Ξεκάθαρο μήνυμα αναμένεται να στείλει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, είτε για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους, είτε για τη ρήξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο μαραθώνιες επαφές όλων με όλους. Στην Αθήνα μέχρι αργά χθες το απόγευμα συνεδρίαζε το κυβερνητικό συμβούλιο ενώ η συνεδρίαση διακόπηκε όταν πλέον οΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συμμετείχε σε συνεδρίαση του Brussels group ενώ ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πενταμερής συνάντηση με τους θεσμούς και συγκεκριμένα με τους κ. Γιούνκερ, Λανγκάρντ, Ντράγκι ή Κερέ και Ντέισλεμπλουμ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr η χθεσινή έντονη κινητικότητα προκλήθηκε όταν στην πρωινή τηλεφωνική επαφή του κ. Τσίπρα με τους Μέρκελ και Ολάντ οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν εκ νέου ξεκάθαρο μήνυμα ότι προϋπόθεση για την πολιτική διαπραγμάτευση στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είναι μια πρώτη συμφωνία σε επίπεδο θεσμών.
Αντικείμενο αυτών των διαβουλεύσεων είναι η νεά ελληνική πρόταση η οποία εμπεριέχει όπως έχει γράψει πολλάκις το naftemporiki.gr νέους έμμεσους και άμεσους φόρους, περικοπή των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο, νέες περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες κ.ά. Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, οπι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται, στην ελληνική πρόταση εμπεριέχονται έμεσες περικοπές σε όλες τις συντάξεις (μεγαλύτερες στις επικουρικές) και μεγάλο ψαλίδι στις πρόωρες συντάξεις των στρατιωτικών.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ η πλευρά των δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων «χτένιζε» τις ελληνικές προτάσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν αν αυτές γίνουν δεκτές και δεν προκύψουν και νέες απαιτήσεις, στη συμφωνία θα υπάρξει και μια δέσμευση για συζήτηση στο εγγύς μέλλον του μεγάλου θέματος του χρέους της χώρας.
Σύγχυση υπάρχει γύρω από το ενδεχόμενο της πρότασης εταίρων και δανειστών για νέα παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο Πρωθυπουργός επιθυμούν οριστική λύση. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με τους κ.κ. Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος».
Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να δεχθεί μια ολιγόμηνη παράταση που θα λύνει όμως το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και θα εμπεριέχει μία δέσμευση για την απομείωση του χρέους
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς στην σημερινή εξαμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, με όλες τις πλευρές να εκφράζουν τη θέλησή τους στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13:30 ώρα Ελλάδος να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία των δύο πλευρών την οποία θα κληθεί να επικυρώσει η Σύνοδος Κορυφής το βράδυ. Σε αντίθετη περίπτωση η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να είναι μαραθώνια και η ελληνική πλευρά θα βρεθεί ενώπιον τελεσιγράφου την τύχη του οποίου, όπως παραδέχονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, θα κρίνει ο ελληνικός λαός με ένα δημοψήφισμα.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα από naftemporiki