Χωρίς μια συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να περάσουν τα μέτρα οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή και να παραταθεί το πρόγραμμα πριν λήξει την Τρίτη.
Αρκετά κοινοβούλια της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η γερμανική Bundestag, πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε παράταση του προγράμματος. Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν τα 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη.
Αν η Αθήνα χρεοκοπήσει, θα αυξηθούν οι πιέσεις στην ΕΚΤ για μια επανεξέταση των δανείων διάσωσης που εγκρίνει ως τώρα, παρά τους φόβους για μαζική φυγή καταθέσεων.
Στο μεταξύ κύκλοι της Αντιπολίτευσης διαρρέουν πως τη Δευτέρα ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία θα γίνει capital control και ήδη όσοι έχουν αφήσει έστω και ελάχιστα χρήματα στις τράπεζες έτρεχαν την Παρασκευή άρον άρον να τα σηκώσουν.
Στο μεταξύ αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η Άνγκελα Μέρκελ έκανε δηλώσεις λέγοντας πως πρόκειται για μια δελεαστική συμφωνία , η οποία πρέπει να υπογραφεί άμεσα από την Ελλάδα, καθώς είναι ένα …δώρο.
Κι όλα αυτά ενώ, η εφημερίδα Financial Times που κυκλοφόρησε την Παρασκευή κάνει λόγο για Plan B το οποίο είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν οι Ευρωπαίοι σπρώχνοντας την Ελλάδα ουσιαστικά εκτός ευρώ. Ακούγοντας στο μεταξύ τις τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , καταλαβαίνει κανείς πως δεν μας θέλουν άλλο στην Ευρωζώνη, ούτε έχουν πειστεί από τις προτάσεις μας.
Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε ο Σόιμπλε (ε, τόσο άδικο έχει σ αυτό;) δεν περιορίζεται ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων της χώρας , τη στιγμή που η Ελλάδα , έχει ένα υπερτροφικό σύστημα Δημόσιας Διοίκησης. Αντίθετα, λέει ο Σόιμπλε, τα μέτρα που προτείνονται είναι υφεσιακά και φοροεισπρακτικά χωρίς να έχουν στόχο την ανάπτυξη.
Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση φάνηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, όταν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, με πρώτο τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν στους ομολόγους τους πως πιστεύουν ότι το συμβιβαστικό σχέδιο των πιστωτών είναι πολύ επιεικές, αφήνοντας λίγα περιθώρια για παραχωρήσεις στην Αθήνα. «Δεν υπάρχει καμία σύγκλιση» είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
«Τα πράγματα είναι σκούρα». Άλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η αδυναμία των υπουργών Οικονομικών να συμφωνήσουν σημαίνει πως «τώρα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ηγέτες». Αλλά συνεργάτες πρωθυπουργών δήλωσαν ότι η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, θέλει το ζήτημα να διευθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών, παρά την επιθυμία του κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί με τους ομολόγους του.
Οι συντάξεις, το δημόσιο, οι παραχωρήσεις
Το θέμα που τίθεται από τους Ευρωπαίους εταίρους και αποτελεί αγκάθι στη συμφωνία αφορά στις πρόωρες συντάξεις οι οποίες θα πρέπει άμεσα να κοπούν, ακόμη και γι αυτούς που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Επίσης το όριο συνταξιοδότησης θα είναι τα 67 έτη και οι περικοπές στις συντάξεις θα είναι άμεσες αφού θα σχετίζονται με τα αποθεματικά των ταμείων , τα οποία τώρα είναι ανύπαρκτα. Απαιτεί από την Αθήνα να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη ως το 2022 και να αποσύρει σταδιακά ως το 2019 την ενίσχυση αλληλεγγύης που δίνεται στους πιο φτωχούς συνταξιούχους
Το χειρότερο όμως από όλα είναι έχουν αρχίσει να συζητούνται ανοικτά τα πιο επαχθή, τα πιο καταστροφικά σενάρια για τη χώρα. Όχι μόνο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και ανάμεσα στους εκπροσώπους κυβερνήσεων και θεσμών. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κατάστασης είναι σημαντικές, αλλά εξίσου σημαντικές είναι και οι ευθύνες, μέρους τουλάχιστον, των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, που με τις απαιτήσεις τους υπονομεύουν κάθε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών που υπάρχουν.
Τo Σάββατο κρίνονται όλα, την Παρασκευή τα υπόλοιπα
Το Σάββατο είναι η τελευταία ευκαιρία –λέμε τώρα- της Ελλάδας , να υπογράψει τη συμφωνία. Ο κ Τσίπρας γνωρίζει τώρα πολύ καλά ότι με την ανάληψη της εξουσίας στις 26 Ιανουαρίου και το διακαή του πόθο , όχι απλά βιάστηκε (γιατί άραγε;) να πάρει την εξουσία αλλά ανέλαβε να διαδραματίσει έναν τραγικό ρόλο.
Θα είναι ο Άνθρωπος που θα βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης; Θα είναι ο Αριστερός που θα γυρίσει τη χώρα στη Δραχμή. Θα κλείσει μ αυτόν τον τρόπο τον κύκλο που άνοιξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τη Μεταπολίτευση; Θα είναι ο Αριστερός που θα υποταχθεί τελειωτικά στην Καπιταλιστική Δύση, χαρίζοντας μια ήττα της Αριστεράς ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Πάντως στην Ελλάδα, ακόμη και με τη συμφωνία στο χέρι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.
Γιατί συμφωνία δεν υπάρχει εάν δεν περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.. Κι εκεί θα συναντήσει αντιστάσεις από αριστερούς (βλ. Λαπαβίτσα, Λαφαζάνη, Μιχελογιαννάκη, Γαϊτάνη, Κωνσταντοπούλου) και υποστήριξη από Ποτάμι και μάλλον ΝΔ.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ψηφίστηκαν από τους Έλληνες Πολίτες. Ακόμη λοιπόν κι αν η συμφωνία ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, δεν θα υπάρχει ουσιαστικά Κυβέρνηση να την εφαρμόσει.
Άραγε με αυτό το δεδομένο πώς θα αντιδράσουν τα κοινοβούλια των Ευρωπαίων , από τα οποία πρέπει να περάσει η Συμφωνία μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου;
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.