάντησης της Πέμπτης υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν την κρίση.

 

Με ένα καυστικό σκίτσο σχολιάζουν οι  Financial Times τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών. Ο σκιτσογράφος Ίνγκραμ Πιν παρουσιάζει τον Αλέξη Τσίπρα να παίζει… Τζένγκα, τραβώντας το κομμάτι της Ελλάδας από τη βάση του οικοδομήματος της ευρωζώνης.

 

Ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται με το ένα πόδι στο γκρεμό, όμως μαζί του είναι και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι κοιτάζουν από ψηλά τις κινήσεις του και περιμένουν.

 

Σε άλλο δημοσίευμα των FT o αρθρογράφος Μάρτιν Γουλφ διατυπώνει την άποψη ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδός της από το ευρώ δεν χωρά πανηγυρισμούς.
 

Όπως υποστηρίζει η  υπόθεση που κάνουν κάποιοι στην ευρωζώνη δεν είναι μόνο ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι ξεχωριστή, αλλά και ότι η καταστροφή που αξίζουν οι «αμαρτωλοί» Έλληνες θα βελτίωνε την συμπεριφορά των υπολοίπων.

 

«Αλλά η νομισματική ένωση δεν θα ήταν πια μη αναστρέψιμη. Νέες κρίσεις θα ξεσπάσουν. Και όταν γίνει αυτό η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη θα είναι εύθραυστη, μετά την έξοδο της Ελλάδας», σημειώνει ο Γούλφ.

 

Κατά τον ίδιο, οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες ίσως οδηγούσαν σε ακόμα περισσότερα «διαζύγια», ενώ ακόμη και εάν ετίθετο σε εφαρμογή το πρόγραμμα των απευθείας νομισματικών συναλλαγών (OMT) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να μην ήταν αρκετό.

 

Ο Γουλφ προειδοποιεί ότι για την Ελλάδα είναι πολύ πιο πιθανό ένα Grexit να συνοδευτεί από μια περίοδος χάους και από την ανάδυση ενός αποτυχημένου κράτους. Όπως επισημαίνει, «μια Ελλάδα που θα μπορούσε να διαχειριστεί την έξοδο θα είχε αποφύγει και τα σημερινά δεινά». Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως καμία πλευρά δεν πρέπει να υποτιμήσει τους κινδύνους και ότι η ανευθυνότητα μπορεί να είναι οδυνηρό λάθος.

 

Ο αρθρογράφος των Financial Times επικαλείται στοιχεία για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 27%, οι πραγματικές δαπάνες στην οικονομία μειώθηκαν κατά ένα τρίτο, το κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό ισοζύγιο βελτιώθηκε κατά 20% του ΑΕΠ από το 2009, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 16% του ΑΕΠ ως το 2014 και η ανεργία έφτασε το 28%.

 

«Μια τόσο βάρβαρη προσαρμογή θα οδηγούσε σε ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό σε οποιαδήποτε χώρα. Οι Ευρωπαίοι είναι τώρα αντιμέτωποι με τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας αυτής της καταστροφής. Αλλά είναι επίσης αντιμέτωποι με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή αρνήθηκαν να διαγράψουν περισσότερο χρέος το 2010. Αυτό ήταν τεράστιο λάθος, που έγινε ακόμα μεγαλύτερο από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας που ακολούθησε. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του επίσημου τομέα δεν δόθηκαν προς όφελος της Ελλάδας αλλά προς όφελος των ανεύθυνων ιδιωτών πιστωτών της», αναφέρει ο Γούλφ.

 

Καταλήγοντας αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει ήδη κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προσαρμογών στις συντάξεις και στο επιχειρηματικό περιβάλλον και ότι οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις αυτές θα ήταν τεράστιο λάθος.

 

«Είναι τραγικό ότι μπορεί να έλθει η κατάρρευση τώρα, μετά από τόσες επίπονες προσπάθειες που έχουν γίνει. Δεν είναι αργά να επιτευχθεί μια συμφωνία», σημειώνει.

 

TO ΒHMA

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.