Αυτό ή μάλλον ένα από αυτά που επιμελώς προσπαθούν να κρύψουν τώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται στα τελευταία της και μία ακομη επονείδιστη συμφωνία φαίνεται να ολοκληρώνεται, είναι η βομβα των ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ.

Αυτό που δεν λένε είναι πως η διαχείριση των κόκκινων δανείων γίνεται ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ
Ενημερωμένες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως οι περιβόητες ρυθμίσεις για την προστασια της α κατοικίας δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις καθώς οι δανειστές δεν δέχονται ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια.

Όσο περίεργο ή παράξενο κι αν φαίνεται ακόμη και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανθρώπων που αμείβονται με 300 ευρώ το μήνα αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ρυθμιστούν. Οι συστημικές τράπεζες δεν δέχονται παρά 100 ευρώ την κατώτατη δόση για κάθε δάνειο. Κι αυτό με παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Κι ας έχεις μόνο 20 ευρώ το μήνα για να ζήσεις.

ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΖΕΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων που περνούν στα…ψιλά επιβεβαιώνουν «εμπλοκή» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς καθώς καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις και γίνεται αγώνας δρόμου για να καμφθούν οι αιτιάσεις:

 

«Ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών που είναι και χρονικά πιο «ώριμο» καθώς η ρύθμιση έχει ετοιμαστεί από καιρό και υφίσταται διαρκείς τροποποιήσεις, η ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρεί τις ενστάσεις της ακόμη και μετά το χαμήλωμα του πήχη κατά 30-40% στα όρια υπαγωγής που προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ασκείται πίεση εκ μέρους των «θεσμών» ώστε αν πρόκειται να κατατεθεί ρύθμιση, αυτή να γίνει με κριτήρια χαμηλότερα από τον προηγούμενο νόμο Χατζηδάκη (4224/2013) που έληξε στις 31.12.2014. Πρακτικά ζητείται δηλαδή η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να πέσει χαμηλότερα των 200.000 ευρώ (αντί 300.000 ευρώ της πρότασης Σταθάκη), το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να περιοριστεί κάτω από τις 35.000 ευρώ (αντί 50.000 ευρώ), η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη να μειωθεί κάτω από τις 270.000 ευρώ (αντί των 500.000 ευρώ που προβλέπονται) και το ύψος των καταθέσεων να είναι χαμηλότερο από 15.000 ευρώ αντί για 30.000 ευρώ της αρχικής ρύθμισης.

 

Δεδομένης της άρνησης του υπουργείου Οικονομίας να «κουρέψει» σε τόσο μεγάλο βαθμό τα κριτήρια και προκειμένου να μην διαμορφωθούν συνθήκες ανοιχτής σύγκρουσης με τους δανειστές, δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει τελικά τώρα στο πολυνομοσχέδιο τη ρύθμιση ή θα την μεταθέσει για αργότερα, καθώς σε αυτό γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν μόνο ρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία με τους δανειστές.

 

λλά και σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για τον φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, ή -κατά τη διατύπωση του mail Βαρουφάκη- για την δημιουργία «Bad Bank» που θα αναλάβει τη διαχείριση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν υπάρχει σύγκλιση στις θέσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επιμέρους διαφωνίες φαίνεται πως διατυπώνονται και μεταξύ κυβερνητικών στελεχών. Σε κάθε περίπτωση ο αρχικός σχεδιασμός ειδικά από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας προέβλεπε εξ’ αρχής παρεμβάσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με νομοσχέδιο που θα κατατίθετο μετά τον Ιούνιο και όχι σε αυτή τη χρονική φάση. Προς το παρόν γίνονται ακόμη προκαταρκτικές συζητήσεις με διεθνείς οργανισμούς και φορείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και η διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου προκειμένου να συμβάλει στην κατάρτιση συγκεκριμένης πρότασης για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του νέου φορέα, η οποία θα υποβληθεί για συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αρμόδια γενική διεύθυνση ανταγωνισμού για τον DGCom.»

 

Όλα αυτά μάλιστα πριν η διαπραγμάτευση φθάσει σε οριακό σημείο. Γιατί τώρα όλα όσα αναγράφονται παραπάνω έχουν φύγει εντελώς από την πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης.

Αλήθεια ακούσαμε πουθενά ότι τα «κοκκινα δάνεια» και η προστασία της α’ κατοικίας είναι ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΠΑΡΑΒΑΤΗ ΓΡΑΜΜΗ;

Η επόμενη μέρα κρύβει πολλές παγίδες για όλους ΕΜΑΣ. ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ…

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.